ΔΝΤ: Ενα τρίμηνο νωρίτερα η ανάκαμψη

Ενα τρίμηνο νωρίτερα από ό,τι αρχικώς αναμενόταν θα αρχίσει η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος μιλώντας σε ιταλική εφημερίδα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έξοδο από την ύφεση. «Μέχρι στιγμής με βάση τις εκτιμήσεις μας η ανάκαμψη της οικονομίας θα ερχόταν το α΄ εξάμηνο του 2010. Ωστόσο αυτό μπορεί να γίνει ένα τρίμηνο νωρίτερα» τόνισε…

ΔΝΤ: Ενα τρίμηνο νωρίτερα η ανάκαμψη | tovima.gr

Ενα τρίμηνο νωρίτερα από ό,τι αρχικώς αναμενόταν θα αρχίσει η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος μιλώντας σε ιταλική εφημερίδα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έξοδο από την ύφεση. «Μέχρι στιγμής με βάση τις εκτιμήσεις μας η ανάκαμψη της οικονομίας θα ερχόταν το α΄ εξάμηνο του 2010. Ωστόσο αυτό μπορεί να γίνει ένα τρίμηνο νωρίτερα» τόνισε ο κ. Στρος-Καν. Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ σχετικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι προς τα άνω αναθεωρημένες.

Κατά ορισμένους οικονομολόγους, το ΔΝΤ θα δώσει πρόβλεψη για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,3% εφέτος και αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2010. Εν τω μεταξύ, σημαντική είναι η βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία της ευρωζώνης. Ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βελτιώθηκε περαιτέρω στο 80,6 τον Αύγουστο από 76 τον Ιούλιο και μετά το ιστορικά χαμηλό επίπεδο (60,4) που κατέγραψε τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με ανάλυση της Αlpha Βank, η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η ανοδική πορεία των χρηματιστηριακών αγορών από το τέλος του α΄ τριμήνου του 2009, η περιορισμένη μείωση του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο του έτους και η βελτίωση σε πολλούς δείκτες της οικονομικής συγκυρίας που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, συμβάλλουν στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος μεταξύ των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και δίνουν νέα ώθηση στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο σημερινό του επίπεδο ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος σηματοδοτεί σημαντική αύξηση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση το γ΄ τρίμηνο, πράγμα που συνεπάγεται ότι η πτώση του στην ευρωζώνη το 2009 ως σύνολο μπορεί τελικά να διαμορφωθεί γύρω στο-4,0%, από-4,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk