Βούλιαξαν στην κρίση οι ξένες επενδύσεις

Η διεθνής κρίση βυθίζει και τις άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του Ιnvest in Greece κ. Απ. Τσουκαλάς, το πρώτο εξάμηνο του έτους οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν σε ποσοστό 15% ως 20%, συνεχίζοντας την πτώση που είχε ξεκινήσει το 2008. Το περασμένο έτος ανήλθαν στα 3,5 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2007. Ο κύριος όγκος των άμεσων επενδύσεων στη χώρα μας προέρχεται από τις Γερμανία, Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Βούλιαξαν στην κρίση οι ξένες επενδύσεις | tovima.gr

Η διεθνής κρίση βυθίζει και τις άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του Ιnvest in Greece κ. Απ. Τσουκαλάς, το πρώτο εξάμηνο του έτους οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν σε ποσοστό 15% ως 20%, συνεχίζοντας την πτώση που είχε ξεκινήσει το 2008. Το περασμένο έτος ανήλθαν στα 3,5 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2007. Ο κύριος όγκος των άμεσων επενδύσεων στη χώρα μας προέρχεται από τις Γερμανία, Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία. Οπως τόνισε ο κ. Τσουκαλάς, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, σήμερα εξετάζονται από τον φορέα περίπου 100 επενδυτικά σχέδια ελληνικών και ξένων κεφαλαίων, ύψους περίπου 3 ως 4 δισ. ευρώ, το 50% των οποίων έχει εγκριθεί ή θα εγκριθεί στο αμέσως προσεχές μέλλον.

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης (Fast Τrack), τονίζοντας πως με την εφαρμογή του σχετικού νόμου ανοίγει νέα σελίδα για τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο οργανισμός Ιnvest in Greece θα αναλαμβάνει για λογαριασμό του επενδυτή τη διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών και αδειοδοτήσεων που είναι απαραίτητες για την έναρξη υλοποίησης επενδύσεων σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Το Fast Τrack προβλέπει πως κάθε υπηρεσία θα έχει περιθώριο ενός μήνα για να προχωρήσει ή όχι στη σχετική αδειοδότηση, ενώ αν δεν το πράξει εντός του παραπάνω διαστήματος η άδεια θα θεωρείται εγκεκριμένη για τον εν δυνάμει επενδυτή. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην παγκόσμια οικονομία θα επανέλθουν σε θετικό πρόσημο το 2011, σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο της μελέτης της Διαρκούς Συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UΝCΤΑΡ), που παρουσιάστηκε χθες στο 5ο Βusiness Forum της ΔΕΘ.

Οπως είπε η κυρία Νazha Βenabbes, ανώτερο στέλεχος του τμήματος Οικονομικών Υποθέσεων και Επενδύσεων της Συνόδου, η πιστωτική κρίση και η γενικότερη καθίζηση της παγκόσμιας οικονομίας έχει από αρνητικό ως πολύ αρνητικό αντίκτυπο στα επενδυτικά σχέδια της περιόδου 2009- 2011 για οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις. Βεβαίως, υπάρχει και το (περισσότερο) απαισιόδοξο σενάριο της έρευνας, που οριοθετεί την ανάκαμψη των ξένων επενδύσεων όχι πριν από το 2012.

Κατά την εισήγησή της μάλιστα η κυρία Νazha Βenabbes εξέφρασε τον φόβο για την εκδήλωσης κύματος κρατικού παρεμβατισμού, επ΄ αφορμή της οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφύγουν τον «πειρασμό του νεοπροστατευτισμού και να ανανεώσουν την αφοσίωσή τους στην ανοιχτή παγκόσμια οικονομία».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, οι επενδύσεις, μετά τη σταθερά ανοδική πορεία που ακολούθησαν από το 2003, φθάνοντας στο ποσό-ρεκόρ των 1,9 τρισ. δολ. εντός του 2007, άρχισαν να εμφανίζουν αρνητική εξέλιξη από τις αρχές του 2008. Η μεγαλύτερη επιδείνωση παρουσιάστηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2008. Η συρρίκνωση έφθασε στο 39% στην Ευρώπη και στο 15% στην Ιαπωνία, ενώ οι ΗΠΑ παρουσίασαν θετικό πρόσημο (+37%), κάτι που εξηγείται από το ότι πολλές εταιρείες ενίσχυσαν τις μητρικές τους εκεί. Γενικότερα, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, τα δομικά υλικά και τα ενδιάμεσα αγαθά ήταν οι κλάδοι στους οποίους παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη επιδείνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk