«Να κάνουν και οι ΗΠΑ την περεστρόικά τους»

«Μιχαήλ Γκορμπατσόφ:ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο». Ετσι τιτλοφορούν οι «Τάιμς του Λονδίνου» συνέντευξη-ποταμό με τον τελευταίο ηγέτη της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης. Σε τέσσερις σελίδες της εφημερίδας ο 78χρονος «Γκόρμπι» εκφράζει, μεταξύ άλλων, την άποψη ότι «τα ιδανικά του κομμουνισμού συμπίπτουν με τα ιδανικά του χριστιανισμού» , ασκεί κριτική (αλλά με μέτρο) στον νυν ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτιμά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «χρειάζονται τη δική τους “περεστρόικα”», προειδοποιεί ότι «η Ρωσία θα ορθώσει ξανά το διεθνές ανάστημά της» και νοσταλγεί την αγαπημένη του σύντροφο Ραΐσα.

«Μιχαήλ Γκορμπατσόφ:ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο». Ετσι τιτλοφορούν οι «Τάιμς του Λονδίνου» συνέντευξη-ποταμό με τον τελευταίο ηγέτη της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης. Σε τέσσερις σελίδες της εφημερίδας ο 78χρονος «Γκόρμπι» εκφράζει, μεταξύ άλλων, την άποψη ότι «τα ιδανικά του κομμουνισμού συμπίπτουν με τα ιδανικά του χριστιανισμού» , ασκεί κριτική (αλλά με μέτρο) στον νυν ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτιμά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «χρειάζονται τη δική τους “περεστρόικα”», προειδοποιεί ότι «η Ρωσία θα ορθώσει ξανά το διεθνές ανάστημά της» και νοσταλγεί την αγαπημένη του σύντροφο Ραΐσα.

Είναι ο τελευταίος πρόεδρος της σοβιετικής αυτοκρατορίας, ο «εκλεκτός των μέσων ενημέρωσης της Δύσης», ο άνθρωπος που συνέβαλε στη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, ο εμπνευστής των πολιτικών της διαφάνειας (γκλάσνοστ) και της ανασυγκρότησης (περεστρόικα), ο ηγέτης που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και απέτυχε να ελέγξει τις μεταρρυθμίσεις που διέλυσαν τη σοβιετική αυτοκρατορία. Δεν έχει χάσει το μεράκι της πολιτικής, παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην αχανή χώρα του και στον πλανήτη, αξιολογεί και συμβουλεύει τραβώντας επάνω του τους προβολείς της δημοσιότητας. Παίζει ακόμη σε διεθνές ταμπλό.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είναι σήμερα περιζήτητος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πλουτίζει δίνοντας διαλέξεις. Ακούγεται οξύμωρο, αλλά τον ρώτησαν τι συμβουλεύει τους Αμερικανούς. «Οταν δώσαμε τέλος στον Ψυχρό Πόλεμο,είπαμε ότι πρέπει να ξανασκεφθούμε τα παλιά προβλήματα» λέει, « να κατανοήσουμε ποιοι είμαστε. Να συνειδητοποιήσουμε ότι ο μισός πληθυσμός της Γης ζει με ένα- δύο δολάρια την ημέρα.Εξι στα δέκα οικοσυστήματα έχουν καταστραφεί. Η ατμόσφαιρα έχει μολυνθεί.Ωκεανοί και ποτάμια γέμισαν ρύπους.Αν αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι,αν συνεχίσουμε τον κατήφορο, τότε θα έχουμε κακό τέλος.Η αλλαγή είναι απαραίτητη σε κάθε χώρα».

Και συνεχίζει: «Λέω λοιπόν στους Αμερικανούς που ζητούν τη συμβουλή μου:Εσείς διακατέχεστε ακόμη από την ευφορία της νίκης σας στον Ψυχρό Πόλεμο. Πιστεύετε ότι δεν χρειάζεται να αλλάξετε κάτι, αφού τα πράγματα πήγαν τόσο καλά για τη Δύση.Ωστόσοτην ευφορία ακολουθεί η απογοήτευση και ήδη θα πρέπει να έχετε αντιληφθεί ότι είναι λάθος να συνεχίζετε τις δοξολογίες για αυτή τη νίκη. Και αν επιμένετε να ζητάτε συμβουλή,εγώ θα σας απαντήσω ότι η Αμερική χρειάζεται τη δική της περεστρόικα».

Οπαδός και του Μπαράκ Ομπάμα , λοιπόν; Το είχε πει παλαιότερα, σε μια διάσκεψη κορυφής ΗΠΑ- Ρωσίας, τη στιγμή που τον αποθέωναν για τον «ρεαλισμό» του εκατομμύρια άνθρωποι. «Γυρίζω στον διερμηνέα μου και του λέω:“Κάτι γίνεται στην Αμερική.Η Αμερική θα αλλάξει”.Αυτό που μετράει σήμερα είναι ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει νιώσει την ανάγκη για αλλαγή.Είναι πρόθυμος να αντιμετωπίσει την πρόκληση και γι΄ αυτό τον παραδέχομαι.Μου αρέσει γιατί είναι πανέξυπνος και διαπνέεται από δημοκρατικές αρχές, χωρίς αυτές να του προσδίδουν αδυναμία. Εχει τη θέληση να προχωρήσει».

Κ αι για τη Ρωσία; «Αμερικανοί και Βρετανοί θέλουν να γίνουμε σαν κι αυτούς.Και εγώ τους λέω:Εσείς χρειαστήκατε 200 χρόνια για να στήσετε τη δική σας δημοκρατία,πώς ζητάτε να κάνουμε εμείς το ίδιο σε 200 ημέρες;» .

Οι Ρώσοι είναι παρεξηγημένοι, ενίοτε και εκ προθέσεως, εκτιμά ο κ. Γκορμπατσόφ. «Επιτέλους, ας προσπαθήσουν να μας καταλάβουν… Επί Μπορίς Γέλτσιν, όταν εγκαταλείφθηκαν οι μεταρρυθμίσεις και εφαρμόστηκαν καουμπόικες μέθοδοι με τη θεραπείασοκ που τίναξε στον αέρα την εθνική οικονομία, πολλοί άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους και άλλοι έμεναν απλήρωτοι για μήνες και χρόνια. Ε, λοιπόν, την εποχή εκείνηέφταναν καραβάνια από ξένες αντιπροσωπείες με χειροκροτητές του Γέλτσιν. Τα έβλεπα αυτά και αναρωτιόμουν πού θα φτάσουμε. Πέρασε καιρός για να καταλάβουμε ότι επρόκειτο για ένα είδος πολιτικού ακτιβισμού αυτών που απολάμβαναν την πτώση της Ρωσίας». Εκτιμά όμως ότι η Ρωσία ποτέ δεν πεθαίνει. «Κανείς δεν μπορεί να τη γονατίσει» λέει ο «Γκόρμπι» χτυπώντας το δάκτυλο στο τραπέζι. Και προβλέπει: «Να το ξέρεις ότι η Ρωσία θα ορθώσει ξανά το ανάστημά της και μάθε ότι η συμπεριφορά των Δυτικών στη δεκαετία του ΄90 έχει αλλάξει τη νοοτροπία πολλών Ρώσων απέναντι στη Δύση. Η θετική διάθεση απέναντι σε Ευρώπη και Αμερική έχει εξανεμιστεί, και νομίζω ότι αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία».

Α λλάζει λοιπόν και η Ρωσία, και όπως γίνεται πάντα προπορεύεται η αλλαγή των ιδεών που στην αρχή φέρουν το στίγμα της αίρεσης. «Με τον Ιησού Χριστό τι έγινε δηλαδή; Εγώ σας λέω ότι ήταν ο προάγγελος των ιδεαλιστών, ο προάγγελος των σοσιαλιστών!». Πιστεύει λοιπόν στον χριστιανισμό; «Σαν ιδέα, ναι. Τα ιδανικά του κομμουνισμού δεν διαφέρουν από τα ιδανικά του χριστιανισμού».

Πού τοποθετεί σήμερα τον εαυτό του στο πολιτικό φάσμα; Δηλώνει «σοσιαλδημοκράτης,άνθρωποςταγμένος στις ιδέες του σοσιαλισμού». Και όσο για τις διαφημίσεις στις οποίες πρωταγωνίστησε (πίτσα Ηut, είδη πολυτελείας Luis Vuitton) ισχυρίστηκε ότι τις έκανε «για να έχει ανεξάρτητους οικονομικούς πόρους το ίδρυμα» που φέρει το όνομά του. Και ναι, είναι έτοιμος να ξανακάνει διαφημίσεις «εάν χρειαστεί».

Ενα τραγούδι για τη Ραΐσα
Στο τέταρτο φιλανθρωπικό γκαλά Russian Μidsummer Fantasy, το οποίο δόθηκε μεσούντος του καλοκαιριού στο Λονδίνο, στο Ηampton Court Ρalace όπου κάποτε διέμενε ο λόρδος Μπάιρον, παρέστη η υψηλή κοινωνία της βρετανικής πρωτεύουσας. Ως τιμώμενος προσκεκλημένος ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ανέβηκε στο πάλκο για να πει ένα τραγούδι που τραγουδούσε συχνά στη μακαρίτισσα σύζυγό του Ραΐσα γιατί της άρεσε πολύ. Ηταν η δέκατη επέτειος από τον θάνατό της (πέθανε το 1999 από λευχαιμία). Η κοσμική συγκέντρωση με το πανάκριβο εισιτήριο-δείπνο (15.000

λίρες το άτομο) μοναδικό σκοπό είχε τη συγκέντρωση χρημάτων για το Ιδρυμα Ραΐσα Γκορμπατσόφ, το οποίο βοηθά παιδιά στη Ρωσία που πάσχουν από καρκίνο. Του λείπει λοιπόν τόσο πολύ η Ραΐσα; Ο χρόνος δεν έχει ρίξει βάλσαμο στην ψυχή του; «Ασφαλώς ο χρόνος κάνει τη δουλειά του. Ο θάνατός της όμως δεν παύει να είναι το πιο τραγικό γεγονός στη ζωή μου, κυρίως επειδή ήταν τόσο απρόσμενος. Είναι αδύνατοννα αναπληρωθεί η απώλεια της γυναίκας που λατρεύεις. Ευτυχώςδεν είμαι μόνος. Εχω την κόρη μου, τα δύο εγγόνια μου και πρόσφατα απέκτησα και δισέγγονο, τον Σάσα. Μου είχε πει κάποτε: “Δεν θέλω να πεθάνω”. Αλλά μετά το ξανασκέφτηκε και είπε:“Ξέρεις, αν είναι να πεθάνει κάποιος από τους δυο μας, καλύτερα να φύγω εγώ πρώτη”. Σαν να είχε προαίσθημα».

Ο Μιχαήλ για τον Βλαντίμιρ
Ο κ. Γκορμπατσόφ ευθύς εξ αρχής υποστήριξε τον Βλαντίμιρ Πούτιν και εξακολουθεί να είναι με το μέρος του (π.χ. στον πόλεμο του 2008 με τη Γεωργία υποστήριξε τη Ρωσία), πλην όμως δεν παραλείπει να τον επικρίνει- εμμέσως – όποτε το κρίνει σκόπιμο. Το 2005 η «Πράβντα» δημοσίευσε δηλώσεις του για την κατάργηση από την κυβέρνηση της Μόσχας κάποιων προνομίων που είχαν οι συνταξιούχοι επί κομμουνιστικής εποχής: «Οι βουλευτές δεν σκέφτονται τον κόσμο όταν συζητούν τα νομοσχέδια. Δημόσιοι οργανισμοί, επιστήμηόλα τα έχουν εγκαταλείψει. Αυτή η στάση μόνον αποτροπιασμό μπορεί να προκαλέσει στον απλό άνθρωπο».

Το 2007 τον στήριξε για να γίνει πρόεδρος: «Τον θέλει το 80% του πληθυσμού. Εφερε τη σταθερότητα στη Ρωσία. Δεν θα μπορούσε οποιοσδήποτε να συμμαζέψει την κληρονομιά που άφησε ο Γέλτσιν». Μόλις πριν από λίγους μήνες όμως εξέφρασε δημοσίως την απαρέσκειά του τόσο για τον ίδιο όσο και για το κόμμα του της Ενωμένης Ρωσίας: «Είναι το κόμμα των γραφειοκρατών, το χειρότερο κακέκτυπο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης… Εγώ μιλάω ξεκάθαραόταν λέω ότι το εκλογικό σύστημα πρέπει να αλλάξει και όταν φωνάζω ότι ακούμε συνέχεια για πάταξη της διαφθοράς, αλλά πάταξη δεν βλέπουμε».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk