Επικερδείς μπίζνες του Σαρκοζί στη Βραζιλία

ΒΡΑΖΙΛΙΑ Με το «πράσινο φως» που άναψε ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα για την αγορά 36 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Dassauly Rafale, μια συμφωνία ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ, ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στη Βραζιλία. Χθες ο «Σαρκό» παρακολούθησε στρατιωτική παρέλαση στην πρωτεύουσα Μπραζίλια στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Βραζιλίας. Στα λεγόμενα «αντισταθμιστικά οφέλη» ο πρόεδρος Λούλα ζήτησε και απέσπασε τη δέσμευση του γάλλου ηγέτη για τη μεταφορά της απαραίτητης τεχνολογίας ώστε να κατασκευαστούν στη Βραζιλία μέρη των αεροσκαφών.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ Με το «πράσινο φως» που άναψε ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα για την αγορά 36 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Dassauly Rafale, μια συμφωνία ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ, ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στη Βραζιλία.

Χθες ο «Σαρκό» παρακολούθησε στρατιωτική παρέλαση στην πρωτεύουσα Μπραζίλια στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Βραζιλίας. Στα λεγόμενα «αντισταθμιστικά οφέλη» ο πρόεδρος Λούλα ζήτησε και απέσπασε τη δέσμευση του γάλλου ηγέτη για τη μεταφορά της απαραίτητης τεχνολογίας ώστε να κατασκευαστούν στη Βραζιλία μέρη των αεροσκαφών.

Οι άλλες δύο εταιρείες που διεκδικούσαν τη μεγάλη αυτή εμπορική συμφωνία ήταν η αμερικανική Βoeing και η σουηδική Saab ΑΒ. Ως αργά χθες ο βραζιλιάνος πρόεδρος δεν είχε επισήμως διευκρινίσει εάν αποκλείστηκαν από τις διαπραγματεύσεις ή όχι. Ωστόσο, στην ανακοίνωση της προεδρίας ήταν σαφής η «νίκη» των Γάλλων. « Λαμβάνοντας υπόψη το εύρος της μεταφοράς τεχνολογίας που έχει προταθεί και των εγγυήσεων που έχουν εξάλλου δοθεί από τη γαλλική πλευρά, ο πρόεδρος Λούλα ανακοίνωσε την απόφαση της βραζιλιάνικης πλευράς να αρχίσει διαβουλεύσεις με την GΙΕ Rafale για την αγορά 36 μαχητικών αεροσκαφών Rafale » ανέφερε η ανακοίνωση.

Σε αντάλλαγμα η Γαλλία θα αγοράσει δέκα βραζιλιάνικα αεροπλάνα, στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου ΚC-390.

Τον πρόεδρο Σαρκοζί συνοδεύουν σε αυτό το ταξίδι του επτά υπουργοί και 25 γάλλοι επιχειρηματίες. Μεταξύ αυτών είναι και ο Σερζ Ντασό, της ομώνυμης αεροναυπηγικής εταιρείας κολοσσού.

Η αγορά των γαλλικών μαχητικών εντάσσεται στη φιλοδοξία της κυβέρνησης Λούλα να καταστεί η Βραζιλία μία από τις μεγάλες δυνάμεις του 21ου αιώνα. Ο κ. Λούλα θεωρεί πως το μέγεθος και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας του χρειάζεται να «συμπληρωθούν» και με μια πολιτική αμυντικής ισχύος.

Αλλη μια σημαντική συμφωνία που υπεγράφη είναι αυτή μεταξύ της γαλλικής εταιρείας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου GDF Suez με τις βραζιλιάνικες Εletrobras και Εletronuclear. Αφορά την κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων, όμως δεν ανακοινώθηκε κάτι συγκεκριμένο. Ως γνωστόν η Γαλλία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια στον πλανήτη.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Γερουσία της Βραζιλίας ενέκρινε τη λήψη ενός τραπεζικού δανείου 6,1 δισ. ευρώ για την κατασκευή πέντε υποβρυχίων και 50 στρατιωτικών ελικοπτέρων σε συνεργασία με τη Γαλλία.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk