Οι περιορισμοί των υποψηφίων στη Διακομματική Επιτροπή

Την προεκλογική συμπεριφορά και τις εκλογικές δαπάνες των πολιτικών κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών θα εξετάσει η Διακομματική Επιτροπή που συνέρχεται σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 4ης Οκτωβρίου. Το πρώτο θέμα που τίθεται είναι η αναπροσαρμογή ή μη των δαπανών για τους υποψήφιους βουλευτές, οι οποίες είχαν ήδη αυξηθεί κατά 20% στις εθνικές εκλογές του 2007 σε σχέση με τις προηγούμενες, του 2004. Με βάση αυτή την απόφαση, σήμερα κυμαίνονται από 18.

Οι περιορισμοί των υποψηφίων στη Διακομματική Επιτροπή | tovima.gr

Την προεκλογική συμπεριφορά και τις εκλογικές δαπάνες των πολιτικών κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών θα εξετάσει η Διακομματική Επιτροπή που συνέρχεται σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 4ης Οκτωβρίου. Το πρώτο θέμα που τίθεται είναι η αναπροσαρμογή ή μη των δαπανών για τους υποψήφιους βουλευτές, οι οποίες είχαν ήδη αυξηθεί κατά 20% στις εθνικές εκλογές του 2007 σε σχέση με τις προηγούμενες, του 2004. Με βάση αυτή την απόφαση, σήμερα κυμαίνονται από 18.000 ευρώ ανά υποψήφιο στις μικρές, μονοεδρικές περιφέρειες ως 135.000 ευρώ στην αχανή Β΄ Αθηνών, τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας.

ΗΔιακομματική Επιτροπή αναμένεται να επιβεβαιώσει και την απαγόρευση της λειτουργίας εκλογικών κέντρων από τους υποψηφίους, οι οποίοι ωστόσο μπορούν να διατηρούν τα πολιτικά τους γραφεία, ως τρία, εφόσον όμως λειτουργούν σε όροφο και όχι στο ισόγειο του κτιρίου όπου στεγάζονται. Δραστικοί είναι οι περιορισμοί στις εμφανίσεις των υποψηφίων βουλευτών στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, καθώς ο ίδιος υποψήφιος δεν μπορεί να «φιλοξενηθεί» παρά μόνο μία φορά σε καθέναν από τους δημόσιους και ιδιωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας.

Το ίδιο ισχύει και για τους φορείς παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών. Στα τοπικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα κάθε υποψήφιος μπορεί να εμφανιστεί ως δύο φορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απαγορεύσεις ισχύουν για τα δελτία ειδήσεων, τη συμμετοχή των υποψηφίων σε οργανωμένες συζητήσεις, καθώς και για τις προσωπικές τους συνεντεύξεις. Από τους παραπάνω «κανόνες» σχετικά με τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα εξαιρούνται οι αρχηγοί των κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk