Κώδικας δεοντολογίας των υποψηφίων

Αυστηρή προειδοποίηση με εσωκομματικούς αποδέκτες απηύθυνε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου, προς αποτροπήν τυχόν παραφωνιών ή υπονομευτικών κινήσεων. Η πρωτοβουλία αυτή του προέδρου του ΠαΣοΚ εκδηλώθηκε κατά την πρώτη ημέρα της προεκλογικής περιόδου (καθώς μόλις χθες θυροκολλήθηκε το προεδρικό διάταγμα για τη λήξη των εργασιών της Βουλής) και λίγες μόλις ημέρες προτού ολοκληρωθεί η κατάρτιση των ψηφοδελτίων εν όψει των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου. Η καταληκτική παράγραφος της χθεσινής απόφασης του κ.

Αυστηρή προειδοποίηση με εσωκομματικούς αποδέκτες απηύθυνε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου, προς αποτροπήν τυχόν παραφωνιών ή υπονομευτικών κινήσεων. Η πρωτοβουλία αυτή του προέδρου του ΠαΣοΚ εκδηλώθηκε κατά την πρώτη ημέρα της προεκλογικής περιόδου (καθώς μόλις χθες θυροκολλήθηκε το προεδρικό διάταγμα για τη λήξη των εργασιών της Βουλής) και λίγες μόλις ημέρες προτού ολοκληρωθεί η κατάρτιση των ψηφοδελτίων εν όψει των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου. Η καταληκτική παράγραφος της χθεσινής απόφασης του κ. Παπανδρέου είναι χαρακτηριστική για την αυστηρότητά της και τις κυρώσεις που απειλεί να επιβάλει: «Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου θέλω να απευθύνω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Το ΠαΣοΚ διεκδικεί την εντολή του ελληνικού λαού με μόνο γνώμονα την υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και μόνο στόχο την υπηρέτηση των αξιών της ισονομίας, της αξιοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για να βάλει οριστικό και αμετάκλητο τέλος σε ένα πελατειακό κράτος αδικίας και αναποτελεσματικότητας που ταλανίζει τους Ελληνες και εμποδίζει τη χώρα να πάει μπροστά» σημειώνει ο κ. Παπανδρέου και υπογραμμίζει: «Για αυτό δεν είναι ανεκτή και θα αντιμετωπιστεί με τα πιο δραστικά μέτρα κάθε συμπεριφορά με λόγια ή πράξεις που θα μπορούσε να σκιάσει την απόλυτη καθαρότητα και να υπονομεύσει την αξιοπιστία της κοινής μας δέσμευσης».

Στην ίδια επιστολή, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ προαγγέλλει ότι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή θα είναι αυτό για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θέτει το πλαίσιο της λειτουργίας του κόμματος και των στελεχών του εν όψει εκλογών και τονίζει ότι: α) το ΠαΣοΚ θα χρησιμοποιήσει πόρους μόνο από την κρατική επιχορήγηση και εισφορές αποκλειστικά των μελών του και καμία άλλη χρηματική ή άλλη ενίσχυση και β) θα δημοσιοποιήσει αναλυτική κατάσταση κάθε εσόδου και δαπάνης.

Ως προς τη δεοντολογία και τα οικονομικά των υποψηφίων, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύει κάθε στέλεχος, πέραν των όσων προβλέπει ο εκλογικός νόμος, να περιοριστεί στην έκδοση ενός μόνο προεκλογικού φυλλαδίου και μιας μόνον ταχυδρομικής αποστολής, σε συνδυασμό με την υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες» και την ενημέρωση της Επιτροπής Διαφάνειας του κόμματος «για οιασδήποτε μορφής εκκρεμότητα δεοντολογικής φύσης τυχόν έχει ενώπιον κάθε δικαστικής, διοικητικής, επαγγελματικής ή άλλης αρχής».

Ε πίσης, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ υπογραμμίζει ότι το κόμμα και οι οργανώσεις του δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο της αφισοκόλλησης για καμία προεκλογική δραστηριότητα. Δεσμεύεται δε για την ανάληψη της δαπάνης καθαρισμού των χώρων των προεκλογικών του συγκεντρώσεων.

Η απόφαση αυτή και οι προειδοποιήσεις του κ. Παπανδρέου δημοσιοποιήθηκαν καθώς εισέρχεται στην τελική ευθεία η διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων. Χθες, ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος προστέθηκε στους πρώην υπουργούς που δημοσιοποίησαν την πρόθεσή τους να μην είναι υποψήφιοι στις επικείμενες εκλογές. Λίγες μόλις ημέρες έπειτα από την αντίστοιχη πρωτοβουλία του κ. Ν. Χριστοδουλάκη, ο κ. Παπαδόπουλος έστειλε επιστολή στον κ. Παπανδρέου με την οποία του γνωστοποιεί την απόφασή του και εύχεται καλή επιτυχία στο κόμμα του. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Είναι μια προσωπική απόφαση, η οποία μας λυπεί» και προσέθεσε ότι ο κ. Παπαδόπουλος έχει προσφέρει πολλά σε παρελθούσες κυβερνήσεις του Κινήματος και έχει συνδέσει το όνομά του με σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Εντός των ημερών αναμένονται οι τελικές αποφάσεις της Ιπποκράτους για τις υποψηφιότητες του κ. Χρ. Βερελή και του κ. Α. Τσοχατζόπουλου .

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk