Επιτροπή στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Αγκυρας

Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) πρέπει να υποστηρίξει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας, διαφορετικά η φήμη της ως αξιόπιστου δρώντα σε παγκόσμιο επίπεδο θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα. Σε αυτή την… κινδυνολογική διαπίστωση καταλήγει η έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Τουρκία, μιας ομάδας πρώην ηγετών, υπουργών Εξωτερικών και κοινοτικών αξιωματούχων που συνεστήθη το 2004 για να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της Αγκυρας. Επικεφαλής της επιτροπής…

Επιτροπή στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Αγκυρας | tovima.gr

Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) πρέπει να υποστηρίξει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας, διαφορετικά η φήμη της ως αξιόπιστου δρώντα σε παγκόσμιο επίπεδο θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα. Σε αυτή την… κινδυνολογική διαπίστωση καταλήγει η έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Τουρκία, μιας ομάδας πρώην ηγετών, υπουργών Εξωτερικών και κοινοτικών αξιωματούχων που συνεστήθη το 2004 για να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της Αγκυρας. Επικεφαλής της επιτροπής είναι ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης Μάρτι Αχτισαάρι.

Στην έκθεση με τίτλο «Η Τουρκία στην Ευρώπη: Σπάζοντας τον φαύλο κύκλο», τα μέλη της επιτροπής κατηγορούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ που αντιδρούν στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας (όπως η Γαλλία και η Γερμανία) ότι με την αρνητική στάση τους παραβαίνουν παλαιότερες κοινοτικές αποφάσεις και προκαλούν μείωση της υποστήριξης για προσέγγιση με την ΕΕ εντός της ίδιας της Τουρκίας. Ουσιαστικά ο κ. Αχτισαάρι ζητεί από την ΕΕ να αγνοήσει τη μη τήρηση συγκεκριμένων υποχρεώσεων από την Τουρκία, διότι η τελευταία είναι στρατηγικός εταίρος για την Ενωση.

Την ίδια στιγμή η τουρκική εφημερίδα «Ζaman» δημοσίευσε χθες ρεπορτάζ με το οποίο επανέρχεται στο θέμα της «τουρκικής μειονότητας» στη Ρόδο και στην Κω. Στο δημοσίευμα επαναλαμβάνεται η γνωστή τακτική της Αγκυρας περί αμοιβαιότητας στη μεταχείριση μειονοτήτων. Επισημαίνεται ότι όπως έχει ξεκινήσει διάλογος στην Τουρκία για τη μεταχείριση των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, κάτι ανάλογο θα πρέπει να συμβεί και στην Ελλάδα για την ανάληψη μιας «δημοκρατικής πρωτοβουλίας» για τους «Τούρκους» που ζουν στα Δωδεκάνησα.

* Σε νέο εικονικό βομβαρδισμό των Φούρνων προχώρησαν χθες οκτώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, τα οποία προκάλεσαν χθες το απόγευμα υπέρπτηση πάνω από το νησί, σε ύψος 22.000 ποδών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk