Επιστολές προς ΤΟ ΒΗΜΑ

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004 ● Ε-mail: epistoles@tovima.gr Ο κ. Ριχάρδος Σωμερίτης γράφει: Το πολύ ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό άρθρο για τους (έλληνες) «Κόκκινους κατασκόπους» και τις ειδικές σχολές εκπαίδευσής τους στην Τσεχοσλοβακία λίγο μετά τον Γράμμο (1949), στο «Βήμα της Κυριακής» της 6.9.2009, θυμίζει δυστυχώς, για μια λέξη αλλά τι λέξη- «κατάσκοποι»-, τον φοβερό «509» και τα εξίσου φοβερά ψηφίσματα του Εμφυλίου που έστειλαν τόσους ανθρώπους στο απόσπασμα.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Κατάσκοποι και «κατάσκοποι»
Ο κ. Ριχάρδος Σωμερίτης γράφει:

Το πολύ ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό άρθρο για τους (έλληνες) «Κόκκινους κατασκόπους» και τις ειδικές σχολές εκπαίδευσής τους στην Τσεχοσλοβακία λίγο μετά τον Γράμμο (1949), στο «Βήμα της Κυριακής» της 6.9.2009, θυμίζει δυστυχώς, για μια λέξη αλλά τι λέξη- «κατάσκοποι»-, τον φοβερό «509» και τα εξίσου φοβερά ψηφίσματα του Εμφυλίου που έστειλαν τόσους ανθρώπους στο απόσπασμα. Κατασκοπεία είναι ένα πολύ συγκεκριμένο έγκλημα αναζήτησης και μετάδοσης εθνικών μυστικών σε ξένες δυνάμεις αλλά δεν είναι η συμμετοχή σε κινήματα και κόμματα που επιδιώκουν ανατροπή του καθεστώτος μήτε σε πράξεις ανατρεπτικής βίας. Παράδειγμα: ο Μπελογιάννης και ο Μπάτσης δεν ήταν Ρόζεμπεργκ. Είναι περίεργο νέοι επιστήμονες να το αγνοούν αυτό. Εκτός κι έχουν άλλα στοιχεία περί κατασκοπείας που δεν περιλαμβάνονται στο άρθρο.

«Αηδία από δεσμεύσεις»
Ο κ. Γιώργος Κρανιώτης, από το Νέο Ψυχικό της Αθήνας, γράφει:

Βούτυρο στο ψωμί του ΠαΣοΚ, όσον αφορά τη συσπείρωσή του, ο ακέφαλος πλέον εκλογικά ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνιστώσες του έχουν υπερβάλλουσα αυτοεκτίμηση και δονκιχωτισμό και νομίζουν δεν ξέρω κι εγώ ποιοι είναι. Οι συνθήκες είναι οι πλέον κατάλληλες για το ΠαΣοΚ να πετύχει αυτοδυναμία. Φτάνει να το πιστέψει. Η αιμορραγία προς τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να σταμάτησε. Η «διαρροή» προς τη Νέα Δημοκρατία είναι ελάχιστη. Το θέμα λοιπόν είναι να πείσει. Πώς πείθεις σε προεκλογική περίοδο; Με τρεις τρόπους. Ο πρώτος είναι η αντιπαράθεση προγραμμάτων και όχι οι κοκορομαχίες για το ποιος ήταν ανικανότερος, π.χ. στις πυρκαϊές ή στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Ο δεύτερος είναι η σωστή κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Ο τρίτος είναι η αποφυγή του ξύλινου λόγου και λέξεων όπως το «δεσμευόμαστε». Ο κόσμος έχει αηδιάσει από τις δεσμεύσεις. Δύσκολα δεν εκρήγνυται ακόμα και στο άκουσμα αυτών των λέξεων. Απλός προεκλογικός αγώνας. Αυτό ζητούν. Το ΠαΣοΚ σε αυτές τις εκλογές δεν έχει να φοβηθεί τίποτε άλλο παρά τον κακό του εαυτό. Μέχρι τώρα τα πάει πολύ καλά. Ας συνεχίσουμε έτσι.

«Εφυγε, πήγε αλλού»
Ο κ. Θεόφιλος Βαμβάκος, διπλ. μηχ. – ηλεκτρ. μηχανικός ΕΜΠ και μεταφραστής δυτικοευρωπαϊκών και σλαβικών γλωσσών, από το Χαλάνδρι της Αθήνας, γράφει:

Ο Γιώργος ο Παπανδρέου πριν από πολλά χρόνια, βουλευτής ήταν τότε, καταφτάνει σε κεντρικό ζαχαροπλαστείο της οδού Αγίου Νικολάου της Πάτρας. Τα τραπέζια όλα πιασμένα. Εγώ περίμενα να δω αναστάτωση, να τρέχουν τα γκαρσόνια να εξασφαλίσουν τραπέζι στον Γιώργο. Τίποτα από όλα αυτά! Ως κοινός πολίτης αποχώρησε αναζητώντας αλλού ζαχαροπλαστείο και ελεύθερο τραπέζι. Δεν διανοήθηκε, από σεμνότητα, να αφήσει να ασκηθεί «πίεση» στον μαγαζάτορα να του αδειάσει τραπέζι. Αυτόν τον άνθρωπο, που διαφέρει παρασάγγας από τους άλλους πολιτικούς μας, γιατί να μην τον στηρίξω προκειμένου να αναδειχθεί κυβερνήτης της χώρας, μιας χώρας που τόσο έχει κακοπάθει από μαγκιές, υπεροψίες, τσαμπουκάδες, ιδιοτελή συμφέροντα και άλλα πολλά; Και που έχει, ως πολιτικός, και τα εχέγγυα της διεθνούς αναγνώρισης, πράγμα μείζονος σημασίας «στις αρένες του κόσμου» για την εθνική μας επιβίωση.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk