BHMAτοδότηs

Κλιμακώνεται η αγωνία για το κεντρικό δίλημμα των εθνικών εκλογών που είναι η κάθοδος ή όχι του κ. Ηλία Ψινάκη με τον ΛΑΟΣ. Εγκυροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Ψινάκης έχει αποφασίσει να συμβάλει στην ανανέωση του πολιτικού λόγου με την εισαγωγή σύγχρονων εκφράσεων (όπως «μη γίνεσαι γελοία» ) στον κοινοβουλευτικό διάλογο. Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις του αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας. Ασφαλώς ένα Κοινοβούλιο από το οποίο αποχωρούν πολιτικοί όπως ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος και εισχωρούν «τηλεπερσόνες» όπως ο κ.

Κλιμακώνεται η αγωνία για το κεντρικό δίλημμα των εθνικών εκλογών που είναι η κάθοδος ή όχι του κ. Ηλία Ψινάκη με τον ΛΑΟΣ. Εγκυροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Ψινάκης έχει αποφασίσει να συμβάλει στην ανανέωση του πολιτικού λόγου με την εισαγωγή σύγχρονων εκφράσεων (όπως «μη γίνεσαι γελοία» ) στον κοινοβουλευτικό διάλογο. Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις του αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας. Ασφαλώς ένα Κοινοβούλιο από το οποίο αποχωρούν πολιτικοί όπως ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος και εισχωρούν «τηλεπερσόνες» όπως ο κ. Ψινάκης επιβεβαιώνει ότι οι ελληνικοί θεσμοί στέκονται στο ύψος των διεθνών περιστάσεων.

***
Κεφάτος εμφανίστηκε ο κ. Κ. Καραμανλής στη συνεδρίαση ενός υπουργικού συμβουλίου μεταμφιεσμένου σε επιτροπή εκλογικού αγώνα. Ορισμένοι κοιτάχτηκαν μεταξύ τους διακριτικά όταν ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι οι επόμενες τριάντα ημέρες θα είναι οι καλύτερες της παράταξης. Κάποιοι υπουργοί μάλιστα λένε ότι άκουσαν από τον Πρωθυπουργό τη φράση «αν φτιαχτούμε θα πετύχουμε». Πράγματι, αν «φτιαχτούν», είναι εύκολο στη συνέχεια να αρχίσουν να πιστεύουν ότι θα πετύχουν. Η επιτυχία, βεβαίως, έχει πολλές εκδοχές. Για παράδειγμα, στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για πόλεμο στη φοροδιαφυγή αποφασίστηκαν για να διασφαλίσει ο κ. Καραμανλής ότι η οικονομική θύελλα θα χτυπήσει ανελέητα την αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠαΣοΚ.

***
Στο ΠαΣοΚ προσπαθούν να ηρεμήσουν έπειτα από τον απίστευτο αριθμό επισκέψεων των τελευταίων ημερών λογής ενδιαφερομένων για μια θέση στα ψηφοδέλτια. Παραλίγο να μοιράσουν χαρτάκια με αριθμούς προτεραιότητας έξω από τα γραφεία των κκ. Ι.Ραγκούση και Ν. Αθανασάκη. Σε ό,τι αφορά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας επισήμως δεν είχε γίνει ως χθες το βράδυ κάποια συνεννόηση ανάμεσα στον κ. Γ.Παπανδρέου και στον κ. Κ. Σημίτη, ορισμένα στελέχη πάντως προεξοφλούν ότι η Ιπποκράτους θέλει τον κ. Σημίτη επικεφαλής και ο πρώην πρωθυπουργός, αν του προταθεί, θα το δεχθεί.

***
Δεν ξέρουμε τι θα μπορούσε να δεχθεί ο κ. Ν. Κωνσταντόπουλος. Κυκλοφορούν εσχάτως σενάρια για κάποιου είδους προσέγγιση ανάμεσα στον κ. Παπανδρέου και στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ. Η προσέγγιση μπορεί να είναι φιλολογική, μπορεί όμως να περιλαμβάνει πολλές εκδοχές και πιθανότητες προεκλογικής ή μετεκλογικής συνεργασίας του κ. Κωνσταντόπουλου με το ΠαΣοΚ. Συνεργάτης μου είδε την Παρασκευή το μεσημέρι τον κ. Κωνσταντόπουλο να συζητεί σε τραπέζι κεντρικού εστιατορίου με τον μυστικοσύμβουλο του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Δ. Δόλλη. Ο «δόλιος» κ. Δόλλης δεν ανήκει στον στενό προεδρικό πυρήνα, στοιχείο που δυνητικά τον καθιστά ιδανικό αγγελιοφόρο, αφού δεν κινεί υποψίες.

O κ. Κωνσταντόπουλος φέρεται επιπλέον να διατηρεί επικοινωνία και με στελέχη του σκληρού πράσινου πυρήνα, όπως η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη. Η φαντασία των πολιτικολογούντων για τον κ. Κωνσταντόπουλο ξεκινά από την πιθανότητα συμμετοχής είτε στα ψηφοδέλτια είτε σε μια πιθανή κυβέρνηση του ΠαΣοΚ ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός και φθάνει ως και την Προεδρία της Δημοκρατίας. Οπως λένε ορισμένοι, μπορεί οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων να έχουν δεσμευθεί να επανεκλέξουν τον κ. Παπούλια, αν όμως ένας εκ των δύο πάψει να είναι αρχηγός μετά τις εκλογές, τότε οι δεσμεύσεις του δεν είναι βέβαιον ότι θα αναληφθούν από τον (ή τη) διάδοχό του, με αποτέλεσμα να προκληθούν καραμπόλες και «συναινέσεις» που σήμερα δεν είναι ορατές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk