Στο ναδίρ τα έσοδα του Δημοσίου – Εκτινάχθηκε στο 8% το έλλειμμα

Λίγο πριν από την οριστική κατάρρευση φαίνεται να βρίσκονται τα έσοδα του κράτους καθώς το οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συρρικνώθηκαν κατά 2%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα έσοδα του κράτους όχι μόνο υπολείπονται του στόχου που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό, αλλά είναι λιγότερα σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός που εκτινάσσει το δημόσιο έλλειμμα στα επίπεδα του 8% από 3,7% που είναι ο στόχος για εφέτος.

Λίγο πριν από την οριστική κατάρρευση φαίνεται να βρίσκονται τα έσοδα του κράτους καθώς το οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συρρικνώθηκαν κατά 2%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα έσοδα του κράτους όχι μόνο υπολείπονται του στόχου που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό, αλλά είναι λιγότερα σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός που εκτινάσσει το δημόσιο έλλειμμα στα επίπεδα του 8% από 3,7% που είναι ο στόχος για εφέτος. Πάντως η χθεσινή εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, έναν μήνα προτού οι πολίτες προσέλθουν στις κάλπες, με την οποία ζητείται από τους εφοριακούς να προχωρήσουν ακόμη και σε ποινικές διώξεις εναντίον εκείνων οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 10.000 ευρώ μόνο ως κίνηση εντυπωσιασμού μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς είναι γνωστό ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση χαλαρώνει για ευνόητους λόγους.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις εισπράξεις του ΕΤΑΚ, στην έκτακτη εισφορά (βρίσκεται στον αέρα μετά τις μαζικές προσφυγές φορολογούμενων που θεωρούν ότι η διάταξη με την οποία θεσπίστηκε είναι αντισυνταγματική), στα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας και στον ειδικό φόρο σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, στα νέα ακριβά τέλη κινητής τηλεφωνίας, στους φόρους στα τυχερά παιχνίδια και, τέλος, στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων η οποία ακόμη δεν έχει τύχει της αποδοχής από τους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πάντως, σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η τραγική εικόνα που εμφανίζουν τα έσοδα δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι έχει μειωθεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων, αλλά κυρίως στη ραγδαία πτώση των εισπράξεων του ΦΠΑ. Η πτώση αυτή αποδίδεται στη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων και στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή η οποία, σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ), έχει ξεφύγει καθώς έξι στις δέκα επιχειρήσεις «κλέβουν» το κράτος συστηματικά.

Η αύξηση του ελλείμματος στο 8% βέβαιον είναι ότι θα οδηγήσει την κυβέρνηση που θα προκύψει στις 4 Οκτωβρίου να λάβει άμεσα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καραδοκεί και, παρά την όποια παράταση αποφασίσει για την επίτευξη του στόχου του 3%, δεν πρόκειται να αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους. Είναι αναμφισβήτητο ότι και πρόσθετοι φόροι θα επιβαρύνουν τους πολίτες και σφιχτή εισοδηματική πολιτική θα ακολουθηθεί. Εξάλλου με ποινική δίωξη απειλή η Εφορία όλους τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες του Δημοσίου που τα χρέη τους ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ. Παράλληλα δίνεται η εντολή στους προϊσταμένους των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών να προχωρούν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων εφόσον οι οφειλέτες δεν προχωρούν σε εξόφληση των χρεών παρά τις αλλεπάλληλες επιστολές που τους αποστέλλονται. Ολα αυτά βέβαια αναμένεται να ισχύσουν μετά τις εκλογές, καθώς είθισται ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός να «χαλαρώνει» πριν από τις κάλπες.

Σε χθεσινή εγκύκλιο που απέστειλε προς όλες τις εφορίες της επικράτειας, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζας μεταξύ άλλων ζητεί να ενεργοποιηθούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες ως το τέλος του έτους, προκειμένου να εισπραχθεί μέρος έστω των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Για τους φορολογουμένους οι οποίοι δεν συμμορφώνονται, θα λαμβάνονται εις βάρος τους αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Ειδικότερα για μικρού ύψους οφειλές επιλέγεται η κατάσχεση στα χέρια τρίτων αντί της κατάσχεσης ή του πλειστηριασμού ακινήτων σημαντικής αξίας. Υποχρεωτική από τον νόμο για όλους τους οφειλέτες άνω των 10.000 ευρώ είναι η υποβολή αίτησης στον αρμόδιο εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης λόγω μη καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επισημαίνεται, όμως, στους οφειλέτες ότι η διαδικασία της ποινικής δίωξης αναστέλλεται αν συμμορφώνονται σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής της οφειλής τους ή σε ρύθμιση.

Παράλληλα θα γίνεται ειδική παρακολούθηση οφειλετών άνω των 50.000 ευρώ από τους εφοριακούς υπαλλήλους ώστε να εισπραχθούν μέσα στο έτος τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk