Φρενάρισε η πτώση στην πληροφορική

Μικρή βελτίωση των μεγεθών του δεύτερου τριμήνου της χρήσης 2009 έναντι του πρώτου για τις εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών καταγράφει ανάλυση της Πήγασος Χρηματιστηριακή, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), αναφορικά με την πορεία των εταιρειών του κλάδου στο πρώτο εξάμηνο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου δεν άφησαν καλή εικόνα, καθώς οι εταιρείες εμφάνισαν καλύτερα μεγέθη από την πρώτη περίοδο της χρήσης, χωρίς ωστόσο να δώσουν κάποιες δυνατές ποιοτικές ενδείξεις για τη συνέχεια.

Φρενάρισε η πτώση στην πληροφορική | tovima.gr

Μικρή βελτίωση των μεγεθών του δεύτερου τριμήνου της χρήσης 2009 έναντι του πρώτου για τις εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών καταγράφει ανάλυση της Πήγασος Χρηματιστηριακή, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), αναφορικά με την πορεία των εταιρειών του κλάδου στο πρώτο εξάμηνο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου δεν άφησαν καλή εικόνα, καθώς οι εταιρείες εμφάνισαν καλύτερα μεγέθη από την πρώτη περίοδο της χρήσης, χωρίς ωστόσο να δώσουν κάποιες δυνατές ποιοτικές ενδείξεις για τη συνέχεια. Τα λειτουργικά αποτελέσματα, η ανομοιομορφία των κερδών μεταξύ των εταιρειών, η συγκέντρωσή τους σε μικρό αριθμό τίτλων και η συνεισφορά των έκτακτων αποτελεσμάτων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ενθουσιασμού. Αλλωστε στο δεύτερο τρίμηνο της χρήσης έγινε περισσότερο διαχείριση της κρίσης παρά κινήσεις επιστροφής σε κερδοφορία, καθώς ο κίνδυνος βιωσιμότητας ακόμη και σε παραδοσιακά εύρωστους κλάδους έκανε ορατή την εμφάνισή του. Τα πρώτα στοιχεία από τον δανεισμό των εταιρειών δείχνουν μια σταθεροποίηση σε επίπεδο γενικών υποχρεώσεων και το κλείσιμο κάποιων γραμμών χρηματοδότησης, λόγω μείωσης των αναγκών σε κεφάλαια κίνησης. Στα δύο τρίτα των εταιρειών οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις εμφανίζουν μείωση 11,5%, ενώ τα μακροπρόθεσμα δάνεια έχουν αυξηθεί οριακά κατά 1,5%.

Ενα θετικό στοιχείο που προκύπτει από τα αποτελέσματα του εξαμήνου είναι ότι φρέναρε η πτώση των μεγεθών. Σύμφωνα με την ανάλυση των αποτελεσμάτων, ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων επιχειρήσεων του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών διαμορφώθηκε στα 4,9 δισ. ευρώ έναντι 5,1 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 4,1%. Το ΕΒΙΤDΑ είχε αρνητικό πρόσημο στο-0,7% και διαμορφώθηκε στα 1,2 δισ. ευρώ. Τα κέρδη μετά τους φόρους σημείωσαν πτώση κατά 7,1% και διαμορφώθηκαν στα 291 εκατ. ευρώ έναντι 313 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι.

Ο κύκλος εργασιών των τριών εισηγμένων εταιρειών του κλάδου των τηλεπικοινωνιών διαμορφώθηκε στα 3,1 δισ. ευρώ έναντι 3,2 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 1,5%. Το ΕΒΙΤDΑ είχε θετικό πρόσημο στο 2,3% και διαμορφώθηκε στα 1,1 δισ. ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ πέρυσι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk