Μυστήρια κλοπή κιονόκρανου στην Αρχαία Ολυμπία

Πώς μπορεί να κλαπεί αρχαίο βάρους 30 κιλών από έναν αρχαιολογικό χώρο; Πώς μπορεί, δηλαδή, να το σηκώσουν από τη θέση του, να το κρύψουν, να το μεταφέρουν σε μεγάλη απόσταση χωρίς να τους παρατηρήσει κανείς- κυρίως βέβαια οι φύλακες- και εν τέλει να το περάσουν από το φυλάκιο της εισόδου; Στην Αρχαία Ολυμπία, από όπου εκλάπη το κιονόκρανο της παλαιοχριστιανικής βασιλικής, όλα τα ανωτέρω έγιναν με επιδεξιότητα που θα μπορούσε να χαρακτηρίζει άριστους επαγγελματίες του είδους. Εκτός και ανόπως συζητείται παρασκηνιακώς – δεν πρόκειται ακριβώς περί αρχαιοκαπηλίας αλλά περί.

Πώς μπορεί να κλαπεί αρχαίο βάρους 30 κιλών από έναν αρχαιολογικό χώρο; Πώς μπορεί, δηλαδή, να το σηκώσουν από τη θέση του, να το κρύψουν, να το μεταφέρουν σε μεγάλη απόσταση χωρίς να τους παρατηρήσει κανείς- κυρίως βέβαια οι φύλακες- και εν τέλει να το περάσουν από το φυλάκιο της εισόδου; Στην Αρχαία Ολυμπία, από όπου εκλάπη το κιονόκρανο της παλαιοχριστιανικής βασιλικής, όλα τα ανωτέρω έγιναν με επιδεξιότητα που θα μπορούσε να χαρακτηρίζει άριστους επαγγελματίες του είδους. Εκτός και ανόπως συζητείται παρασκηνιακώς – δεν πρόκειται ακριβώς περί αρχαιοκαπηλίας αλλά περί… αρχαιοσυνωμοσίας.

Η απουσία τού διαστάσεων 30Χ30Χ20 εκατοστών κιονοκράνου διαπιστώθηκε από φύλακα την περασμένη Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση όμως από το ΥΠΠΟ, η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κυρία Μαρία Βλαζάκη ενημερώθηκε το Σάββατο στις 11.30 μ.μ. Οι έρευνες άρχισαν από νωρίς την επόμενη ημέρα αλλά το κιονόκρανο δεν εντοπίστηκε. Ετσι η υπόθεση πέρασε στη δικαιοδοσία της Αστυνομίας, η οποία και την ερευνά, ενώ από πλευράς υπουργείου η προϊσταμένη της Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κυρία Γεωργία Χατζή τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Τ ο συγκεκριμένο κιονόκρανο, μαζί με άλλα παρεμφερή αρχιτεκτονικά μέλη της βασιλικής, βρισκόταν τοποθετημένο πάνω σε τοιχίο του ναού στον υπαίθριο χώρο. (Οπως και πολλά άλλα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη φυσικά, τα οποία βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.) Το ζήτημα επομένως δεν είναι γιατί βρισκόταν εκεί, αλλά πώς το έκλεψαν και πώς η κλοπή δεν έγινε αντιληπτή αμέσως. Η σύμπτωση του περιστατικού αυτού με τις παραμονές εκλογών ή με τις παραμονές των κρίσεων για τις προαγωγές των αρχαιολόγων, που αναμένονταν να γίνουν στο ΥΠΠΟ εντός των ημερών, βάζουν πολλούς σε σκέψεις. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που παρόμοιες «κλοπές» έχουν συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις… «Ο υπουργός Πολιτισμού δεν μπορεί να τιμωρεί και να νίπτει τας χείρας του. Είναι φανερό πως ο χώρος δεν φυλάσσεται, εξαιτίας της ασυνάρτητης και ρουσφετολογικής πολιτικής που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια στο υπουργείο Πολιτισμού. Εστω και αυτή την ώρα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί το γεγονός» δήλωσε χθες η βουλευτής και εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για τον Πολιτισμό κυρία Μαρία Δαμανάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κιονόκρανο προέρχεται από τη βασιλική, η οποία κτίστηκε μεταξύ του 435 και 451 επάνω στους ορθοστάτες του αρχαίου κτιρίου που στέγαζε το εργαστήριο του Φειδία. Η βασιλική της Ολυμπίας είναι η αρχαιότερη γνωστή αυτής της εποχής στην Ηλεία και καταστράφηκε έναν αιώνα αργότερα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk