Αντικείμενα για μια πιο εύκολη ζωή

Μια καρέκλα, ένα ζευγάρι μπότες, το πλατό ενός dj, μια τυνίκ, ένα βραχιόλι… Ποιoς είπε ότι αντικείμενα καθημερινής χρήσης δεν μπορούν να αποτελέσουν το υλικό μιας έκθεσης; Με στόχο να αποδείξει ότι στην καθημερινή ζωή μπορούμε να εντάξουμε αντικείμενα χρήσιμα και όμορφα, που σέβονται το περιβάλλον και τη φύση γενικότερα, επιτρέποντας στη δημιουργίας μιας βιώσιμης κοινωνίας, η έκθεση βραβευμένου σουηδικού design «Design S» περιλαμβάνει την ποιοτική και υψηλού σχεδιασμού δουλειά που βραβεύτηκε στον ομώνυμο σουηδικό διαγωνισμό, ο οποίος αποτελεί τον σημαντικότερο θεσμό στον χώρο του design στη Σουηδία.

Μια καρέκλα, ένα ζευγάρι μπότες, το πλατό ενός dj, μια τυνίκ, ένα βραχιόλι… Ποιoς είπε ότι αντικείμενα καθημερινής χρήσης δεν μπορούν να αποτελέσουν το υλικό μιας έκθεσης; Με στόχο να αποδείξει ότι στην καθημερινή ζωή μπορούμε να εντάξουμε αντικείμενα χρήσιμα και όμορφα, που σέβονται το περιβάλλον και τη φύση γενικότερα, επιτρέποντας στη δημιουργίας μιας βιώσιμης κοινωνίας, η έκθεση βραβευμένου σουηδικού design «Design S» περιλαμβάνει την ποιοτική και υψηλού σχεδιασμού δουλειά που βραβεύτηκε στον ομώνυμο σουηδικό διαγωνισμό, ο οποίος αποτελεί τον σημαντικότερο θεσμό στον χώρο του design στη Σουηδία. Κάτω από τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του Παλαιού Θόλου του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου παρουσία της διαδόχου του σουηδικού θρόνου πριγκίπισσας Βικτώριας, ενώ η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό- με ελεύθερη είσοδο- από τις 11 ως τις 27 Σεπτεμβρίου.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρεσβευτής της Σουηδίας στην Ελλάδα κ. Χόκαν Μάλμκβιστ αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη διοργάνωση της έκθεσης με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη Σουηδία. Η παραγωγός και συντονίστριά της κυρία Αννα Μπλούμνταλ «ξενάγησε» τους δημοσιογράφους στα εκθέματα που έχουν υποδεχτεί ήδη πολλές πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον και το Αμβούργο, ενώ αμέσως μετά την Αθήνα αναμένεται να φιλοξενηθούν στο Τόκιο. Η έκθεση εντάσσεται σε μια ειδική σειρά εκδηλώσεων που συνδιοργανώνει η σουηδική πρεσβεία στην Αθήνα και το Ιδρυμα Ευγενίδου με τίτλο «Design S: Ποιότητα ζωής στο αστικό περιβάλλον. Καινοτομία, υψηλή τεχνολογία, νέες ιδέες με επίκεντρο την ανθρωπότητα και τη φύση». Δύο ημερίδες με προσκεκλημένους από τη Σουηδία και την Ελλάδα πλαισιώνουν την έκθεση. Αρχιτέκτονες, διακοσμητές, σχεδιαστές αλλά και απλοί επισκέπτες συμμετέχουν σε έναν διάλογο ώστε να αναζητηθούν υλοποιήσιμες φόρμες, ιδέες και σχέδια που να είναι προσανατολισμένα στη δημιουργία ενός βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος και μιας ανθρώπινης, αξιοπρεπούς καθημερινής πραγματικότητας. Ο λόγος για την ημερίδα με τίτλο «Design για μια καλύτερη ποιότητα ζωής» που θα διοργανωθεί στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου (ώρα 16.30) και την ημερίδα με τίτλο «Το αστικό περιβάλλον στον 21ο αιώνα» που θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου (ώρα 21.30) στον ίδιο χώρο.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της σουηδικής πρεσβείας στην Αθήνα www.swedenabroad.com/athens, καθώς και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου, www.eugenfound.edu.gr

Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk