Δεν θέλουμε άλλες αλήθειες

Οι δημοσκοπήσεις που θα δημοσιευθούν τις δύο επόμενες εβδομάδες θα απαντήσουν στην απορία που έχουν οι πάντες στη ΝΔ από το βράδυ του Σαββάτου. «Η εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τα επώδυνα μέτρα που εξήγγειλε είναι ικανά για να αντιστρέψουν το πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση»;

Δεν θέλουμε άλλες αλήθειες | tovima.gr

Οι δημοσκοπήσεις που θα δημοσιευθούν τις δύο επόμενες εβδομάδες θα απαντήσουν στην απορία που έχουν οι πάντες στη ΝΔ από το βράδυ του Σαββάτου. «Η εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τα επώδυνα μέτρα που εξήγγειλε είναι ικανά για να αντιστρέψουν το πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση»;

Τα ίδια τα στελέχη της κυβέρνησης απαντούν χωρίς δισταγμούς στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους «όχι». Οπως παρατηρούσαν και χθες που επέστρεψαν στα γραφεία τους από τη Θεσσαλονίκη, οι Ελληνες δεν είναι συνηθισμένοι να ακούν από τους πολιτικούς την αλήθεια, αλλά ούτε και η αντιπολίτευση, που θα αξιοποιήσει στο έπακρον τη δήλωση αδυναμίας του κ. Καραμανλή να εγγυηθεί το εισόδημα των πολιτών.

«Αν ήμασταν στη Σουηδία ή στο Βέλγιο,

η ειλικρίνεια του Πρωθυπουργού θα ήταν ακαταμάχητο προτέρημά του. Στην Ελλάδα όμως η ειλικρίνεια είναι ελάττωμα» τόνιζαν οι υπουργοί.

«Ελάχιστοι θα εκτιμήσουν ότι ο Καραμανλής τούς λέει την αλήθεια.

Και οι περισσότεροι δεν θα ψηφίσουν ένα κόμμα που τους “υπόσχεται” ότι θα τους “παγώσει” τον μισθό για δύο χρόνια, ενώ οι ανατιμήσεις σε αγαθά και προϊόντα θα συνεχιστούν» προσθέτουν.

Η αλήθεια είναι ότι και ο ίδιος ο Καραμανλής δεν ακολούθησε αυτή τη στρατηγική από επιλογή, αλλά από ανάγκη.

Με τον τρόπο που κινείται είναι σαφές ότι προσπαθεί να καθιερώσει ως κυρίαρχο ζήτημα στην προεκλογική περίοδο την οικονομία, για να μη συζητούνται άλλα θέματα στα οποία έχει αδύναμα επιχειρήματα, όπως είναι τα σκάνδαλα, η εικόνα της κυβέρνησής του και οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του.

Ταυτόχρονα επιχειρεί να σύρει το ΠαΣοΚ και τον αρχηγό του σε έναν διάλογο δεσμεύσεων, για να μην μπορούν στο εξής να εξαγγέλλουν παροχές και να αρχίσουν να ομολογούν και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η ΝΔ είναι μονόδρομος.

Θεωρητικά μπορεί το σχέδιό του να πετύχει. Οι πιθανότητες όμως είναι ελάχιστες, γιατί δεν σκέφτονται έτσι οι Ελληνες.

Και ο κ. Κ. Μητσοτάκης είπε κάποτε την αλήθεια και εξανεμίστηκε η δύναμή του σε τριάμισι χρόνια. Και ο κ. Κ. Σημίτης έλεγε την αλήθεια και δεν πρόλαβε να εξαντλήσει τη δεύτερη θητεία του.

Και ο κ. Γ. Αλογοσκούφης έλεγε την αλήθεια και αναγκάστηκε να τον αποκεφαλίσει ο αρχηγός του.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν αρέσει σε μας, ως λαό, η αλήθεια.

Αλλά σε πολιτικούς που μας έχουν φλομώσει στο παρελθόν στα ψέματα είμαστε κάπως επιφυλακτικοί. Με λίγα λόγια, ο λαός δεν περιμένει τον κ. Καραμανλή για να αντιληφθεί ότι είναι καταδικασμένος. Το ξέρει και το μόνο που ζητεί είναι μια νότα αισιοδοξίας…

vchiotis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk