Διαμάχη μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και της μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ με αφορμή τη διερεύνηση από εισαγγελέα των περιστατικών βασανισμού κρατουμένων

Η CΙΑ θέλει να είναι ανεξέλεγκτη

Με τον διορισμό εισαγγελέα για τη διερεύνηση περιστατικών βασανισμού κρατουμένων, οι υποβόσκουσες διαμάχες μεταξύ της CΙΑ και του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης απειλούν να θέσουν σε κίνδυνο τις σχέσεις δύο βασικών στελεχών της ομάδας εθνικής ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα. Η ένταση μεταξύ των δύο υπηρεσιών περιπλέκει τον χειρισμό λεπτών υποθέσεων εθνικής ασφαλείας και ειδικότερα τον εντοπισμό και τη σύλληψη υπόπτων τρομοκρατίας στο εξωτερικό. Επιπλέον μπορεί να αποσπάσει τον κ.

Με τον διορισμό εισαγγελέα για τη διερεύνηση περιστατικών βασανισμού κρατουμένων, οι υποβόσκουσες διαμάχες μεταξύ της CΙΑ και του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης απειλούν να θέσουν σε κίνδυνο τις σχέσεις δύο βασικών στελεχών της ομάδας εθνικής ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα. Η ένταση μεταξύ των δύο υπηρεσιών περιπλέκει τον χειρισμό λεπτών υποθέσεων εθνικής ασφαλείας και ειδικότερα τον εντοπισμό και τη σύλληψη υπόπτων τρομοκρατίας στο εξωτερικό. Επιπλέον μπορεί να αποσπάσει τον κ. Ομπάμα, ο οποίος προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από τα χρόνια προεδρίας του Τζορτζ Μπους και να επικεντρωθεί στη φιλόδοξη εγχώρια ατζέντα του, όπως η μεταρρύθμιση του εθνικού συστήματος Υγείας. Τα εμπόδια άρχισαν να γίνονται εμφανή κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Οπως ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τον Ιούλιο ο διευθυντής της CΙΑ Λίον Πανέτα προσπάθησε να αποτρέψει τη διεξαγωγή ερευνών στέλνοντας τον δικηγόρο της υπηρεσίας Στέφεν Πρέστον στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να πείσει τους βοηθούς του γενικού εισαγγελέα Ερικ Χόλντερ να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους. Ο κ. Πρέστον υποστήριξε ότι όλες οι πιθανές υποθέσεις κατά πρακτόρων της CΙΑ παρουσιάζουν νομικά κενά και σημείωσε ότι πολλές έχουν ήδη διερευνηθεί πάνω από μία φορά. Σε καμία, συμπλήρωσε, οι εισαγγελείς δεν βρήκαν αρκετά στοιχεία για να απαγγείλουν κατηγορίες.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης όμως δεν κάνει πίσω. Παρά την πίεση από τη CΙΑ και την επιθυμία του Λευκού Οίκου να μη στέκεται στο παρελθόν, ο κ. Χόλντερ προχώρησε στη διεξαγωγή έρευνας που θα καθορίσει αν οι πράκτορες παρέβησαν τον νόμο στις σκληρές ανακρίσεις τους. Την ημέρα που ανακοινώθηκε η απόφαση, ο κ. Πανέτα τηλεφώνησε στον κ. Χόλντερ. Στο τηλεφώνημα, που διήρκεσε λιγότερο από ένα λεπτό, ο διευθυντής της CΙΑ είπε στον γενικό εισαγγελέα ότι η υπηρεσία θα συνεργαστεί αλλά παράλληλα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις έρευνες. Η παρασκηνιακή διαμάχη ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν ύστερα από μια αγωγή της Ενωσης Πολιτικών Ελευθεριών το υπουργείο Δικαιοσύνης ήθελε να δώσει στη δημοσιότητα τις νομικές γνωμοδοτήσεις δικηγόρων του για την απόφαση της κυβέρνησης Μπους να εγκρίνει τις σκληρές ανακριτικές τεχνικές της CΙΑ. Ο κ. Ομπάμα αποκήρυξε τα βασανιστήρια, όπως ο εικονικός πνιγμός ή το χτύπημα στον τοίχο, ωστόσο οι νομικές γνωμοδοτήσεις ήταν γεμάτες δυσάρεστες λεπτομέρειες για την επιθετική προσέγγιση της CΙΑ. Ο κ. Πανέτα προσπάθησε να αποτρέψει τη δημοσιοποίηση συγκεκριμένων λεπτομερειών, αλλά δεν τα κατάφερε, αφού ο κ. Ομπάμα τάχθηκε στο πλευρό του κ. Χόλντερ, ο οποίος επιθυμούσε τα πάντα να δουν το φως της δημοσιότητας. Παρ΄ ότι είχε χάσει στην υπόθεση της δημοσιοποίησης των υπομνημάτων, ο κ. Πανέτα πίστευε ότι τουλάχιστον είχε καταφέρει να έρθει σε μια ανεπίσημη συμφωνία: οι ντροπιαστικές λεπτομέρειες θα γίνονταν γνωστές, αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα διεξήγαγε καμία έρευνα για αυτές. Τον Απρίλιο ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ραμ Εμάνουελ δήλωνε στο τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC ότι ο κ. Ομπάμα πίστευε πως «καλοί άνθρωποι με καλή πίστη επιχειρούσαν με την καθοδήγηση που τους δινόταν. Δεν θα έπρεπε να ασκηθούν διώξεις». Ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσαν αργότερα ότι ο κ. Εμάνουελ εννοούσε πως οι πράκτορες της CΙΑ που ακολούθησαν το ανακριτικό πρωτόκολλο δεν θα διώκονταν.

Ο κ. Χόλντερ, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα διχασμένος ως προς το αν θα έπρεπε να ξεκινήσει έρευνες, πήρε την τελική του απόφαση όταν διάβασε απόρρητα έγγραφα για βασανιστήρια σε κρατουμένους αλλά και για θανάτους ανθρώπων που βρίσκονταν υπό κράτηση στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Ο γενικός εισαγγελέας κληρονόμησε ένα πτοημένο υπουργείο που κατηγορούνταν ότι εκτελούσε τις πολιτικές επιθυμίες του Λευκού Οίκου του προέδρου Μπους και γι΄ αυτόν τον λόγο θέλει να αποδείξει ότι η υπηρεσία μπορεί να είναι ανεξάρτητη και παράλληλα να συνεργάζεται με τη νέα κυβέρνηση. Παρ΄ όλα αυτά οι αξιωματούχοι της CΙΑ εξεπλάγησαν όταν το «Νewsweek» έγραψε τον Ιούλιο ότι ο κ. Χόλντερ θα προχωρούσε στη διεξαγωγή ερευνών. Ο κ. Πανέτα αισθάνθηκε προδομένος και συζήτησε με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου για τα μακροπρόθεσμα προβλήματα που θα δημιουργούσε μια τέτοιου είδους έρευνα στην υπηρεσία. Είπε επίσης ότι η CΙΑ είχε ήδη λάβει πειθαρχική δράση κατά των αξιωματούχων που είχαν διαπράξει τις πλέον κατάφωρες παραβάσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk