ΓΕΡΜΑΝΙΑ Αλλάζουν οι συμμαχίες των μεγάλων κομμάτων

Oι περιφερειακές εκλογές στα κρατίδια του Σάαρλαντ στα δυτικά και της Θουριγγίας και της Σαξονίας στα ανατολικά σηματοδοτούν μια μεγάλη αλλαγή στη γενική εικόνα που επικρατεί στη γερμανική μεταπολεμική πολιτική ζωή. Ολοι οι πολιτικοί ηγέτες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής, προσπαθώντας να εξαγάγουν συμπεράσματα και πληροφορίες για τις ομοσπονδιακές εκλογές στις 27 Σεπτεμβρίου, όταν η Ανγκελα Μέρκελ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος …

Oι περιφερειακές εκλογές στα κρατίδια του Σάαρλαντ στα δυτικά και της Θουριγγίας και της Σαξονίας στα ανατολικά σηματοδοτούν μια μεγάλη αλλαγή στη γενική εικόνα που επικρατεί στη γερμανική μεταπολεμική πολιτική ζωή. Ολοι οι πολιτικοί ηγέτες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής, προσπαθώντας να εξαγάγουν συμπεράσματα και πληροφορίες για τις ομοσπονδιακές εκλογές στις 27 Σεπτεμβρίου, όταν η Ανγκελα Μέρκελ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος ελπίζει να αποσπάσει τέτοια πλειοψηφία που θα της επιτρέψει να αποτραβηχτεί από τους τωρινούς εταίρους της, τους Σοσιαλδημοκράτες. Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες επικρατούν στη μεταπολεμική πολιτική ζωή της Γερμανίας, συχνά στηριζόμενοι σε μικρότερα κόμματα που προσδίδουν έναν αριστερό ή δεξιό τόνο στις κεντρώες πολιτικές τους. Αλλά με τα μεγάλα κόμματα να χάνουν τη δύναμή τους, νέες συμμαχίες μπορούν να φέρουν πραγματικό ανταγωνισμό στην πολιτική της Γερμανίας. «Τα ταμπού σπάνε» εξήγησε ο Ρίχαρντ Στες, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Ο κ. Στες είπε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα πλέον επεξεργάζονται διαφορετικές πολιτικές συμμαχίες, τουλάχιστον σε περιφερειακό επίπεδο. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές για τις μελλοντικές ομοσπονδιακές κυβερνήσεις. «Η γερμανική πολιτική είναι τόσο κατακερματισμένη, με πέντε εδραιωμένα κόμματα, που νέες συμμαχίες θα πρέπει να κάνουν την εμφάνισή τους σε ομοσπονδιακό επίπεδο» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Πέρα από τα δύο μεγάλα κόμματα, ο κ. Στες αναφέρεται στους Ελεύθερους Δημοκράτες, ένα φιλελεύθερο κόμμα υπέρ της ελεύθερης αγοράς, που ενδέχεται να συνεργαστεί με την κυρία Μέρκελ μετά τις εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου, στους Πράσινους και στο Αριστερό Κόμμα, που σχηματίστηκε από το πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα της Ανατολικής Γερμανίας και την αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών που αποχώρησε από το κόμμα το 2005. Στο Σάαρλαντ, ένα μικρό δυτικό κρατίδιο κοντά στα γαλλικά σύνορα, το Αριστερό Κόμμα σημείωσε σημαντική εκλογική νίκη, αποσπώντας το 21,3% των ψήφων από 2,3% το 2004. Αυτή η επιτυχία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Οσκαρ Λαφοντέν, τον πρώην ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών που συγκρούστηκε τόσο πολύ με τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ που προχώρησε στην ίδρυση του Αριστερού Κόμματος. Ο κ. Λαφοντέν διεξήγαγε μια λαϊκίστικη προεκλογική εκστρατεία, καλώντας για υψηλότερη φορολογία στους πλούσιους και διεύρυνση του δημόσιου τομέα. Η επιτυχία της προεκλογικής τους εκστρατείας σημαίνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες- οι οποίοι είδαν το ποσοστό τους στο Σάαρλαντ να πέφτει στο 24% την Κυριακή (ενώ παλαιότερα ξεπερνούσε το 30%)- δεν μπορούν να αγνοήσουν το Αριστερό Κόμμα ούτε και τους ψηφοφόρους του.

Ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών και αντίπαλος της κυρίας Μέρκελ στις ομοσπονδιακές εκλογές Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ ήταν πάντα αντίθετος στην ιδέα σχηματισμού συμμαχίας με το Αριστερό Κόμμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο. (Σε περιφερειακό επίπεδο οι Σοσιαλδημοκράτες μοιράζονται την εξουσία με την Αριστερά από το 1990, αλλά μόνο στα ανατολικά κρατίδια και στο Βερολίνο.) Για τους Σοσιαλδημοκράτες η συνεργασία με το Αριστερό Κόμμα στο Σάαρλαντ θα σημαίνει ότι για πρώτη φορά μετά τον Β Δ Παγκόσμιο Πόλεμο θα μοιραστούν την εξουσία με μια ομάδα κομμουνιστών, συνδικαλιστών και ριζοσπαστών αριστερών. Στο Σάαρλαντ όπως και στη Θουριγγία πολλά θα εξαρτηθούν από τους Πράσινους.

Στο περίπλοκο μωσαϊκό της γερμανικής πολιτικής οι Πράσινοι μπορεί να καταρρίψουν ακόμη ένα ταμπού στο Σάαρλαντ σχηματίζοντας συνασπισμό με τους συντηρητικούς και τους Ελεύθερους Δημοκράτες. Αν αυτή η συμμαχία υπάρξει σε περιφερειακό επίπεδο δεν θα είναι δυνατό να αγνοηθεί στο ομοσπονδιακό. Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου η κυρία Μέρκελ εμφανίστηκε επιφυλακτική λέγοντας ότι είναι επιλογή του Πέτερ Μίλερ, του συντηρητικού πρωθυπουργού του κρατιδίου, το αν θα διαπραγματευθεί ή όχι. Την Κυριακή κέρδισε τις περισσότερες ψήφους αλλά έχασε την απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό του αφήνει δύο εναλλακτικές: να κυβερνήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες, αν δεχθούν να παίξουν «δεύτερο βιολί», ή να καλέσει τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους σε μια συμμαχία που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ ξανά.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk