ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΚΕΝΕΝΤΙ Πολλοί κληρονόμοι, κανένας διάδοχος

Στις 12 Αυγούστου ο ΤεντΚένεντι δεν είχε ακόμη πεθάνει και η μεγαλύτερη αδελφή του Γιούνις είχε μόλις κλείσει τα μάτια, όταν ένας χρονικογράφος της «Washington Ρost», o Βινς Μπέζντεκ, έθεσε ήδη το ερώτημα: Τη στιγμή κατά την οποία σβήνουν οι τελευταίοι ήρωες μιας βασιλικής γενιάς, ποιος από τους Κένεντι θα συνεχίσει να υπηρετεί το αμερικανικό έθνος; Δηλαδή την πολιτική ζωή της χώρας. Το ερώτημα θα μπορούσε να είναι προσβλητικό, λόγω του ότι τέθηκε πρόωρα, αλλά και επειδή …

Στις 12 Αυγούστου ο ΤεντΚένεντι δεν είχε ακόμη πεθάνει και η μεγαλύτερη αδελφή του Γιούνις είχε μόλις κλείσει τα μάτια, όταν ένας χρονικογράφος της «Washington Ρost», o Βινς Μπέζντεκ, έθεσε ήδη το ερώτημα: Τη στιγμή κατά την οποία σβήνουν οι τελευταίοι ήρωες μιας βασιλικής γενιάς, ποιος από τους Κένεντι θα συνεχίσει να υπηρετεί το αμερικανικό έθνος; Δηλαδή την πολιτική ζωή της χώρας. Το ερώτημα θα μπορούσε να είναι προσβλητικό, λόγω του ότι τέθηκε πρόωρα, αλλά και επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια δημοκρατία που καλλιεργεί στο έπακρο την αξία της ατομικότητας: Τα υψηλά δημόσια αξιώματα δεν πρέπει κατά κανέναν τρόπο να μοιράζονται μεταξύ των επιφανών οικογενειών.

Ουδείς δυσαρεστήθηκε όμως για το ερώτημα έτσι όπως τέθηκε. Ολες οι αμερικανικές εφημερίδες και τα περισσότερα εθνικής εμβέλειας δίκτυα ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό αμέσως μετά τον θάνατο του Τεντ. Επειδή η οικογένεια Κένεντι αποτελεί εξαίρεση. Είναι η μοναδική οικογένεια που τον 20ό αιώνα έχτισε ένα όνομα ανάλογο με αυτό των μεγάλων οικογενειών του 19ου αιώνα, όπως οι Κάρνεγκικαι οι Ροκφέλερ. Εγινε δυναστεία με τη σύμφωνη γνώμη του κόσμου, είτε των υποστηρικτών είτε και των αντιπάλων της. Η μοναδική που προκαλούσε φόβο. Στην αμερικανική πολιτική ιστορία καθιερώθηκε ο όρος «μηχανή Κένεντι». Ο νους πηγαίνει στις κασέτες του Γουοτεργκέιτ. Το 1971 ο Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος επρόκειτο να είναι υποψήφιος για την προεδρία, ρώτησε ανήσυχος τους συνεργάτες του: «Και οι Κένεντι;» Από τους τρεις αδελφούς ζούσε μόνο ο Τεντ. «Παραμένει ήσυχος», του απάντησαν. Νίξον: «Εντάξει λοιπόν». Το όνομα των Κένεντι ήταν συνυφασμένο με μια αναμφισβήτητη μηχανή που πάντα κέρδιζε.

Ο ιδρυτής της δυναστείας Τζόζεφ είχε μεγαλώσει τα παιδιά του με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με την κόρη του Γιούνις: «Πρέπει να κερδίζετε. Η δεύτερη ή η τρίτη θέση δεν μετράει. Πρέπει να κερδίζετε, να κερδίζετε. Πάντα να κερδίζετε». Πολλοί είχαν σκεφτεί ότι ο ΤζονΤζον , ο γιος του δολοφονηθέντος προέδρου, είχε ενδεχομένως αυτό το περίπλοκο χάρισμα. Υστερα όμως από τον θάνατό του, το 1999 σε αεροπορικό δυστύχημα, ουδείς πήρε τη θέση του. Οι Κένεντι, αναθρεμμένοι μέσα στην καθολική πίστη, κάνουν πολλά παιδιά. Οι ιδρυτές της δυναστείας, Ρόουζ και Τζόζεφ, είχαν κάνει εννέα. Εξι από αυτά τους χάρισαν 30 εγγόνια. Κανένα από αυτά δεν έχει ξεχωρίσει.

Η μαγεία των Κένεντι έχει χαθεί, πιστεύει ο Μπιλ Μπράντλι, ο μυθικός διευθυντής της «Washington Ρost», ο οποίος υπήρξε προσωπικός φίλος του Τζον Κένεντι. «Τέλος», δήλωσε στην ίδια εφημερίδα. Κανείς από την καινούργια γενιά των Κένεντι δεν φθάνει το επίπεδο των παλαιότερων. Ενα πρόσφατο παράδειγμα του δίνει δίκιο. Οταν ο Μπαράκ Ομπάμα ανέθεσε το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών στη

Πάτρικ Κένεντι, 42 ετών, γιος του Τεντ: εκλέγεται βουλευτής στο Ρόουντ Αϊλαντ από το 1994

Χίλαρι Κλίντον, άδειασε η θέση της στη Γερουσία. Σύμφωνα με τους νόμους, ώσπου να γίνουν οι επόμενες εκλογές, ο κυβερνήτης της Πολιτείας- της Νέας Υόρκης στην προκειμένη περίπτωση- έπρεπε να υποδείξει τον αντικαταστάτη της. Τότε εμφανίστηκε ως υποψήφια η Καρολάιν Μπουβιέ-Κένεντι, 51 ετών. Νεοϋορκέζα, γυναίκα, όπως η Χίλαρι, κόρη του δολοφονηθέντος προέδρου, υποστηρίκτρια από νωρίς του Μπαράκ Ομπάμα, διέθετε πολλά πλεονεκτήματα. Απέτυχε παταγωδώς.

Πολλοί πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνουη προσαρμογή των Κένεντι στις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές που έφερε η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα: Βαθιές αλλαγές στη σχέση των νεότερων γενεών με την πολιτική, η αναπόφευκτη επιμειξία της αμερικανικής κοινωνίας… Το παράδοξο είναι ότι, ενώ ο Τεντ ήταν γερουσιαστής 47 ολόκληρα χρόνια, το όνομα των Κένεντι συνεχίζει να είναι ταυτισμένο με τη νεότητα. Στην ίδια έρευνα της «Washington Ρost», η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μπράουν Γουέντι Σίλερ παρατηρεί ότι τα πέντε εν ζωή παιδιά της Γιούνις Κένεντι ασχολούνται με το δημόσιο καλό, αλλά με διαφορετικό τρόπο από την προηγούμενη γενιά: Με τις κοινότητες και τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Το παιχνίδι των προγνωστικών έχει αρχίσει και το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα είναι ο συνεχιστής της δυναστείας. Ο ένας υποψήφιος είναι από καιρό μπλεγμένος με την πολιτική. Ο Πάτρικ Κένεντι, 42 ετών, γιος του Τεντ, εκλέγεται βουλευτής στο Ρόουντ Αϊλαντ από το 1994. Οπως ο πατέρας του, έτσι και αυτός έχει αναγάγει σε μέγα πολιτικό στοίχημα την εγκαθίδρυση ενός συστήματος πλήρους νοσοκομειακής περίθαλψης για όλους τους αμερικανούς πολίτες. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων εργάζεται επίσης υπέρ των διανοητικά καθυστερημένων ατόμων. Για να ακολουθήσει, όμως, μια καριέρα εθνικής εμβέλειας θα πρέπει να ξεπεράσει το στίγμα της εξάρτησής του από ναρκωτικές ουσίες και φάρμακα, την οποία έχει παραδεχτεί.

Ο Τζόζεφ Πάτρικ Κένεντι, 57 ετών και πρωτότοκος γιος του Ρόμπερτ, διευθυντής της Citizens Εnergy Corp., μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που βοηθάει τους φτωχούς να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνές μορφές ενέργειας, έχει αναφερθεί ως πιθανός αντικαταστάτης του αποθανόντος γερουσιαστή. Ο πρώην βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος στη Μασαχουσέτη (1987-1999) δεν επιθυμεί όμως να επανέλθει στην πολιτική. Η Μαρία Σράιβερ, 54 ετών και κόρη της Γιούνις Κένεντι, αναφέρεται συχνά ως πιθανή υποψήφια, εξαιτίας της θέσης της ως «πρώτης κυρίας» της Καλιφόρνιας (είναι η σύζυγος του κυβερνήτη Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ ). Η πρώην δημοσιογράφος της τηλεόρασης, η οποία σταμάτησε να εργάζεται από τη στιγμή που ο σύζυγός της έγινε κυβερνήτης, διευθύνει το Women΄s Conference, ένα σημαντικό φόρουμ για την κοινωνική και επαγγελματική άνοδο των γυναικών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό να κάνει το μεγάλο βήμα προς την πολιτική. Ο μεγαλύτερος αδελφός της Ρόμπερτ Σράιβερ , 55 ετών, είναι μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια. Είναι τραπεζίτης και μαζί με τον Μπόνο έχουν ιδρύσει την DΑΤΑ, μια ΜΚΟ που καταπολεμά την εξάπλωση του ΑΙDS στην Αφρική. Από όλα τα παιδιά της Γιούνις, αυτός είναι ο πλέον πιθανός να ασχοληθεί με την πολιτική. Ο αδελφός του JFΚ, Ρόμπερτ, ο οποίος ήταν υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις εκλογές του 1968 και δολοφονήθηκε την ίδια χρονιά, είχε 11 παιδιά. Από αυτά είναι πολύ πιθανό να προέλθει ο διάδοχος της δυναστείας. Η Καθλίν Κένεντι-Τάουνσεντ, 58 ετών, διετέλεσε βοηθός κυβερνήτη στην Πολιτεία του Μέριλαντ, αλλά απέτυχε να εκλεγεί κυβερνήτης. Δεν έχει αποφασίσει αν θα επιστρέψει στην πολιτική. Ο νεότερος αδελφός της Κρίστοφερ Κένεντι, επιχειρηματίας, 46 ετών, θεωρείται ο πλέον υποσχόμενος. Ο Κρις είναι επικεφαλής της εταιρείας ακινήτων Μerchandise Μart Ρroperties με έδρα το Σικάγο και σκέφτεται να ακολουθήσει πολιτική καριέρα. Ορισμένοι εκτιμούν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα μπορούσε να τον στηρίξει στην Πολιτεία του Ιλινόι όταν έλθει η ώρα- το 2010- να πληρωθεί η δική του θέση στη Γερουσία.

Λέγονται πολλά πράγματα, ειδικά όταν πρόκειται για τους Κένεντι. Η νεότερη γενιά έχει ιδιαίτερη έφεση στη συλλογική δράση. Ο Τζόζεφ και ο Ρόμπερτ Τζούνιορ ασχολούνται με περιβαλλοντικές ΜΚΟ, η Μέρι Κέρι Κένεντι με την υπεράσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων, ο Μαρκ Κένεντι-Σράιβερ διευθύνει την οργάνωση Save the Children, ο Αντονι είναι πρόεδρος της οργάνωσης Βest Βuddies, που βοηθάει τους διανοητικά καθυστερημένους, ο αδελφός τους Τίμοθι είναι πρόεδρος των Special Οlympics.

Αλλοι είναι δημοσιογράφοι, σκηνοθέτες ντοκυμαντέρ, γιατροί και βιολόγοι. Μένει μια τελευταία επιλογή: Η Βικτόρια («Βίκι») Ρέγκι Κένεντι , 55 ετών, πετυχημένη δικηγόρος, πρόεδρος μιας οργάνωσης κατά της ελεύθερης οπλοχρησίας και, προπάντων, χήρα του Τεντ. Στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΒC ένας σχολιαστής παρατήρησε ότι με το όνομα που έχει ουδείς μπορεί να της ανακόψει τον δρόμο αν θελήσει να διαδεχθεί τον σύζυγό της. Από τη στιγμή που θα γίνει γερουσιαστής, όλα είναι πιθανά. Το πρόβλημα είναι ότι η ίδια ούτε που το έχει σκεφτεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk