ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Διγλωσσία

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης δίκαια υπερηφανεύεται (σε άλλη εποχή θα χρησιμοποιούσαμε το πιο καμπανιστό ρήμα «επαίρομαι») και διακαώς εύχεται καλό μέλλον στη νέα γενιά του αθλήματος που πρόσφατα μας χάρισε τόση υπερηφάνεια. Να όμως που πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις η σκληρή πραγματικότητα τουμπάρει τις καλές προθέσεις, τις θερμές συστάσεις και τις υποδείξεις. Η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΕΟΚ, κατ΄ αντανάκλαση, μάλλον φυσιολογική, της ομόφωνης πρότασης των 14 ΚΑΕ της Α΄ κατηγορίας ενέκρινε την αύξηση των μη ευρωπαίων (ουσιαστικά Αμερικανών) καλαθοσφαιριστών από δύο σε τρεις.

Διγλωσσία | tovima.gr

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης δίκαια υπερηφανεύεται (σε άλλη εποχή θα χρησιμοποιούσαμε το πιο καμπανιστό ρήμα «επαίρομαι») και διακαώς εύχεται καλό μέλλον στη νέα γενιά του αθλήματος που πρόσφατα μας χάρισε τόση υπερηφάνεια. Να όμως που πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις η σκληρή πραγματικότητα τουμπάρει τις καλές προθέσεις, τις θερμές συστάσεις και τις υποδείξεις. Η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΕΟΚ, κατ΄ αντανάκλαση, μάλλον φυσιολογική, της ομόφωνης πρότασης των 14 ΚΑΕ της Α΄ κατηγορίας ενέκρινε την αύξηση των μη ευρωπαίων (ουσιαστικά Αμερικανών) καλαθοσφαιριστών από δύο σε τρεις. Αναμφίβολα είναι μια απόφαση οικονομικής πίεσης γιατί φαίνεται ότι το αλισβερίσι με τους Αμερικανούς, είτε πρόκειται για περιοδεύοντες την Ευρώπη λεγεωνάριους με ικανότατους «ατζέντηδες», είτε, σε μικρότερο ποσοστό, προερχόμενους από την αστείρευτη δεξαμενή των κολεγίων και πανεπιστημίων των ΗΠΑ που ασφαλώς κερδίζουν περισσότερα στην Ευρώπη, διευκολύνει τις οικονομικά προβληματικές ΚΑΕ, όχι μόνο αυτές, εξ ου και η ομοφωνία.

***


Η ρύθμιση αυτή εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα των χειμαζόμενων ΚΑΕ. Αλλά είναι υποκρισία από τη μια το ευχολόγιο και από την άλλη η αυτοαναίρεση. Τρεις Αμερικανοί, τρεις κοινοτικοί, ένας-δυο- έτσι για τα μάτια- γηγενείς τι χώρος ζωτικός απομένει για την εξέλιξη και την ωρίμανση των νέων; Να πούμε αλίμονο στους νέους. Οχι βέβαια. Πάντα υπάρχει ελπίδα. Αλλά πέρα από κάθε αμφισβήτηση το νέο μέτρο επιτείνει τον αφελληνισμό, με επίπτωση, αργά ή γρήγορα, στην εθνική ομάδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όλα τα άλλα προς κατανάλωση.

***


Δεν είναι γνωστό στους πολλούς ότι η ομάδα μπάσκετ που θαυμάσαμε- και δεν πρέπει εύκολα να την ξεχάσουμε- ως δευτεραθλήτρια Εφήβων στον κόσμο (Νέα Ζηλανδία) και στη συνέχεια ως κορμό της πρωταθλήτριας Ευρώπης Νέων (Ρόδος) θα μπορούσε να είχε επιτύχει, το κατά το ποδόσφαιρο «χατ τρικ», έναν ακόμη τίτλο, της πρωταθλήτριας Ευρώπης Εφήβων όπως συνέβη το 2008 στην Ηλεία. Μια ομάδα, τρία μετάλλια! Αυτό θα συνέβαινε αν το πρωτάθλημα Νέων-Ανδρών δεν συνέπιπτε χρονικά με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων 2009. Στην ουσία η δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων (Ν. Ζηλανδίας) της δίνει άτυπα και την κορυφαία θέση στην Ευρώπη για αθλητές ηλικίας ως 19 ετών. Η ΕΟΚ μετά την ορθή επιλογή της για τη συμμετοχή των εφήβων, στο μέγιστο ποσοστό της σύνθεσης, στο Πρωτάθλημα Νέων κατήρτισε μια Β Δ Εθνική εφήβων που έλαβε μέρος με ισχνά αποτελέσματα στο Ευρωπαϊκό Εφήβων.

*** 
Χρόνος προετοιμασίας αυτής της Εθνικής εφήβων μόνο δύο εβδομάδες και επιπρόσθετα πολύ μικρότερες οι δυνατότητες των παικτών από εκείνες των συνομηλίκων τους που αγωνίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Νέων. Τον άχαρο ρόλο του τεχνικού υπεύθυνου ανέλαβε ως «καλός στρατιώτης» ο προπονητής της δευτεραθλήτριας κόσμου Εφήβων κ. Γ. Βλασσόπουλος. Δεν είναι άνευ σημασίας η αποδοχή ευθύνης μετά τον θρίαμβο στη Νέα Ζηλανδία. Αυτό θα πείτε είναι «η μικρή ιστορία». Εξηγείται από το ότι με την ιδιότητα του καθηγητή Φυσικής Αγωγής (μαθητή στο ΤΕΦΑΑ του Λ. Αναστασιάδη και του Κ. Μίσσα) «το ενδιαφέρον μου στρέφεται αποκλειστικά στα παιδιά» (όπως με δυσκολία βγάλαμεσε μια σύντομη συνομιλία μαζί του). Επισημαίνουμε το γεγονός για τον μόνο λόγο ότι ο αθλητικός επιστήμονας και δη καθηγητής Φ.Α. μέγιστο χρέος έχει προς την αγωγή και όχι στενά αθλητικοαγωνιστική των νέων, κάτι που αποδείχθηκε από την εξαίρετη αυτή ομάδα στη Νέα Ζηλανδία και στη Ρόδο (να γιατί συχνά αναφέρεται στη στήλη αυτή ότι η «μικρή» ιστορία ακουμπά στη «μεγάλη») και ευνόητα μάς στέλνει και κάποιο μήνυμα.

Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk