Οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Ο μέχρι πρότινος παντοδύναμος 4ος ειδικός ανακριτής κ. Ν. Ζαγοριανός, που είχε επιφορτιστεί με τη διαλεύκανση του πολύκροτου σκανδάλου της Siemens εδώ και έναν χρόνο, βρίσκεται πλέον στο μικροσκόπιο της
Δικαιοσύνης, με τον κίνδυνο άσκησης πειθαρχικής δίωξης εις βάρος του. Την ίδια στιγμή ο πρώην ισχυρός άνδρας της γερμανικής εταιρείας Μιχάλης Χριστοφοράκος πέτυχε τη μη παράδοσή του στις ελληνικές Αρχές, καθώς το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Καρλσρούης απέρριψε τη σχετική απόφαση του Εφετείου του Μονάχου και έτσι παραμένει κάτοικος
των Βαυαρικών Αλπεων μέχρι νεωτέρας. Από την άλλη ο κ. Ζαγοριανός ερευνάται πειθαρχικά από τον α΄ αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προϊστάμενο της Επιθεώρησης Δικαστηρίων και Δικαστών κ. Ι. Παπανικολάου, ενώ το ποινικό σκέλος της υπόθεσης εξετάζεται από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αν. Κανελλόπουλο.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον κ. Ζαγοριανό ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα, όταν ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες αιφνιδιαστικά αφαίρεσε την υπόθεση της Siemens από τον 4ο ειδικό ανακριτή. Ο κ. Τέντες, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις από τους χειρισμούς του κ. Ζαγοριανού, ζήτησε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Φ. Μακρή , να συγκαλέσει την Ολομέλεια των Εφετών στις 17 Σεπτεμβρίου προκειμένου να ανατεθεί η υπόθεση σε εφέτη ειδικό ανακριτή. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Τέντες ενημέρωσε αμέσως για την ενέργειά του αυτή τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια, ο οποίος και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Τα σημεία -«κλειδιά»
Πριν από όλα αυτά είχε προηγηθεί η έναρξη αυτεπάγγελτης πειθαρχικής προκαταρκτικής έρευνας εις βάρος του κ. Ζαγοριανού από τον κ. Παπανικολάου. Η εξέταση των μαρτύρων ολοκληρώθηκε και ως την ερχόμενη Τετάρτη ο 4ος ειδικός ανακριτής θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους, ο κ. Ζαγοριανός θα δώσει εξηγήσεις για τέσσερις βασικές ενέργειές του, ορισμένες εκ των οποίων έδωσαν τη δυνατότητα στον Χριστοφοράκο και τον καταζητούμενο, πρώην οικονομικό διευθυντή του Τμήματος Τηλεπικοινωνιών της Siemens Ηellas, Χρίστο Καραβέλα να διαφύγουν στο εξωτερικό. Ο κ. Παπανικολάου ερευνά τέσσερα σημεία-«κλειδιά» της υπόθεσης, που θα καθορίσουν αν θα ασκηθεί ή όχι πειθαρχική δίωξη σε βάρος του 4ου ειδικού ανακριτή.

Συγκεκριμένα καλείται να απαντήσει στα εξής ερωτήματα: Γιατί δεν συμπεριέλαβε ο κ. Ζαγοριανός στο ένταλμα που απέστειλε στις γερμανικές εισαγγελικές αρχές για την παράδοση του Χριστοφοράκου και πράξεις της περιόδου 2004-2007 που είχαν τελεστεί, όπως προκύπτει από την καταδικαστική απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου και την ομολογία του ίδιου. Ακόμη ερευνά αν ο 4ος ειδικός ανακριτής υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής ευχέρειας που έχει ως ανακριτής, αποφεύγοντας να εκδώσει εγκαίρως εντάλματα σύλληψης για τους δύο καταζητούμενους.

Παράβαση καθήκοντος
Επίσης καλείται να αποσαφηνίσει αν ο κ. Ζαγοριανός διέπραξε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αρνούμενος να χορηγήσει στους κατηγορουμένους το σύνολο των εγγράφων της δικογραφίας, όπως προβλέπει το άρθρο 101 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Σημειωτέον ότι με βουλεύματα των δικαστικών συμβουλίων όπου προσέφυγαν οι κατηγορούμενοι, οι πράξεις του κ. Ζαγοριανού ακυρώθηκαν. Ακόμη ο κ. Παπανικολάου ερευνά αν ο 4ος ειδικός ανακριτής χειραγωγήθηκε από τρίτα πρόσωπα κατά το ανακριτικό του έργο και δεν ενήργησε με αποκλειστικό γνώμονα τη δικαστική του συνείδηση.

Παράλληλα ο αντεισαγγελέας κ. Κανελλόπουλος πριν από το νέο δικαστικό έτος, που αρχίζει στις 16 Σεπτεμβρίου, θα έχει ολοκληρώσει την ποινική προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του κ. Ζαγοριανού, η οποία ξεκίνησε μετά τη μήνυση που έχουν καταθέσει οι κατηγορούμενοι Γιάννης Σκαρπέλης και Ηλίας Γεωργίου.

Αλλαγή ρότας
Οι ενέργειες του κ. Ζαγοριανού είχαν την πλήρη κάλυψη του τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Με την ανάληψη όμως των καθηκόντων του από τον κ. Τέντε, τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Ετσι ο 4ος ειδικός ανακριτής έχει στοχοποιηθεί, σε μια στιγμή μάλιστα που δεν μπορεί να στηριχθεί στις «πλάτες» του κ. Σανιδά, ο οποίος στις αρχές Ιουνίου είχε ανατρέψει τα βουλεύματα που είχαν αντιταχθεί στις αποφάσεις του κ. Ζαγοριανού. Παρενέβη μάλιστα ο ίδιος προσωπικά προκειμένου να σταματήσει η φωτοτύπηση από τους δικηγόρους των εγγράφων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της Siemens.

Η παρέμβαση του κ. Σανιδά προέκυψε μετά την άρνηση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών κ. Κ. Καρούτσου (παραιτήθηκε τον Ιούλιο, καθώς δεν προήχθη) και του αντεισαγγελέα Εφετών κ. Π. Καραγιάννη να ασκήσουν έφεση στα δύο βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών. Τα συγκεκριμένα βουλεύματα ήταν αυτά που είχαν ανάψει το «πράσινο φως» για τη χορήγηση αντιγράφων της δικογραφίας στους συνηγόρους των Σκαρπέλη, Γεωργίου και Καραβέλα. Ετσι ο κ. Σανιδάς, με έγγραφη επτασέλιδη παραγγελία του προς τον τελευταίο, ζήτησε να ασκήσει ο ίδιος έφεση, υποστηρίζοντας ότι τα δύο βουλεύματα «έσφαλλαν δεινώς», καθώς οι Σκαρπέλης και Γεωργίου ζητούσαν το σύνολο της δικογραφίας, ενώ είχαν κληθεί να απολογηθούν μόνο για τη σύμβαση 8002/1997 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens.

Στην ίδια δικογραφία βρίσκεται και η υπόθεση της σύμβασης του C4Ι, η οποία είναι ακόμη στο στάδιο της έρευνας, με συνέπεια να μην έχει προσδιοριστεί ποιοι θα είναι οι κατηγορούμενοι. Σύμφωνα με τον κ. Σανιδά η παραχώρηση αντιγράφων της δικογραφίας θα σήμαινε κίνδυνο παραβίασης της μυστικότητας της ανάκρισης και των προσωπικών δεδομένων άλλων κατηγορουμένων.

Τα καθοριστικά βουλεύματα
Την 1η Ιουνίου το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών κάνει δεκτό το αίτημα του Σκαρπέλη να του χορηγηθεί το σύνολο της δικογραφίας, παρά την άρνηση του κ. Ζαγοριανού. Την επομένη ο κ. Σανιδάς ασκεί έφεση κατά του βουλεύματος, όμως στις 30 του μηνός το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών την απορρίπτει. Στις 22 Ιουλίου το Δικαστικό Συμβούλιο ακυρώνει το ένταλμα προσωρινής κράτησης και την πρώτη απολογία του Σκαρπέλη και διατάσσει την επανάληψη της διαδικασίας, καθώς ο κατηγορούμενος δεν είχε λάβει γνώση του συνόλου της δικογραφίας προ της απολογίας του. Τέλος στις 3 Αυγούστου, με αντίστοιχο παρόμοιο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, αποφυλακίζεται ο Γεωργίου για τους ίδιους λόγους, όμως τόσο ο ίδιος όσο και ο Σκαρπέλης συλλαμβάνονται εκ νέου με καινούργιο ένταλμα του κ. Ζαγοριανού, ενώ απολογούνται και κρίνονται προφυλακιστέοι για δεύτερη φορά.

Η ταυτότητα του ανακριτή
ΠΡΙΝ ΑΠΟ την υπόθεση της Siemens δεν είχε χειριστεί καμία σοβαρή ποινική υπόθεση. Αλλωστε δεν είχε τη δυνατότητα, καθώς ωσότου αναλάβει καθήκοντα στο 4ο Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα, υπηρετούσε σε πολιτικά τμήματα του Πρωτοδικείου της Αθήνας. Μόλις 37 ετών, ο κ. Νίκος Ζαγοριανός είναι νέος δικαστής. Γεννήθηκε το 1972 και εισήχθη στο δικαστικό σώμα το 2002 και έναν χρόνο μετά προήχθη στον βαθμό του πρωτοδίκη. Ο κ. Ζαγοριανός είναι παντρεμένος με την επίσης δικαστικό λειτουργό, αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας κυρία Αθηνά Πατσουράτη και έχουν δύο παιδιά. Το ένα μάλιστα από αυτά το έχει βαφτίσει ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας και διοικητής σήμερα της ΕΥΠ κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλος, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τον χειρισμό «λεπτών» υποθέσεων για την κυβέρνηση Καραμανλή, όπως η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και της απαγωγής Πακιστανών. Ο κ. Ζαγοριανός διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το «εισαγγελικό κατεστημένο». Αλλωστε, εκτός από την κουμπαριά του με τον κ. Παπαγγελόπουλο, λέγεται ότι διατηρεί οικογενειακές σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Ρωμύλο Κεδίκογλου. Οσον αφορά τον πολιτικό προσανατολισμό του ανακριτή, κινείται στον συντηρητικό χώρο και δραστηριοποιείται στον συνδικαλιστικό χώρο. Στις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, τον Μάιο του 2008, κατήλθε, πρώτη φορά, υποψήφιος με την παράταξη της κυρίας Βασιλικής Θάνου.