Ο Μ. Χριστοφοράκος γιόρτασε την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης να ακυρώσει την παράδοσή του στην Ελλάδα

Πάρτι στις φυλακές του Μονάχου

ΜΟΝΑΧΟ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ. Oι φυλακές δεν προσφέρονται για πάρτι. Το απόγευμα της Παρασκευής όμως ο Μιχάλης Χριστοφοράκος είχε μετατρέψει το κελί του στη φυλακή Σταντελχάιμ του Μονάχου σε τόπο γιορτής. «Ηταν μεθυσμένος από χαρά» λέει ο δικηγόρος του Στέφαν Κουρσάβε. «Με αγκάλιασε με δάκρυα στα μάτια». Ο λόγος της ασυνήθιστης χαράς ήταν η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, η οποία απορρίπτει την παράδοσή του στην Ελλάδα. Η απόφαση ακυρώνει τη σχετική ετυμηγορία της 10ης Αυγούστου 2009 του Εφετείου του Μονάχου για την έκδοσή του, καθώς και την απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας για την εκτέλεση της παράδοσης.

ΜΟΝΑΧΟ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ.

Oι φυλακές δεν προσφέρονται για πάρτι. Το απόγευμα της Παρασκευής όμως ο Μιχάλης Χριστοφοράκος είχε μετατρέψει το κελί του στη φυλακή Σταντελχάιμ του Μονάχου σε τόπο γιορτής. «Ηταν μεθυσμένος από χαρά» λέει ο δικηγόρος του Στέφαν Κουρσάβε. «Με αγκάλιασε με δάκρυα στα μάτια». Ο λόγος της ασυνήθιστης χαράς ήταν η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, η οποία απορρίπτει την παράδοσή του στην Ελλάδα. Η απόφαση ακυρώνει τη σχετική ετυμηγορία της 10ης Αυγούστου 2009 του Εφετείου του Μονάχου για την έκδοσή του, καθώς και την απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας για την εκτέλεση της παράδοσης. Ταυτόχρονα υποχρεώνει το βαυαρικό υπουργείο Δικαιοσύνης, που είναι η προϊσταμένη Αρχή του Εφετείου και της Γενικής Εισαγγελίας, να καταβάλει εξ ολοκλήρου τα έξοδα της προσφυγής στην Καρλσρούη.

Η κρίση του «τρίο ινφερνάλε» (2 ΒvR 1826/09), όπως χαρακτηρίζονται οι τρεις δικαστές που έλαβαν την απόφαση, λόγω των συχνών συγκρούσεών τους με τα τακτικά δικαστήρια, είναι κόλαφος για τη βαυαρική Δικαιοσύνη. «Η απόφαση του Εφετείου του Μονάχου της 10ης Αυγούστου 2009 παραβιάζει το δικαίωμα του προσφεύγοντος αναφορικά με το άρθρο 16» αναφέρεται σε αυτή. «Η απόφαση αναιρείται. Η υπόθεση επιστρέφεται στο Εφετείο του Μονάχου».

Το φόντο της απόφασης: Το άρθρο 16 καθορίζει ότι δεν επιτρέπεται η έκδοση γερμανών υπηκόων σε ξένες χώρες. Τυχόν εξαιρέσεις μπορούν να γίνουν μόνο υπό αυστηρότατες προϋποθέσεις. Και αυτές οι προϋποθέσεις, σύμφωνα με τους συνταγματικούς δικαστές, δεν τηρήθηκαν με τον δέοντα τρόπο. Το αντίθετο μάλιστα. Το Εφετείο, συνεχίζουν, δεν παραγνώρισε απλώς την «υψηλή αξία» του συνταγματικού δικαιώματος για μη έκδοση κάθε γερμανού πολίτη. Αλλά υπέπεσε και σε χονδροειδή λάθη στον τομέα της ποινικής δικονομίας. Παράδειγμα, προσομοίωση των δικαστικών διαδικασιών που εφαρμόζουν οι ελληνικές και οι γερμανικές Αρχές. Για τέτοια εξίσωση, αποφαίνονται, δεν υπάρχει «καμία νομική βάση».

Ταυτόχρονα ασκούν κριτική στη ντε φάκτο αποδοχή της άποψης των ελληνικών Αρχών περί παραγραφής των αξιόποινων πράξεων του κ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα. «Στην πραγματικότηταοι πράξεις με τις οποίες επιβαρύνεται ο προσφεύγων (σ.σ.:στην Ελλάδα) έχουν παραγραφεί, σύμφωνα με το γερμανικό Δίκαιο, στη Γερμανία» αναφέρουν στην απόφασή τους. Εξάλλου, συνεχίζουν, η απόφαση του Εφετείου περιέχει πολλές νομικές αβεβαιότητες. Παράδειγμα, το Δικαστήριο, όπως παραδέχεται το ίδιο, δεν μπόρεσε να διαπιστώσει επαρκώς αν ο κ. Χριστοφοράκος είχε ανακριθεί στην Αθήνα το 2008 ως «κατηγορούμενος» ή ως απλός «μάρτυρας». Γι΄ αυτό και δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει στην ετυμηγορία του αυτό το στοιχείο εις βάρος του κ. Χριστοφοράκου. Σε άλλο σημείο μάλιστα, που αφορά την ερμηνεία παλαιότερων αποφάσεών τους από το Εφετείο, οι συνταγματικοί δικαστές αποφαίνονται ότι οι εφέτες προσεγγίζουν «τα όρια της αυθαιρεσίας».

Η απόφαση της Καρλσρούης έσκασε σαν βόμβα στο Μόναχο. Τη «νύφη» την πληρώνει το Εφετείο, αλλά κυρίως η Γενική Εισαγγελία του Μονάχου, που είχε ευθυγραμμιστεί εξ αρχής με την ελληνική. Τα σχόλια κυμαίνονται από «Βατερλό» ως «φιάσκο». «Τέτοιο άδειασμα από την Καρλσρούη δεν έχει ξαναγίνει» έλεγε γνωστός νομικός που θέλει να μείνει ανώνυμος.

Οι εφέτες πρέπει να αποφασίσουν τώρα εκ νέου, στη βάση των υποδείξεων της Καρλσρούης. «Είναι να τους λυπάσαι» λέει ο ίδιος νομικός. «Με τα νέα δεδομένα πρέπει να βγάλουν, σχεδόν μαζοχιστικά, την ακριβώς αντίθετη απόφαση».

Η περίπτωση πάντως να βάλουν την υπόθεση αμελλητί στο αρχείο θεωρείται μικρή. «Αν τολμήσουν κάτι τέτοιο, θα τους πάω στο αμέσως ανώτερο δικαστήριο» λέει ο κ. Κουρσάβε. «Επιμένω σε τελική απόφαση του Εφετείου».

Ο κ. Κουρσάβε ζήτησε ήδη από τη Γενική Εισαγγελία την άμεση απόλυση του πελάτη του από τις φυλακές, καθώς και την απόσυρση του δεύτερου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κατά του κ. Χριστοφοράκου. Το ένταλμα αυτό αφορά το πρόγραμμα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το επιλεγόμενο C4Ι. Ο κ. Χριστοφοράκος κατηγορείται για απάτη εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου. «Η παραγραφή δεν παίζει εδώ ρόλο. Η κατηγορία είναι όμως εντελώς αστήρικτη. Θα έπρεπε, το πολύ, να απασχολήσει τα αστικά, όχι τα ποινικά δικαστήρια» λέει ο ίδιος.

Προς το παρόν βέβαια το πάρτι συνεχίζεται. «Ξαναμπαίνουμε στον αγώνα από τη Δευτέρα» προσθέτει. Και αυτός δεν θα περιοριστεί στο Μόναχο. «Θα συστήσω στον πελάτη μου να κάνει μήνυση στον Ζαγοριανό και σε όλους τους άλλους εμπλεκόμενους έλληνες εισαγγελείς. Οι κύριοι αυτοί καταδίωξαν έναν αθώο. Και αυτό δεν επιτρέπεται να μείνει ατιμώρητο».

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk