NANOΝΕWS

Πώς θα επιδράσουν άραγε οι δίκες των Ερυθρών Χμερ, που έχουν αρχίσει εδώ και καιρό στην Καμπότζη, στις ζωές των θυμάτων τους; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που προσπαθούν να απαντήσουν αμερικανοί ψυχολόγοι οι οποίοι μελετούν τις επιπτώσεις της κακοποίησης που υπέστη ο καμποτζιανός λαός κατά την τετραετία (1975-1979) της κυριαρχίας των Ερυθρών Χμερ. Με δεδομένο ότι το 20% του πληθυσμού σκοτώθηκε εκείνη την περίοδο και η συντριπτική πλειονότητα των επιζησάντων υποβλήθηκε σε σκληρά βασανιστήρια, τα ποσοστά των ατόμων που ακόμη υποφέρουν από μετατραυματικό σοκ και συναφείς διαταραχές είναι πολύ υψηλά.

ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ
Πώς θα επιδράσουν άραγε οι δίκες των Ερυθρών Χμερ, που έχουν αρχίσει εδώ και καιρό στην Καμπότζη, στις ζωές των θυμάτων τους; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που προσπαθούν να απαντήσουν αμερικανοί ψυχολόγοι οι οποίοι μελετούν τις επιπτώσεις της κακοποίησης που υπέστη ο καμποτζιανός λαός κατά την τετραετία (1975-1979) της κυριαρχίας των Ερυθρών Χμερ. Με δεδομένο ότι το 20% του πληθυσμού σκοτώθηκε εκείνη την περίοδο και η συντριπτική πλειονότητα των επιζησάντων υποβλήθηκε σε σκληρά βασανιστήρια, τα ποσοστά των ατόμων που ακόμη υποφέρουν από μετατραυματικό σοκ και συναφείς διαταραχές είναι πολύ υψηλά. Σύντομα θα πληροφορηθούμε αν με αφορμή τις δίκες τα θύματα θα υποτροπιάσουν, «ξαναζώντας» τα βασανιστήριά τους, ή θα νιώσουν καλύτερα με την απόδοση δικαιοσύνης.

ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Ποιες είναι οι «επτά θάλασσες»;
Να μια ερώτηση που διχάζει τους γεωγράφους! Αν και οι περισσότεροι θα σας πουν πως πρόκειται για τον Ινδικό Ωκεανό, τη Μαύρη Θάλασσα, την Κασπία Θάλασσα, τον Περσικό Κόλπο, την Αδριατική Θάλασσα, τη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα, υπάρχουν άλλοι τόσοι που θα υποστηρίξουν μιαν άλλη εκδοχή η οποία θα περιλαμβάνει πιθανότατα τον Ειρηνικό, τον Ατλαντικό και την Καραϊβική.

Ισως την καλύτερη εκδοχή δίνει μια τρίτη ομάδα γεωγράφων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το νόημα της φράσης ποικίλλει ανάλογα με τη γεωγραφία και τη χρονική περίοδο. Με δεδομένο ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι ονόμαζαν επτά θάλασσες (septem maria) τις λιμνοθάλασσες γύρω από τη Βενετία, μάλλον θα υιοθετήσουμε την τρίτη εκδοχή.

Η ΛΕΞΗ
RΙΤΑ
Δεν θα τη χρησιμοποιήσουμε αν δεν είμαστε γιατροί, αλλά είναι παρήγορο να ξέρουμε ότι υπάρχει. Αυτό το γυναικείο όνομα έδωσαν σουηδοί ερευνητές στο μόριο που μπορεί να ενεργοποιεί την πρωτεΐνη p53.

Πρόκειται για μια πρωτεΐνη-φύλακα άγγελο εναντίον των καρκινικών όγκων και από τις πρώτες που εξουδετερώνονται προκειμένου να αρχίσει η καρκινογένεση. Ας ελπίσουμε ότι η Rita θα σώσει πολλές ζωές.

Μια τρύπα στην ελβετική «ιστορία»
Επειδή αυτοί οι Ελβετοί μάς ζάλισαν ως χθες με την ποδοσφαιρική τους ομάδα- και κυριολεκτικά και μεταφορικά- και έφθασαν να θυμηθούν ως και τον Γουλιέλμο Τέλλο για να πάρουν θάρρος, να τους πούμε δύο αλήθειες:1)Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το αν υπήρξε ποτέ ο ήρωας του Σίλερ που έγινε και όπερα από τον Ροσίνι. 2) Η ιστορία για τον τοξότη που ο τύραννος τον ανάγκασε να σημαδέψει ένα μήλο τοποθετημένο στο κεφάλι του ίδιου του παιδιού του υπάρχει σαν θρύλος και αρκετά πιο βόρεια από την Ελβετία και αρκετά πιο πριν από το 1307 μ.Χ. Ακόμη και ελβετοί ιστορικοί αμφιβάλλουν για τον ρεαλισμό αυτής της ιστορίας. Si non é vero, é ben trovato, πάντως, όπως θα έλεγε και ο γείτονάς τους ο Ροσίνι.

ΙΠΤΑΜΕΝΗ ΣΟΦΙΑ
Γιατί οι πάπιες πετούν σε σχηματισμό V;
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα κοπάδια πάπιας υιοθετούν αυτόν τον σχηματισμό κατά τις μεταναστευτικές διαδρομές τους. Οι ορνιθολόγοι μάς πληροφορούν ότι εξυπηρετεί δύο βασικούς σκοπούς: Πρώτον, καθώς η μία πάπια πετά λίγο ψηλότερα από την προηγούμενη μειώνεται η αντίσταση του αέρα και, δεύτερον, είναι εύκολο για τα πουλιά να έχουν εποπτεία όσων βρίσκονται μπροστά τους. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως όταν τα πουλιά που πετούν μπροστά κουράζονται πηγαίνουν στο τέλος του κοπαδιού. Εκεί η πτήση είναι ευκολότερη και το κέρδος είναι ότι το κοπάδι δεν χρειάζεται να κάνει πολλές στάσεις για ξεκούραση.

soufleri@dolnet.gr

algaldadas@yahoo.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk