Το ΚΚΕ επιχειρεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο διαρροών και να ανεβάσει τα ποσοστά συσπείρωσής του

Τα εκλογικά σχέδια του Περισσού

«Συναγερμός» έχει σημάνει στο ΚΚΕ μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών. «Ούτε μία ώρα χαμένη. Θα κάνουμε τη νύχτα μέρα» λένε στον Περισσό, ο οποίος ήδη εξέδωσε το πρώτο προεκλογικό φυλλάδιό του και προχωρεί με ραγδαίους ρυθμούς στη διοργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας-εξπρές. Η αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου δεν θεωρείται μια απλή εκλογική μάχη, αλλά αποκτά για το ΚΚΕ ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά, λόγω τόσο της περιόδου κατά την οποία διεξάγεται- οικονομική κρίση- όσο και των διλημμάτων που θα τεθούν.

«Συναγερμός» έχει σημάνει στο ΚΚΕ μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών. «Ούτε μία ώρα χαμένη. Θα κάνουμε τη νύχτα μέρα» λένε στον Περισσό, ο οποίος ήδη εξέδωσε το πρώτο προεκλογικό φυλλάδιό του και προχωρεί με ραγδαίους ρυθμούς στη διοργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας-εξπρές.

Η αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου δεν θεωρείται μια απλή εκλογική μάχη, αλλά αποκτά για το ΚΚΕ ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά, λόγω τόσο της περιόδου κατά την οποία διεξάγεται- οικονομική κρίση- όσο και των διλημμάτων που θα τεθούν. Διλήμματα τα οποία υπερβαίνουν το παραδοσιακό «ΝΔ ή ΠαΣοΚ;», το οποίο ούτως ή άλλως για το ΚΚΕ αποτελεί παγίως «ψευτοδίλημμα», καθώς θεωρείται ότι και τα δύο κόμματα «υπηρετούν την ίδια πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας» .

Για τον Περισσό το πολιτικό πλαίσιο της εκλογικής αναμέτρησης θα χαρακτηριστεί από την έντονη πόλωση και την «ιδεολογική τρομοκρατία της ακυβερνησίας». Και κατηγορεί τα δύο μεγάλα κόμματα ότι «ανασύρουν τον μπαμπούλα της ακυβερνησίας στην προσπάθειά τους να τρομάξουν και να εκβιάσουν τα λαϊκά στρώματα». «Σε αυτό το πλαίσιο καλούν τον λαό να στηρίξει τον δικομματισμό ακόμα και αν είναι δυσαρεστημένος από την πολιτική του», θεωρούν στο ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι «οι ισχυρές αυτοδύναμες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠαΣοΚ έχουν ξεκάθαρη ταξική, αντιλαϊκή σφραγίδα». Ως εκ τούτου εμφανίζονται αδιάφοροι ως προς το αν θα προκύψει αυτοδύναμη ή μη κυβέρνηση. Ακριβέστερα, το ΚΚΕ θα ευνοούσε στον βαθμό που περνά από το χέρι τουμέσω της εκλογικής αποδυνάμωσης των πυλώνων του δικομματισμούτο ενδεχόμενο της μη αυτοδυναμίας. Οπως πιστεύουν στον Περισσό, «και τι έγινε αν από τις επικείμενες εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση;». Στο επιχείρημα μάλιστα ότι έτσι κινδυνεύει η χώρα να περιέλθει στη δίνη των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ελληνική οικονομία, η απάντησή τους είναι: «Να γίνουν εκλογές και κάθε φορά να βγαίνει ο δικομματισμός πιο αποδυναμωμένος και το ΚΚΕ πιο ισχυρό».

Εκτός από τον προβλεπόμενη πόλωση, το ΚΚΕ έχει να αντιμετωπίσει και τη δυσκολία που δημιουργεί η ρευστότητα του πολιτικού κλίματος, αν και ανέκαθεν το κόμμα της κομμουνιστικής Αριστεράς εμφάνιζε τα μεγαλύτερα ποσοστά συσπείρωσης. Το σχετικά πρόσφατο αρνητικό παράδειγμα των ευρωεκλογών απασχολεί τους επιτελείς του, καθώς στην αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου το ΚΚΕ απώλεσε περί τις 150.000 ψήφους σε σύγκριση τόσο με τις εθνικές εκλογές του 2007 όσο και με τις ευρωεκλογές του 2004. Η κυρία Αλέκα Παπαρήγα δεν κάλεσε μόνο τις δυνάμεις του κόμματος σε «πανστρατιά δράσης», αλλά και όλους εκείνους «που είχαν στον νου τους να ψηφίσουν ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, αλλά μπήκαν στο κατασκευασμένο ρεύμα της αποχής πιστεύοντας ότι έτσι θα ασκήσουν πίεση». Στην κατεύθυνση αυτή ο Περισσός θα εντείνει τις πρωτοβουλίες του μέσω της προεκλογικής εκστρατείας του, ώστε να αποκλείσει τυχόν διαρροές και να ανεβάσει τα ποσοστά συσπείρωσής του.

Παρά τους φόβους πάντως, παρουσιάζει στις δημοσκοπήσεις σταθεροποιητικές τάσεις των ποσοστών του (το 2007 έλαβε 8,2%) και οι επιτελείς του εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι «ανεξάρτητα από το αν οι εργαζόμενοισυμφωνούν ή όχι σε όλα μαζί μας, θα επιλέξουν στην κάλπη το ΚΚΕ για να χαλάσουν τα αντιλαϊκά σχέδια ΝΔ και ΠαΣοΚ», ενώ επιπλέον, αν και αποφεύγουν να σχολιάσουν τα τεκταινόμενα στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκούν εκλογικά οφέλη από μερίδα απογοητευμένων ψηφοφόρων του που αναζητούν διέξοδο «προς τα αριστερά».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk