ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ Ενα βήμα πριν από το «διαζύγιο»

Βαβυλωνία! Μόνον αυτή η λέξη μπορεί να απεικονίσει την κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, όπως πολλοί στην Κουμουνδούρου ήλπιζαν, θα άφηνε πίσω τις εσωκομματικές έριδες, τις διαφωνίες και τους διαγκωνισμούς. Αντιθέτως, απεδείχθη ότι, αντί να λειτουργήσει ως κίνητρο επανασυσπείρωσης του χώρου για λόγους εκλογικής επιβίωσης, αποτέλεσε μία ακόμη ευκαιρία για να εκδηλωθεί η βαθιά διάσταση που υπάρχει ανάμεσα στους κκ.

Βαβυλωνία! Μόνον αυτή η λέξη μπορεί να απεικονίσει την κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, όπως πολλοί στην Κουμουνδούρου ήλπιζαν, θα άφηνε πίσω τις εσωκομματικές έριδες, τις διαφωνίες και τους διαγκωνισμούς. Αντιθέτως, απεδείχθη ότι, αντί να λειτουργήσει ως κίνητρο επανασυσπείρωσης του χώρου για λόγους εκλογικής επιβίωσης, αποτέλεσε μία ακόμη ευκαιρία για να εκδηλωθεί η βαθιά διάσταση που υπάρχει ανάμεσα στους κκ. Αλ.Τσίπρα και Αλ. Αλαβάνο, στο επίπεδο των προσώπων, αλλά και ανάμεσα στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και στον ΣΥΝ, στο επίπεδο του πολιτικών επιλογών και χειρισμών. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές μπορεί όλα να έχουν δρομολογηθεί, καθώς συνεδριάζει εκτάκτως η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις- αν δηλαδή θα υπάρξει αυτόνομη κάθοδος του ΣΥΝ χωρίς τους «συμμάχους», όπως είναι το πιθανότερο. Το βέβαιον είναι ότι η αυριανή ημέρα θα βρει τους μεν και του δε διαφορετικούς. Ενα ενδεχόμενο είναι η Κουμουνδούρου να μην καταφέρει να πείσει τους εταίρους της στο πλαίσιο του ιδιότυπου συμμαχικού μορφώματος ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να ηγηθεί του εκλογικού συνδυασμού και άρα να διαρραγούν και τυπικώς οι τραυματισμένες σχέσεις τους, οπότε θα μιλάμε για δύο διαφορετικούς εκλογικούς συνδυασμούς και διαφορετικούς επικεφαλής (π.χ., τους κκ. Τσίπρα και Αλαβάνο), αν και εφόσον φυσικά κατέλθει στις εκλογές και ο εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε αυτή την περίπτωση θα κινδύνευε να λάβει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά και να αφανιστεί. Ενα άλλο ενδεχόμενο είναι να αποσπαστεί μέρος των συμμάχων και να τεθεί στις εκλογές υπό τον ΣΥΝ και τον κ. Τσίπρα. Μετά την απόλυτη ασυμφωνία η οποία καταγράφηκε προχθές στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία- έπειτα από καιρό- και των δύο ανδρών, αλλά και τις προθέσεις της Κουμουνδούρου όπως αυτές διαφάνηκαν μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, η οποία ακολούθησε το «ναυάγιο» των διαβουλεύσεων με τις συνιστώσες, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να ξεπεραστεί το κομφούζιο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει 28 ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση.

Οι διαβουλεύσεις και τα «παζάρια» στο παρασκήνιο έδωσαν και πήραν τα τελευταία 24ωρα και ο κ. Τσίπρας δείχνει περισσότερο παρά ποτέ αποφασισμένος να προχωρήσει υπερβαίνοντας τα προσκόμματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΝ προχωρεί προς τις εκλογές και όποιος θέλει ακολουθεί…» είναι η θέση στην οποία φέρεται να έχει καταλήξει μετά την επιβεβαίωση της αμφισβήτησης στο πρόσωπό του την οποία του επιφύλαξαν οι «σύμμαχοι».

Στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ όλες οι συνιστώσες απέρριψαν την πρόταση με την οποία προσήλθε ο ΣΥΝ, δηλαδή επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να τεθεί ο κ. Τσίπρας, να υπάρξει διακριτός ρόλος και θέση (επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας) για τον κ. Αλαβάνο και πλουραλιστική εκπροσώπηση στα ψηφοδέλτια των άλλων δυνάμεων. Τόσο ο συντονιστής της Γραμματείας και εκπρόσωπος της ΚΕΔΑ κ. Ι. Θεωνάς όσο και η ΚΟΕ του κ. Ρ.Ρινάλντι , αλλά και η ΔΕΑ του κ. Αντ. Νταβανέλλου επέμειναν ότι πρέπει να ηγηθεί του συνδυασμού ο κ. Αλαβάνος. Ακούστηκε και η συμβιβαστική πρόταση να ηγηθεί ο τελευταίος και έπειτα από ένα εξάμηνο, αφού συγκληθεί η Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, να αποφασιστεί η όποια δομή. Αλλη πρόταση, η οποία διατυπώθηκε από τον κ. Μ. Γλέζο και τους Ενεργούς Πολίτες, ήταν να υπάρξει συλλογική διαχείριση της προεκλογικής εκστρατείας και να υπάρξουν εννέα(!) διακριτοί ρόλοι κατά την προεκλογική περίοδο (ντιμπέιτ, κεντρική προεκλογική συγκέντρωση κτλ.) ώστε να εκπροσωπηθούν όλες οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως είπε, «εμείς δεν έχουμε αρχηγούς». Εκ μέρους της ΑΚΟΑ ο κ. Ι.Μπανιάς πρότεινε να υπάρξει «τρίτη λύση», ενώ ετέθη στο τραπέζι και η πρόταση να υπάρχει διπλή εκπροσώπηση του συνδυασμού από τους κκ. Τσίπρα και Αλαβάνο, κάτι ωστόσο που, όπως έλεγαν στελέχη του ΣΥΝ, δεν στέκει νομικά.

Από τις ιδέες που ακούστηκαν ακόμη ήταν να υπάρξει άλλη μεταβατική λύση είτε με τον κ. Ι. Δραγασάκη , ο οποίος ωστόσο δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος σε εκλόγιμη θέση, είτε με τον κ. Π. Λαφαζάνη . Η άποψη των «συμμάχων» ήταν, πέραν όλων των άλλων, ότι στην περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης ο άνθρωπος που θα λάβει τη διερευνητική εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι ο έμπειρος κ. Αλαβάνος.

Τελικώς επικράτησε η απόλυτη διάσταση, αν και πηγές της Κουμουνδούρου άφηναν να διαρρεύσει ότι ο κ. Τσίπρας θα ήταν έτοιμος να δεχθεί ακόμη και να ηγηθεί του σχήματος εκ νέου ο κ. Αλαβάνος, αν καθιστούσε με κάποιον τρόπο σαφές το τι θα έπραττε στη συνέχεια, δηλαδή αν θα παρέδιδε την ηγεσία στον πρόεδρο του ΣΥΝ. Κομματικός παράγοντας με μεγάλη εμπειρία σημείωνε χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε τον Αλέκο ενεργό δίπλα μας», επικαλούμενος το παράδειγμα Σημίτη – στην αρχική του φάση τουλάχιστον. Σημείωνε ωστόσο ότι «αν αφήσουμε σε εκκρεμότητα το ηγετικό ζήτημα ώσπου να κατατεθούν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων, μπορεί να μην προλάβουμε να ανατρέψουμε το αρνητικό κλίμα». «Θα μας μουντζώνει ο κόσμος» λένε χαρακτηριστικά στον ΣΥΝ, εκτιμώντας ότι όσο πιο γρήγορα εξέλθει από αυτή την τραγελαφική κατάσταση τόσο καλύτερα. Αισιόδοξα στελέχη του κόμματος πιστεύουν εξάλλου ότι, παρά την εικόνα διάλυσης που εμφανίζει ο χώρος, η προεκλογική ατζέντα βοηθά για να ανακάμψει, με την προϋπόθεση ότι θα ξεκαθαρίσει άμεσα το εσωκομματικό τοπίο.

Στην κατεύθυνση αυτή τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ επέμειναν ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να τεθεί επικεφαλής του συνδυασμού, ενώ απερρίφθησαν οι συμβιβαστικές λύσεις που ετέθησαν για πολλοστή φορά από στελέχη του Αριστερού Ρεύματος. «Προσήλθαμε με διάθεση να προχωρήσουμε ενωτικά και θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να πείσουμε τους “συμμάχους” για τις προτάσεις μας» φέρεται να επισήμανε ο κ. Τσίπρας. Η κατάληξη ήταν ότι ομόφωνα, συμπεριλαμβανομένης της Ανανεωτικής Πτέρυγας, ο ΣΥΝ πρέπει να επιμείνει στην πρότασή του και να πείσει τους εταίρους πως επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα προκύψει θα πρέπει να είναι ο κ. Τσίπρας.

Αν έως σήμερα δεν έχει γίνει αποδεκτή, τότε ο ΣΥΝ θα πάρει τον δρόμο του. «Αύριο (Δευτέρα) πρέπει εξάπαντος να ανακοινωθεί το εκλογικό σχήμα που θα πάει στις εκλογές χωρίς καμία άλλη παράταση» επισημαίνουν κομματικοί παράγοντες με έμφαση, καθώς θεωρούν ότι ο χρόνος που χάνεται είναι αμείλικτος. Οπως λένε χαρακτηριστικά, «το παραμύθι τελείωσε και οι…δράκοι γυρίζουν στις σπηλιές τους»!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk