Εκτός από τους «βατοπαιδινούς» εξετάζονται και όσα στελέχη ενεπλάκησαν σε υποθέσεις σκανδάλων, αλλά και «αντάρτες»

Σχέδιο για «καθαρά» ψηφοδέλτια

Με «ανθρωποθυσίες» βουλευτών της ΝΔ, που θα παίξουν τον ρόλο της Ιφιγένειας, θα προσπαθήσει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής να αντιστρέψει το εις βάρος του αρνητικό κλίμα. Για να κατευνάσει και να επανασυσπειρώσει την οργισμένη και ηττοπαθή εκλογική βάση της ΝΔ, προετοιμάζει εκκαθάριση των γαλάζιων ψηφοδελτίων. Με στόχο να ενισχύσει και τη δική του προσωπική εικόνα ο κ. Καραμανλής προσανατολίζεται, αν δεν τον διευκολύνουν ορισμένοι, να καρατομήσει και αποκλείσει από τις «γαλάζιες» λίστες όσους κατά τα πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ πλήγωσαν με τη συμπεριφορά και τις πράξεις τους την κομματική βάση.

Με «ανθρωποθυσίες» βουλευτών της ΝΔ, που θα παίξουν τον ρόλο της Ιφιγένειας, θα προσπαθήσει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής να αντιστρέψει το εις βάρος του αρνητικό κλίμα. Για να κατευνάσει και να επανασυσπειρώσει την οργισμένη και ηττοπαθή εκλογική βάση της ΝΔ, προετοιμάζει εκκαθάριση των γαλάζιων ψηφοδελτίων. Με στόχο να ενισχύσει και τη δική του προσωπική εικόνα ο κ. Καραμανλής προσανατολίζεται, αν δεν τον διευκολύνουν ορισμένοι, να καρατομήσει και αποκλείσει από τις «γαλάζιες» λίστες όσους κατά τα πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ πλήγωσαν με τη συμπεριφορά και τις πράξεις τους την κομματική βάση.

Η προχθεσινοβραδινή απόφαση του πρώην υπουργού κ. Γ. Βουλγαράκη να μη συμμετάσχει στις προσεχείς εκλογές σε συνδυασμό με την προ ημερών αποχώρηση και του κ. Μιχ. Λιάπη αποφόρτισε και εκτόνωσε κάπως το αρνητικό κλίμα. Είχε προηγηθεί η παραίτηση και του κ. Ι. Μανώλη στις αρχές της εβδομάδας, συνεχίζοντας τον χορό της εξόδου που άρχισε πριν από πολλές εβδομάδες ο κ. Θ. Ρουσόπουλος. Ωστόσο η κίνηση του κ. Βουλγαράκη ήταν «θείο δώρο» για το Μέγαρο Μαξίμου, που ασκούσε πιέσεις για οικειοθελή αποχώρηση προτού πέσει… λεπίδι με εντολή του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές από την κυβέρνηση, ο Πρωθυ πουργός αναμένει και άλλες κινήσεις ανάλογες των κκ. Μανώλη, Λιάπη και Βουλγαράκη. Στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν ότι και ο κ. Αρ. Παυλίδης τελικά θα υποκύψει στις πιέσεις και της εκλογικής βάσης της ΝΔ και θα διευκολύνει το κόμμα του. Παράλληλα, ανεξάρτητα από τις οικειοθελείς αποχωρήσεις, ο κ. Καραμανλής εξετάζει ακόμη τον αριθμό όσων πρέπει να τεθούν εκτός. Και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν παρενέργειες, γι΄ αυτό το μέγα ερώτημα που τίθεται είναι με ποια κριτήρια θα γίνουν οι εκκαθαρίσεις.

Ποιοι είναι υποψήφιοι
Εκτός από τους «βατοπαιδινούς», τους κκ. Βουλγαράκη, Π. Δούκα, Ευ. Μπασιάκο , Αλ. Κοντό, στην προς αξιολόγηση λίστα έχουν συμπεριληφθεί και στελέχη που ενεπλάκησαν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε διάφορες υποθέσεις που χαρακτηρίστηκαν σκάνδαλα, αλλά και στελέχη που πρωτοστατούσαν με προκλητικό τρόπο τα τελευταία χρόνια σε «γαλάζιο αντάρτικο». Τα ονόματα είναι αρκετά και ο κατάλογος διαμορφώνεται με ιδιοτελή κριτήρια, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιοι θα ακολουθήσουν τον δρόμο των κκ. Ρουσόπουλου, Μανώλη, Λιάπη και Βουλγαράκη.

Εκμυστηρεύσεις και φήμες
Ο Πρωθυπουργός, όπως έχει εκμυστηρευθεί, πιστεύει ότι η ανάκαμψη της ΝΔ περνάει μέσα από «καθαρά» ψηφοδέλτια. Αφήνεται να διαρρεύσουν ονόματα όμως, και οι ενδιαφερόμενοι αντιδρούν έντονα στη φημολογία των εσωκομματικών τους αντιπάλων μιλώντας για ανήθικο πόλεμο αφού απαξιώνονται πολιτικά και τους στερείται η δυνατότητα να παλέψουν επί ίσοις όροις με τους συνυποψηφίους τους. Υπάρχουν π.χ. βουλευτές, όπως οι κκ. Κυρ. Μητσοτάκης , Β. Μαγγίνας, Γ. Αλογοσκούφης κ.ά., για τους οποίους δεν ετέθη θέμα αποκλεισμού και θα είναι, όπως μεταδίδεται, κανονικά υποψήφιοι.

Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρχουν «λευκά ψηφοδέλτια», πολλοί βουλευτές που βρίσκονται υπ΄ ατμόν επιμένουν ότι αν υπάρξουν αποκλεισμοί, θα πρόκειται για αντικαταστατική διαδικασία.

Ο κ. Σουφλιάς στο Επικρατείας
Στη Ρηγίλλης έχει ξεκινήσει η διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων της ΝΔ, με τα οποία θα ασχοληθεί και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής. Ο Πρωθυπουργός δίνει βαρύτητα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στο οποίο θα συμμετέχει και πάλι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιάς, ο οποίος ενδέχεται να είναι επικεφαλής, αφού είναι και το κορυφαίο στέλεχος που θα σηκώσει στην πλάτη του την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ, ενώ έχει μεγάλη διείσδυση στον μεσαίο χώρο.

Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι διέπραξε «ιστορικό λάθος»
Γιατί τα βρόντηξε o κ. Λιάπης

ο κ. Μιχ. Λιάπης

«Θα μιλήσω δημόσια στις 4 Οκτωβρίου, με καθαρό μέτωπο και καθαρή τη συνείδησή μου». Με τη φράση αυτή ο πρώην υπουργός κ. Μιχ. Λιάπης απάντησε προχθές το πρωί σε προσωπικό του φίλο, μία ημέρα μετά την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στις προσεχείς εκλογές, κατηγορώντας τον εξάδελφό του πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή ότι διέπραξε «ιστορικό λάθος» και «ατόπημα για την παράταξη». Ο κ. Λιάπης από την περασμένη Πέμπτη, όταν επέκρινε τον κ. Καραμανλή για την επιλογή του να προσφύγει σε εκλογές, βρίσκεται εκτός Αθηνών, θέλοντας να ηρεμήσει. Ως την ημέρα των εκλογών δεν σχεδιάζει να τοποθετηθεί δημόσια, ενώ επεσήμανε σε στενό συνεργάτη του: «Δεν θέλω να κάνω ζημιά στην παράταξή μουεν ώρα μάχης και σέβομαι τον αγώνα που δίνει».

Ο πρώην υπουργός επικαλείται τον θείο του και ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή, λέγοντας ότι και αυτός το ίδιο έκανε το 1963 αποχωρώντας από την πολιτική, στην οποία επέστρεψε πολύ αργότερα. «Ηταν μια καραμανλική κίνηση και αυτή όφειλα να πράξω» έλεγε και προτίμησε την απομόνωση στο Μεγάλο Χωριό της Ευρυτανίας.

Ο κ. Λιάπης είχε επιλέξει και πάλι την τακτική της απομόνωσης στις 8 Ιανουαρίου, όταν ο κ. Καραμανλής αποφάσισε να τον αφήσει εκτός κυβέρνησης. Συναντούσε ελάχιστους πολιτικούς φίλους του στην οδό Κηφισιάς και είχε περιορίσει κατά πολύ τις δημόσιες εμφανίσεις του. Εκείνη την περίοδο υπενθύμιζε ότι « ο Κωνσταντίνος Καραμανλήςέλεγε πως όταν μιλάς πολύ αυξάνεται ο κίνδυνος να πεις και καμιά… βλακεία» και διευκρίνιζε ότι λόγω της σχέσης του με τον Πρωθυπουργό, αν εκφραστεί δημόσια, θα θεωρηθεί αιχμή για τον κ. Καραμανλή. Στη συνέχεια όμως και πριν από τις ευρωεκλογές άρχισε πυρετωδώς την προετοιμασία για να επανακάμψει στη Β΄ Αθηνών, ενώ αντέδρασε οργισμένα και με απειλές για προσφυγή στη Δικαιοσύνη στις φήμες και στα δημοσιεύματα για εμπλοκή του στην υπόθεση της Siemens, χρεώνοντας τις επιθέσεις σε άσπονδους φίλους και εσωκομματικούς εχθρούς παρά στην αντιπολίτευση.

«Εγώ δεν είμαι Ρουσόπουλος. Θα τους βάλω φωτιά» έλεγε σε όσους συνομιλούσε και δεν δίσταζε να ασκήσει κριτική στις αποφάσεις και στις επιλογές του κ. Καραμανλή. Μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν υπέρ του σαρωτικού ανασχηματισμού το φθινόπωρο και της ολοκλήρωσης του κυβερνητικού έργου, ενώ απέρριπτε τις πρόωρες εκλογές. Την άποψή του κατά των πρόωρων εκλογών την εξέθεσε δημόσια προ ημερών, αλλά ο Πρωθυπουργός είχε άλλη άποψη, και ως εκ τούτου, όπως είπε σε βουλευτές της ΝΔ, «έδωσα τη μάχη να μη στηθούν κάλπες, προσπάθησα, αλλά έχασα και φεύγω» . Πολλοί υποστήριξαν ότι ο φόβος της μη επανεκλογής τον ανάγκασε να αποχωρήσει. Ο ίδιος το διαψεύδει.

Για αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια δεν συζητούσε και διέψευδε όσους έλεγαν ότι η κίνησή του είχε προσωπικά κίνητρα. Ο πρώην υπουργός διαφωνεί με όσους λένε ότι στόχευσε βασικούς υπουργούς, όπως τον κ. Γ. Σουφλιά και την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, και ισχυρίζεται ότι δεν προσωποποίησε την κριτική και δεν μίλησε ποτέ με ονόματα. Προσθέτει μάλιστα ότι ξέρουν πολύ καλά ποιοι είναι αυτοί που εισηγήθηκαν στον Πρωθυπουργό πρόωρες εκλογές.

Πώς κατέληξε στην απόφαση να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές
Η πικρία του κ. Βουλγαράκη

Ο κ. Γ. Βουλγαράκης

Ηαπογοήτευση ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του πρώην υπουργού κ. Γ. Βουλγαράκη λίγη ώρα μετά την κίνησή του προχθές το βράδυ να ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Η φωνή του εξέπεμπε πίκρα και, όπως έλεγαν όσοι συνομίλησαν μαζί του, ένιωθε την αδικία να τον πνίγει. Αδικία όχι για τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, τον οποίο εξακολουθεί να τιμά, αλλά κυρίως για τα στελέχη, τους συναδέλφους του της ΝΔ, που όλο αυτό το διάστημα, όπως λέει, «κανιβάλισαν» με τον ίδιο και επιδόθηκαν σε «ανθρωποφαγία».

Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του προς τον Πρωθυπουργό επέλεξε να μείνει με την οικογένειά του, την οποία θεωρεί ότι με την κίνησή του προστάτευσε. Εξάλλου ένας από τους λόγους που, όπως έλεγε σε πολιτικούς του φίλους, τον έφθασε στα όριά του και ενίσχυσε στον μέγιστο βαθμό την αγανάκτησή του ήταν η αφόρητη πίεση που δεχόταν η οικογένειά του. «Δεν άντεχα άλλο» τόνιζε από την πρώτη στιγμή.

Η απόφαση του κ. Βουλγαράκη δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία σε έμπειρα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία έλεγαν ότι ο πρώην υπουργός επέλεξε μια άριστη για τον ίδιο κίνηση. Εκείνο που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα ήταν η επιλογή του να στείλει μια επιστολή στον Πρωθυπουργό στην οποία δεν κυριαρχούν η κριτική και οι αιχμές, εν αντιθέσει με την επιστολή του πρώην υπουργού κ. Μιχ. Λιάπη που επίσης αποχώρησε.

Η κίνηση του κ. Βουλγαράκη ήταν μονόδρομος για τον ίδιο, αφού ο Πρωθυπουργός ήταν αποφασισμένος για εκκαθαρίσεις και το όνομά του ήταν στη λίστα των προς καρατόμηση στελεχών έπειτα και από εισήγηση κορυφαίων υπουργών. Ο κ. Βουλγαράκης είχε επικοινωνήσει την περασμένη Πέμπτη με το Μέγαρο Μαξίμου για να διαγνώσει προθέσεις και κατάλαβε ότι το κλίμα ήταν αρνητικό. Ετσι, αντί να βρεθεί εκτός με πρωθυπουργική απόφαση, επέλεξε να αποχωρήσει οικειοθελώς, ενώ τον είχε προϊδεάσει την ίδια ημέρα και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και παλαιός φίλος του από την ΟΝΝΕΔ κ. Ευ. Μεϊμαράκης. Πριν από τη δημοσιοποίηση της απόφασής του επικοινώνησε εκ νέου με το Μέγαρο Μαξίμου για να ανακοινώσει την αποχώρησή του- κίνηση η οποία, αν και λύπησε πολλούς, θεωρήθηκε πράξη που θα βοηθήσει στην εκτόνωση της κομματικής βάσης.

Ο κ. Βουλγαράκης προσπάθησε το τελευταίο διάστημα να αλλάξει το κλίμα που υπήρχε για αυτόν, ώστε να δώσει με καλύτερους όρους τη μάχη για την επανεκλογή του στην Α΄ Αθηνών. Μάλιστα ήταν έτοιμος να παρουσιάσει το βιβλίο του με τίτλο… «Το πολιτικό κόστος» και να επισημάνει την, κατ΄ αυτόν, άδικη κριτική εναντίον του.

Αρκετά έμπειρος και κομματικά «μπαρουτοκαπνισμένος», αν και αποχώρησε, δεν φαίνεται διατεθειμένος να χαριστεί στον οποιονδήποτε θελήσει να παίξει με το όνομά του και επισημαίνει σε συνομιλητές του ότι παραμένει «στρατιώτης της παράταξης» επιμένοντας σε κάτι που είχε πει παλαιότερα σε ψηφοφόρους του: «Κανένας δεν θα ντρέπεται για τη σχέση που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία 30 χρόνια και για την οποία είμαι υπερήφανος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk