Στην Ιπποκράτους σχεδιάζουν τις προεκλογικές κινήσεις με το βλέμμα στη διεκδίκηση της καλύτερης δυνατής θέσης μετά τις εκλογές

Πράσινο και ήπιο το ΠαΣοΚ

Η εξασφάλιση της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας του ΠαΣοΚ βρίσκεται στον πυρήνα του προεκλογικού σχεδιασμού της Ιπποκράτους και των προσεχών παρεμβάσεων του κ. Γ. Παπανδρέου. Ολα τα στελέχη του κόμματος αναγνωρίζουν ότι το μεγάλο στοίχημα της 4ης Οκτωβρίου είναι οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί που θα προκύψουν και ο τρόπος με τον οποίο αυτοί θα επιδράσουν στο ούτως ή άλλως δύσκολο μετεκλογικό τοπίο, είτε προκύψει αυτοδυναμία είτε όχι. Η προεκλογική δραστηριότητα του ΠαΣοΚ κλιμακώνεται …

Η εξασφάλιση της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας του ΠαΣοΚ βρίσκεται στον πυρήνα του προεκλογικού σχεδιασμού της Ιπποκράτους και των προσεχών παρεμβάσεων του κ. Γ. Παπανδρέου. Ολα τα στελέχη του κόμματος αναγνωρίζουν ότι το μεγάλο στοίχημα της 4ης Οκτωβρίου είναι οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί που θα προκύψουν και ο τρόπος με τον οποίο αυτοί θα επιδράσουν στο ούτως ή άλλως δύσκολο μετεκλογικό τοπίο, είτε προκύψει αυτοδυναμία είτε όχι. Η προεκλογική δραστηριότητα του ΠαΣοΚ κλιμακώνεται από την ερχόμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο για να επικυρώσει τις υποψηφιότητες που θα προκριθούν, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί τρεις μεγάλες ανοικτές συγκεντρώσεις (στο Περιστέρι, στην Αλεξανδρούπολη και στην Κοζάνη).

Επικοινωνιακό προβάδισμα
Οπως λένε στην Ιπποκράτους, ήδη από τις πρώτες ημέρες της προεκλογικής περιόδου το επικοινωνιακό προβάδισμα του ΠαΣοΚ είναι αισθητό. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι ο κ. Κ. Καραμανλής προκήρυξε τις εκλογές στα μέσα της εβδομάδας και με τον τρόπο αυτόν προσέφερε στον κ. Παπανδρέου ένα δώρο: Την αμέσως επόμενη ημέρα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ήταν ο πρώτος που ανέβηκε στην εξέδρα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τις 3 Σεπτέμβρη, που είχε προγραμματιστεί και διοργανωθεί από καιρό.

Το προβάδισμα αυτό, σε συνδυασμό με την αρνητική εικόνα που μεταφέρεται από το εσωτερικό της ΝΔ, θα επιδιώξουν να παγιώσουν τα στελέχη της Ιπποκράτους στην πορεία προς τις κάλπες. Οπως σημειώνουν δε κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες του ΠαΣοΚ, μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο από πού θα ξεκινήσει τις προεκλογικές ομιλίες του ο κ. Καραμανλής.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η αρνητική εικόνα των συγκεντρώσεων της ΝΔ πριν από τις ευρωεκλογές (και ειδικά εκείνη της ομιλίας του Πρωθυπουργού στο κλειστό γυμναστήριο της Αρτας) δύσκολα θα αλλάξει στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο, δεδομένων και των φαινομένων αποσύνθεσης που παρατηρούνται στη ΝΔ, ακόμη και σε επίπεδο κομματικής βάσης.

Με βάση όλα αυτά, ο κ. Παπανδρέου θα κινηθεί στον δρόμο που τον οδήγησε στη νίκη και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Το κεντρικό πρόσωπο της προεκλογικής προσπάθειας θα είναι ο ίδιος, οι ομιλίες του θα απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο στους πολίτες, ενώ τα πρόσωπα που θα βρίσκονται διαρκώς στο κάδρο και στην πρώτη γραμμή θα είναι ο κ. Ι. Ραγκούσης και ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου. Οι επιλογές του προέδρου του ΠαΣοΚ είναι ήδη εμφανείς. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα αποφύγει τις προσωπικές αναφορές στον κ. Καραμανλή και θα επιμείνει στους ήπιους τόνους. Οι ομιλίες του θα χαρακτηρίζονται από επισημάνσεις περί εθνικής ενότητας, ενώ από την επόμενη Κυριακή θα αρχίσει να αποσαφηνίζει κάποια από τα σχέδιά του.

Συσπείρωση και πλατφόρμα
Δεδομένου ότι η αυτοδυναμία είναι το ζητούμενο, η προσπάθεια του προέδρου του ΠαΣοΚ θα στραφεί μοιραία στην προσέλκυση ψηφοφόρων από άλλους χώρους. Κορυφαίο κομματικό στέλεχος σημείωνε την προηγούμενη Παρασκευή ότι «η συσπείρωση του ΠαΣοΚ δείχνει να έχει πιάσει ταβάνι» και συνεπώς το στοίχημα παίζεται στις μετακινήσεις ψήφων που θα κατορθώσει να επιτύχει ο κ. Παπανδρέου.

Υπ΄ αυτή την έννοια, η παρουσία του προέδρου του ΠαΣοΚ στη ΔΕΘ μετατρέπεται αυτομάτως σε ευκαιρία για την παρουσίαση μιας νέας προγραμματικής πλατφόρμας, η οποία, σύμφωνα με συνεργάτες του, δεν θα περιλαμβάνει συνταρακτικές εκπλήξεις, αλλά πρωτίστως εξειδικεύσεις του σχεδίου του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις εξαγγελίες του επόμενου Σαββατοκύριακου θα αφορά τις προθέσεις του κ. Παπανδρέου για τη φορολογία, και ειδικότερα των τραπεζών. Οπως διαβεβαιώνει ένας από τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ, από την επομένη των εκλογών το οικονομικό επιτελείο του κόμματος θα είναι σε θέση να προτείνει την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε στους πολίτες και να μιλήσει για επιβολή φορολόγησης στα υπερκέρδη των τραπεζών. Με εξαγγελίες όπως αυτή, ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει στη ΔΕΘ να καταστήσει σαφές πώς εννοεί την αναδιανομή εισοδήματος και ταυτόχρονα να απευθυνθεί σε πολίτες από άλλους κομματικούς χώρους.

Προς τη βάση της Αριστεράς
Βάσει όλων αυτών, το ΠαΣοΚ θα στραφεί το διάστημα που μεσολαβεί ως τις εκλογές προς τους ψηφοφόρους της Αριστεράς, αλλά όχι με τον τρόπο που το έκανε στις εκλογές του 2007. Αυτό θα σημάνει ότι ο κ. Παπανδρέου θα αποφύγει να θέσει διλήμματα προς την ηγεσία και θα προτιμήσει να παρουσιάσει προτάσεις προς τους πολίτες. Αυτή η προσπάθεια περιγράφεται από συνεργάτες του ως «χτίσιμο της εξωκοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας», με πλήρη επίγνωση δύο στοιχείων: αφενός ότι η ψήφος από μερίδα της Αριστεράς – με δεδομένη την εικόνα διάλυσης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ- είναι απαραίτητη, αφετέρου ότι την επομένη των εκλογών ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να δώσει απαντήσεις και προς τον συγκεκριμένο χώρο, ούτως ώστε να έχει κλειστό ένα μέτωπο αντιδράσεων, έστω και αν αυτό βρεθεί εκτός Κοινοβουλίου.

Η υποψηφιότητα Σημίτη
Δηλώνει «παρών» ο πρώην πρωθυπουργός
Στην πορεία προς τις κάλπες και καθώς τα ψηφοδέλτια «κλείνουν» τις αμέσως επόμενες ημέρες, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται ότι θα δώσει απάντηση και στο θέμα της υποψηφιότητας του κ. Κ.Σημίτη. Ο πρώην πρωθυπουργός ως χθες βρισκόταν εκτός Αθηνών και δεν είχε το τελευταίο διάστημα καμία επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Με την προκήρυξη των εκλογών άρχισε να επικοινωνεί με συνεργάτες του για την αξιολόγηση των ραγδαίων εξελίξεων.

Ο κ. Σημίτης θα είναι υποψήφιος στις εκλογές και από το περιβάλλον του υπογραμμίζεται ότι παραμένει πολιτικά ενεργός και ότι θα συμμετάσχει στην προεκλογική προσπάθεια του ΠαΣοΚ. Εκ του Καταστατικού είναι αυτονόητη η κάθοδός του στην εκλογική περιφέρεια της Α΄ Πειραιώς, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητήσει με τον κ. Παπανδρέου και άλλα ενδεχόμενα.

Ως πρώην πρωθυπουργός ο κ. Σημίτης εκλέγεται χωρίς σταυρό, όπως και οι βουλευτές Επικρατείας, και είναι ενδεικτικό ότι η προσφορά της πρώτης θέσης στο ψηφοδέλτιο δεν διαψεύδεται από τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου. Οι πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας παραμένουν πάντως κενές, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο μόνος βέβαιος υποψήφιος, ο κ. Ραγκούσης, θα βρίσκεται στην τέταρτη θέση, όπως και στις εκλογές του 2007.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk