Οι συνάξεις και τα παραλειπόμενα

Η κατήφεια στη ΝΔ επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και τις συνάξεις, που άλλες χρονιές ήταν σημείο αναφοράς. Εφέτος ούτε λόγος για προκλητικά πάρτι, δεξιώσεις και επιδείξεις, όπως άλλες χρονιές. Το «σεμνά και ταπεινά» βρήκε, έστω και ετεροχρονισμένα, τη δικαίωσή του. Λιτή και χωρίς ιδιαίτερες πολυτέλειες ήταν η εφετινή- μικρή, εν συγκρίσει με άλλες χρονιές- άνοδος στη Θεσσαλονίκη των κρατικών αξιωματούχων. Η προεκλογική αναμέτρηση λειτούργησε αποθαρρυντικά για τους περισσότερους, ενώ απέτρεψε και την πλειονότητα των υποψήφιων βουλευτών να εμφανιστεί, αφού η μάχη του σταυρού είναι πιο κρίσιμη.

«Σεμνά και ταπεινά»
Η κατήφεια στη ΝΔ επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και τις συνάξεις, που άλλες χρονιές ήταν σημείο αναφοράς. Εφέτος ούτε λόγος για προκλητικά πάρτι, δεξιώσεις και επιδείξεις, όπως άλλες χρονιές. Το «σεμνά και ταπεινά» βρήκε, έστω και ετεροχρονισμένα, τη δικαίωσή του.

Λιτή και χωρίς ιδιαίτερες πολυτέλειες ήταν η εφετινή- μικρή, εν συγκρίσει με άλλες χρονιές- άνοδος στη Θεσσαλονίκη των κρατικών αξιωματούχων. Η προεκλογική αναμέτρηση λειτούργησε αποθαρρυντικά για τους περισσότερους, ενώ απέτρεψε και την πλειονότητα των υποψήφιων βουλευτών να εμφανιστεί, αφού η μάχη του σταυρού είναι πιο κρίσιμη.

Κλασικά το λόμπι του «Μακεδονία Παλάς», όπου διέμεινε ο Πρωθυπουργός, καθώς και οι υπουργοί και υφυπουργοί, ήταν το κέντρο αναφοράς. Οι περισσότερες συζητήσεις έγιναν εκεί, με τους δημοσιογράφους να προσπαθούν να αλιεύσουν πληροφορίες, πενιχρές λόγω προεκλογικής περιόδου, από τους πολιτικούς.

Στο «Μακεδονία Παλάς» επέλεξε να δεξιωθεί χθες το μεσημέρι, μετά την επίσκεψη του κ. Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ, τους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος και ο ντόπιος υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για τα ΜΜΕ) κ. Κ. Γκιουλέκας. Με τη συνοδεία κρασιού και διαφόρων εδεσμάτων συζητήθηκαν εκτενώς οι τελευταίες εξελίξεις.

Λίγες εκδηλώσεις
Τα «τραπεζώματα» ήταν ελάχιστα, ενώη συντριπτική πλειονότητα των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου πήγε στη ΔΕΘ μόνο για τη χθεσινοβραδινή ομιλία του Πρωθυπουργού και τη σημερινή συνέντευξη Τύπου. Οι εκδηλώσεις των υπουργείων ήταν ελάχιστες και σε αυτό συνετέλεσε ότι το «παρών» έδωσαν και λίγοι διοικητές οργανισμών, μεταξύ των οποίων οι κκ. Π.Βουρλούμης (ΟΤΕ), Π.Αθανασόπουλος (ΔΕΗ) που περιόδευσε και στη Δυτική Μακεδονία, Αγγ. Φιλιππίδης (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), Χρ. Χατζηεμμανουήλ (ΟΠΑΠ) κ.ά.

Τα «πολιτιστικά κέντρα» της πόλης δεν είχαν την τιμητική τους και οι πίστες των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης προτιμήθηκαν από τους Θεσσαλονικείς. Απλώς τα κυβερνητικά στελέχη εθεάθησαν για ποτό και φαγητό σε κλασικά στέκια της πόλης, όπως π.χ. η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά (έπειτα από μια προεκλογική τηλεοπτική αναμέτρηση στη ΝΕΤ με τον βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Π. Ευθυμίου ) που επισκέφθηκε το Shark, ο ντόπιος υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Στ. Καλαφάτης που δείπνησε με επιχειρηματίες και βιομηχάνους της Βόρειας Ελλάδας κ.ά.

Αν και η θλίψη ταιριάζει στη ΝΔ, υπάρχουν και χαρούμενα γεγονότα που διώχνουν, έστω και για λίγο, τη μιζέρια. Η προχθεσινή βραδιά σημαδεύτηκε και από δύο κοσμικά γεγονότα, στα οποία παρευρέθησαν δεκάδες στελέχη. Ηταν οι γάμοι των θυγατέρων δύο βουλευτών της ΝΔ, του πρώην υπουργού κ. Γ. Σαλαγκούδη (Β΄ Θεσσαλονίκης) και του κ. Αλ. Δερμεντζόπουλου (Εβρου). Την κυρία Μελίνα Δερμεντζοπούλου παντρεύτηκε ο δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη κ. Δ. Φινοκαλιώτης με κουμπάρο τον κ. Γκιουλέκα . Ο γάμος έγινε στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας και χοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμος. Οι περίπου 1.200 καλεσμένοι γλέντησαν ως το πρωί στο Τerra di Τotti. Ο κ. Σαλαγκούδης πάντρεψε την κόρη του Μαρία με στενό του συνεργάτη, νεαρό δικηγόρο, στη Μητρόπολη παρουσία του κ. Ανθιμου και το γλέντι έγινε στο Ρolis.

Συγκεντρώσεις
Ιδιαίτερες κομματικές συνάξεις δεν καταγράφηκαν, εκτός από τις επαφές και συζητήσεις που είχε η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία διαθέτει ισχυρή ομάδα στη Βόρεια Ελλάδα, με κύριους υποστηρικτές της στη Θεσσαλονίκη το μέλος της ΚΕ κ. Λ.Φάκα που είναι ο βασικός μοχλός, ενώ σημαντική είναι η επιρροή που ασκεί και ο κ. Ι. Τουσιάκης (άλλοτε βασικό στέλεχος της ομάδας των «καραμανλικών»). Επαφές είχε πολύ διακριτικά στη Θεσσαλονίκη και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος διαθέτει ερείσματα στην ευρύτερη περιοχή από παλαιά, ενώ τελευταία έχει διευρύνει τον κύκλο των συνομιλητών του στη Μακεδονία.

Δρακόντεια μέτρα
Σε συναγερμό ήταν τα τελευταία 24ωρα η Αστυνομία λόγω της παρουσίας του Πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα. Ο φόβος για τυχόν έκτροπα, ακόμη και για προβοκάτσιες, όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, ήταν έντονος. Αστυνομικές δυνάμεις είχαν φθάσει από όλους τους νόμους της Μακεδονίας και ενδεικτικό της επιφυλακής ήταν ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης ήταν στη Θεσσαλονίκη από την περασμένη Πέμπτη. Επιπλέον, λόγω της πρόσφατης τρομοκρατικής ενέργειας στη Θεσσαλονίκη τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.

«Ενεση» αισιοδοξίας
Ενα επεισόδιο με μερικούς θερμόαιμους οπαδούς της ΝΔ που προπηλάκισαν δημοσιογράφους ηλεκτρονικών ΜΜΕ λίγο έλειψε να σημαδέψει τη χθεσινή πρωινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα περίπτερα της ΔΕΘ. Λίγο προτού φθάσει στον χώρο της ΔΕΘ ο κ. Καραμανλής, ένας οπαδός της ΝΔ είχε έντονο διάλογο με δημοσιογράφο τηλεοπτικού σταθμού. Στη «συζήτηση» παρενέβησαν στη συνέχεια και άλλοι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της ΝΔ, οι οποίοι διαπληκτίστηκαν και με άλλους δημοσιογράφους, θεωρώντας τους υπεύθυνους για την κατάσταση στη ΝΔ. Οι δημοσιογράφοι ήταν το «κόκκινο πανί» για τους οπαδούς της ΝΔ, οι οποίοι παραλίγο να αρπάξουν και τις τηλεοπτικές κάμερες. Το επεισόδιο δεν γενικεύθηκε, γιατί οι πιο ψύχραιμοι αποφόρτισαν την ατμόσφαιρα, αλλά δείχνει την ηττοπάθεια που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο και ότι ήδη αναζητούνται υπεύθυνοι για την επερχόμενη εκλογική ήττα.

Σε αυτό το κλίμα ο κ. Καραμανλής- που εγκαινίασε την 74η ΔΕΘ- περιόδευσε στα περίπτερά της, στον χώρο των οποίων βρίσκονταν μόνο στελέχη και μέλη της ΝΔ, οι οποίοι λειτουργούσαν ως «ασπίδα» προστασίας για τον Πρωθυπουργό, τον οποίο ενθάρρυναν με χειροκροτήματα και μερικές φορές με παροτρύνσεις συμπαράστασης, ενώ αρκετές φορές τού φώναξαν: «Πρόεδρε, διώξε τα παράσιτα». Παρά τις ενέσεις ηθικού, η κατήφεια ήταν εμφανής στα πρόσωπα όλων και η μόνη ευχάριστη πινελιά ήταν η κίνηση του νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδη να χαρίσει στον κ. Καραμανλή δύο πράσινα παπαγαλάκια με κόκκινο λαιμό και ένα βιβλίο με τον τίτλο: «Η αλήθεια και ας πονάει».

«Τώρα και χωρίς καθυστερήσεις πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης» τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τις διοικήσεις της ΗΕLΕΧΡΟ ΑΕ και της ΔΕΘ ΑΕ, και επεσήμανε ότι η προσφυγή σε εκλογές έγινε αποκλειστικά και μόνο για το εθνικό συμφέρον. Ο κ. Καραμανλής προέβη και σε μια ένεση αισιοδοξίας προς τους ψηφοφόρους της ΝΔ, λέγοντας ότι «στα δύσκολα στεκόμαστε όρθιοι».

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk