Τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης της Κάπα Research για «Το Βήμα»

Μπροστά το ΠαΣοΚ με 6,7 μονάδες

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ του ΠαΣοΚ κατά 6,7 μονάδες έναντι της ΝΔ καταγράφει η δημοσκόπηση της Κάπα Research για «Το Βήμα της Κυριακής», η οποία διενεργήθηκε μετά την προκήρυξη των εκλογών. Συγκεκριμένα το ΠαΣοΚ συγκεντρώνει ποσοστό 30,8% των ψηφοφόρων, ενώ η ΝΔ 24,1%. Στην παράσταση νίκης, δηλαδή στην ερώτηση «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές», το ΠαΣοΚ διατηρεί εντυπωσιακή διαφορά καθώς προηγείται με 69,5% και η ΝΔ έπεται με μόλις 10,9%. Στο ερώτημα απέφυγε να απαντήσει το 19,6%. Η έρευνα φανερώνει ένα ρεύμα αλλαγής το οποίο διαπερνά το εκλογικό σώμα και εμπεριέχει τα στοιχεία που μπορούν να φέρουν την αυτοδυναμία στο ΠαΣοΚ. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το μέγεθος της αδιευκρίνιστης ψήφου, η οποία φθάνει το ασυνήθιστο ποσοστό του 26,1%- μια δεξαμενή ψηφοφόρων οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν επιθυμούν να διευκρινίσουν την κομματική τους ταυτότητα. Τα υπόλοιπα κόμματα κατατάσσονται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ως εξής: Το ΚΚΕ λαμβάνει 7,1%, ο ΛΑΟΣ 4,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3% εισέρχεται οριακά στη Βουλή, ενώ οι Οικολόγοι- Πράσινοι με 2,4% μένουν εκτός του Κοινοβουλίου.

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ του ΠαΣοΚ κατά 6,7 μονάδες έναντι της ΝΔ καταγράφει η δημοσκόπηση της Κάπα Research για «Το Βήμα της Κυριακής», η οποία διενεργήθηκε μετά την προκήρυξη των εκλογών. Συγκεκριμένα το ΠαΣοΚ συγκεντρώνει ποσοστό 30,8% των ψηφοφόρων, ενώ η ΝΔ 24,1%. Στην παράσταση νίκης, δηλαδή στην ερώτηση «ποιο κόμμα πιστεύετε
ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές», το ΠαΣοΚ διατηρεί εντυπωσιακή διαφορά καθώς προηγείται με 69,5% και η ΝΔ έπεται με μόλις 10,9%. Στο ερώτημα απέφυγε να απαντήσει το 19,6%. Η έρευνα φανερώνει ένα ρεύμα αλλαγής το οποίο διαπερνά το εκλογικό σώμα και εμπεριέχει τα στοιχεία που μπορούν να φέρουν την αυτοδυναμία στο ΠαΣοΚ. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το μέγεθος της αδιευκρίνιστης
ψήφου, η οποία φθάνει το ασυνήθιστο ποσοστό του 26,1%- μια δεξαμενή ψηφοφόρων οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν επιθυμούν να διευκρινίσουν την κομματική τους ταυτότητα. Τα υπόλοιπα κόμματα κατατάσσονται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ως εξής: Το ΚΚΕ λαμβάνει 7,1%, ο ΛΑΟΣ 4,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3% εισέρχεται οριακά στη Βουλή, ενώ οι Οικολόγοι- Πράσινοι με 2,4% μένουν εκτός του Κοινοβουλίου.

Παρά την απόσταση που χωρίζει το δημοσκοπικό 30,8% από την επιθυμητή αυτοδυναμία, το ΠαΣοΚ φαίνεται ότι εισέρχεται αυτή τη φορά στον προεκλογικό στίβο με πλεονεκτήματα τα οποία, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να το οδηγήσουν στον στόχο του. Στο ερώτημα «ποιο κόμμα εμπιστεύεστε ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση» το 32,6% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται το ΠαΣοΚ και το 23% τη ΝΔ. Κανένα κόμμα, απαντά το 27,6%. Το ΠαΣοΚ φαίνεται να έχει θέσει τις βάσεις μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες καθώς προηγείται στις τρεις μεγάλες προτεραιότητες που έθεσε ο Πρωθυπουργός (νοικοκύρεμα των οικονομικών του κράτους, πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής, βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές) με ποσοστά που κατά μέσον όρο προσεγγίζουν τη γενική διαφορά του με τη ΝΔ.

Η πλειοψηφία των πολιτών πάντως γνωρίζει πολύ καλά τι θέλει από την επόμενη κυβέρνηση: Να υιοθετήσει μια πιο φιλολαϊκή οικονομική πολιτική (55,1%), μολονότι το 41,1% δηλώνει έτοιμο να συμβιβαστεί με την εφαρμογή ενός σχεδίου ανασυγκρό τησης σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΕ. Το 32,9% θεωρεί περισσότερο υπεύθυνη τη ΝΔ για την κακή κατάσταση της οικονομίας έναντι του 21,3% που ρίχνει την ευθύνη στο ΠαΣοΚ. Για τους περισσότερους πολίτες, όμως, (ποσοστό 42,4%) ευθύνονται εξίσου και τα δύο μεγάλα κόμματα.

Παράλληλα, το 72,6% των ερωτηθέντων εμφανίζεται να συμφωνεί με τη διαπίστωση του κ. Κ. Καραμανλή ότι απαιτούνται δύσκολες αποφάσεις και όχι εύκολες λύσεις και υποσχέσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Με την άποψη αυτή διαφωνεί το 24,8%.

Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα που θα προέλθει από την κάλπη της 4ης Οκτωβρίου, το 54,2% δηλώνει σαφώς την προτίμησή του σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Καταγράφεται ωστόσο ένα ποσοστό 43% το οποίο δεν απορρίπτει και μια κυβέρνηση συνεργασίας. Ενδεικτική των διεργασιών που συντελούνται στην κοινωνία είναι η απάντηση των πολιτών στο ερώτημα «τι είδους κυβέρνηση επιθυμούν σε περίπτωση κατά την οποία δεν προκύψει αυτοδυναμία από την εκλογική αναμέτρηση».

Το ενδεχόμενο συνεργασίας

Μια ισχυρή τάση (45,9%) τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας του πρώτου κόμματος με κάποιο μικρότερο. Αυτή η πλειοψηφούσα άποψη δεν φθάνει ως το σημείο να αποδεχθεί και την πιθανότητα συγκυβέρνησης ΠαΣοΚ και ΝΔ, την οποία βλέπει θετικά μόνο το 16,6% των ερωτηθέντων. Τρεις στους δέκα πολίτες επιθυμούν επανάληψη των εκλογών με στόχο την αυτοδυναμία.

Το ρεύμα νίκης που καταγράφει το ΠαΣοΚ συμβαδίζει, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, με μια στάση αναμονής (ενδεχομένως και καχυποψίας) των πολιτών απέναντι στις προτάσεις για την οικονομία έτσι όπως τις έχουν περιγράψει ως τώρα ο κ. Γ. Παπανδρέου και το επιτελείο του. Είναι ενδεικτικό ότι το 60% των πολιτών πιστεύει ότι το ΠαΣοΚ δεν έχει σχέδιο και πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Επίσης, το 56,8% θεωρεί ότι το ΠαΣοΚ δεν είναι έτοιμο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Αντίθετη άποψη εκφράζει το 40,1%.

Η απόφαση για εκλογές
Περισσότεροι από έξι στους δέκα πολίτες (64,7%) κρίνουν θετικά την απόφαση του Πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές και ένα αξιοσημείωτο ποσοστό 35,6% τη θεωρεί «πράξη ευθύνης». Ωστόσο το 59,5% πιστεύει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη εξαιτίας της κυβερνητικής αδυναμίας να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

Οι αλληλοκατηγορίες των δύο πολιτικών αρχηγών αφήνουν μάλλον αδιάφορους τους ψηφοφόρους. Η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη (47,6% κατά και 47,5% υπέρ) απέναντι στο επιχείρημα του κ. Καραμανλή, ότι το ΠαΣοΚ τήρησε ανεύθυνη στάση στο θέμα των εκλογών αλλά και της οικονομίας. Με την άποψη του κ. Παπανδρέου, ότι η κυβέρνηση κατέρρευσε υπό το βάρος των αδιεξόδων που η ίδια δημιούργησε, συμφωνεί το 62,2%. Ωστόσο αντίστοιχο ποσοστό (61,2%) εκφράζει τη διαφωνία του με τη δήλωσή του, ότι η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για την οικονομική κρίση.

Δεν θέλουν αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ
Οι πολίτες στο σύνολό τους δεν επιθυμούν αλλαγή στην ηγεσία της ΝΔ. Το 53,9% των ψηφοφόρων «ψηφίζει» τον κ. Κ. Καραμανλή ως ηγέτη της παράταξης ακόμη και αν το κόμμα του ηττηθεί στις εκλογές. Την παραίτησή του ζητεί το 30,1%. Η εικόνα είναι ακόμη πιο ευνοϊκή για τον Πρωθυπουργό στους ψηφοφόρους του κόμματός του. Το 71,6% επιθυμεί να συνεχίσει να ηγείται της ΝΔ ακόμη και στην αντιπολίτευση, μολονότι σχεδόν δύο στους δέκα ψηφοφόρους του κόμματος (17,2%) πιστεύουν ότι πρέπει να παραιτηθεί. Από ό,τι φαίνεται η «σφραγίδα» του κ. Καραμανλή στην πολιτική ζωή του τόπου παραμένει ισχυρή, παρά τη φθορά που έχει υποστεί η κυβέρνησή του και ο ίδιος προσωπικά.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Επωνυμία εταιρείας: Κάπα Research ΑΕ, αρ. μητρ.: 5 ▅ Επωνυμία- όνομα εντολέα: «Το Βήμα» ▅ Σκοπός δημοσκόπησης: Ερευνα κοινής γνώμης σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος: Αντιπροσωπευτικό, άνδρες και γυναίκες 18 ετών και άνω, βάσει της απογραφής του 2001 της ΕΣΥΕ.

Μέγεθος δείγματος/ γεωγραφική κάλυψη 1.139 άτομα, πανελλαδικά, με αναλογική κατανομή στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων:

3 και 4 Σεπτεμβρίου 2009 ▅ Μέθοδος δειγματοληψίας: Πολυσταδιακή δειγματοληψία με χρήση quota ως προς τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού, το φύλο και την ηλικία.

Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

Τυπικό στατιστικό σφάλμα: Μέγιστο σφάλμα 2,90%, με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

Η Κάπα Research είναι μέλος της ΕSΟΜΑR και του ΣΕΔΕΑ και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk