? Ο κ. Καραμανλής απέφυγε να συναντηθεί με φορείς της Θεσσαλονίκης, ενώ η επίσκεψή του στην Εκθεση είχε τυπικό χαρακτήρα

Η μελαγχολική ΔΕΘ της κυβέρνησης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας θύμιζε η εφετινή Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης για τα περισσότερα στελέχη του κυβερνητικού στρατοπέδου. Οι παλαιές καλές εποχές για τους κυβερνητικούς παράγοντες πέρασαν ανεπιστρεπτί. Η αναμενόμενη- κατά τις δημοσκοπήσεις- πτώση της ΝΔ από την εξουσία επιβάρυνε την ατμόσφαιρα. Η κατήφεια ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα πολλών κρατικών αξιωματούχων. Η εφετινή ΔΕΘ σε ελάχιστα πράγματα θύμιζε την περυσινή, η οποία ήταν επίσης μελαγχολική και εκτυλίχθηκε σε πολιτικό Βατερλό της ΝΔ, αφού από τότε άρχισαν τα δεινά της κυβέρνησης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας θύμιζε η εφετινή Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης για τα περισσότερα στελέχη του κυβερνητικού στρατοπέδου. Οι παλαιές καλές εποχές για τους κυβερνητικούς παράγοντες πέρασαν ανεπιστρεπτί. Η αναμενόμενη- κατά τις δημοσκοπήσεις- πτώση της ΝΔ από την εξουσία επιβάρυνε την ατμόσφαιρα. Η κατήφεια ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα πολλών κρατικών αξιωματούχων. Η εφετινή ΔΕΘ σε ελάχιστα πράγματα θύμιζε την περυσινή, η οποία ήταν επίσης μελαγχολική και εκτυλίχθηκε σε πολιτικό Βατερλό της ΝΔ, αφού από τότε άρχισαν τα δεινά της κυβέρνησης.

Η απόφαση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή για πρόωρες εκλογές δεν ικανοποίησε και το τοπικό κομματικό σύστημα εξουσίας, αλλά στη Θεσσαλονίκη- καρδιά του «καραμανλισμού» – ο κομματικός πατριωτισμός παραμένει ισχυρός. «Εμείς οι θεσσαλονικείς νεοδημοκράτες δεν μπορούμε να τον αφήσουμε μόνο του σε αυτή τη μάχη. Θα παλέψουμε μαζί του και ό,τι γίνει». Για πολλά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη αυτή η μάχη είναι χαμένη και διάχυτη ήταν η αίσθηση από προχθές το βράδυ ότι η «γαλάζια» διακυβέρνηση είναι στις τελευταίες ημέρες της.

Στα περισσότερα στέκια της πόλης, όπου υπήρχαν κρατικοί αξιωματούχοι και κομματικοί παράγοντες, στις συζητήσεις για τις εκλογές δεν υπήρχε αμφιβολία για το εκλογικό αποτέλεσμα. Η ψυχολογία της ήττας κυριαρχούσε παντού και πολλοί έλεγαν ότι ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να αποφύγει το… πολιτικά μοιραίο. Από την πόλη όπου έκανε τα πρώτα του βήματα ως πολιτικός, ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είναι και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία. Παρά το γεγονός ότι ήδη κινούμαστε σε εκλογική τροχιά, ο κ. Καραμανλής δεν τροποποίησε ούτε κατ΄ ελάχιστον το πρόγραμμά του. Το βράδυ της Παρασκευής προτίμησε να το περάσει στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης μαζί με τη σύζυγό του κυρία Νατάσα Καραμανλή σε σπίτι συγγενικού του προσώπου, αποφεύγοντας τις επαφές και τις πολιτικές συζητήσεις.

Ακόμη και η επίσκεψή του στη ΔΕΘ είχε περισσότερο τυπικό χρώμα. Πρόγραμμα ιδιαίτερο δεν καταρτίστηκε, ενώ ενδεικτικό και της διάθεσης του κ. Καραμανλή είναι ότι δεν προτίμησε εφέτος να ανέβει στη Θεσσαλονίκη οδικώς, αλλά έφθασε το απόγευμα της Παρασκευής με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Απομονωμένος από διάφορους παράγοντες, απέφυγε να συναντηθεί με φορείς της περιοχής, να ακούσει τι έχουν να του πουν και να συζητήσει μαζί τους. Αλλες χρονιές ήταν πιο ευδιάθετος και δεν υπήρχε περίπτωση να μη συζητήσει με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, αλλά και να μην επιθεωρήσει κάποια έργα στην ευρύτερη περιοχή. Είναι και αυτό ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί και στην πρωθυπουργική ομάδα.

Ακόμη και η προετοιμασία της συνέντευξης δεν ήταν όπως άλλοτε. Δεν έγινε ιδιαίτερος προγραμματισμός, ενώ δεν υπήρξε και το κλασικό φροντιστήριο, όπως άλλα έτη, με υποθετικές ερωτήσεις. Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός θα εμφανιστεί χωρίς ιδιαίτερη προεργασία, αλλά με γνώμονα τις ικανότητές του- συγκεκριμένα τις ρητορικές-, ενώ θα παίξει… «άμυνα». Εξάλλου, από τη Θεσσαλονίκη θα εγκαινιαστεί η εκλογική στρατηγική της ΝΔ, η οποία θα έχει ως επίκεντρο τον κ. Καραμανλή. Για μία ακόμη φορά το κυβερνών κόμμα θα επενδύσει στις ηγετικές ικανότητες, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, του κ. Καραμανλή και στη σύγκριση με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου.

Η «βόμβα» Βουλγαράκη
Σαν βόμβα έπεσε η είδηση της αποχώρησης από την εκλογική μάχη του πρώην υπουργού κ. Γ. Βουλγαράκη στους κομματικούς και κυβερνητικούς παράγοντες. Ολοι στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς» προχθές αργά το απόγευμα ήταν καρφωμένοι στους τηλεοπτικούς δέκτες και άκουγαν την είδηση για την απόφαση του κ. Βουλγαράκη να μην είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Η είδηση «έσκασε» την ώρα όπου έμπαινε στο ξενοδοχείο ο Πρωθυπουργός. Κάποιοι- προφανώς προληπτικοί- μίλησαν για… σημάδι και άλλοι σχολίαζαν τη σύμπτωση!

Η συντριπτική πλειονότητα των κυβερνητικών στελεχών προεξοφλούσε ότι θα πέσουν πολλά κεφάλια ακόμη και επέμεναν πως ο κ. Καραμανλής είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις. «Είναι μονόδρομος για τον Καραμανλή, αν θέλει να έχει ελπίδες» έλεγαν αρκετοί εξ αυτών, οι οποίοι σημείωναν με νόημα ότι είναι άλλο να φεύγει κάποιος μόνος του και άλλο να τον διώχνει ο αρχηγός δείχνοντας ηγετική πυγμή. Κάποιοι, όμως, πιο έμπειροι όσον αφορά τις πολιτικές καταστάσεις, προέβλεπαν ότι με την αναμενόμενη- κατ΄ αυτούς- αποχώρηση του κ. Αρ. Παυλίδη από την εκλογική μάχη «θα πέσει η αυλαία».

Τέλος εποχής
Κυρίαρχο θέμα συζήτησης παντού ήταν οι πρόωρες εκλογές, όπως ήταν αναμενόμενο, και αρκετοί μιλούσαν για την αυλαία που θα πέσει και για τη διακυβέρνηση της ΝΔ. Η πλειονότητα των στελεχών και των παραγόντων στοιχημάτιζε ότι μετά την ήττα ο κ. Καραμανλής θα αποχωρήσει από την ηγεσία της ΝΔ. Οπως ήταν αναμενόμενο, με αυτή την εκτίμηση διαφωνεί το «καραμανλικό» σύστημα της Θεσσαλονίκης, αν και όλοι αναγνωρίζουν τη δυσκολία της εκλογικής μάχης.

Η μόνη ελπίδα για τους περισσότερους, ανεξάρτητα από το αν θεωρείται επιζήμια για τον τόπο, είναι η πιθανότητα μη αυτοδυναμίας του ΠαΣοΚ. Το συμπέρασμα από αρκετές συζητήσεις των «γαλάζιων» στελεχών ήταν ότι φθάνουμε στο «τέλος εποχής» για τον κ. Καραμανλή. Ως εκ τούτου, ενδιαφέρον παρουσιάζει η συζήτηση πολλών για την αναζήτηση πολιτικής στέγης στη «μετακαραμανλική εποχή».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk