ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ Ο υπουργός που κινεί τα νήματα

Μετά το «διάγγελμα» του Πρωθυπουργού την Τετάρτη, με το οποίο ανακοίνωσε την προσφυγή στις κάλπες, η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη στη ΝΔ, την εβδομάδα που πέρασε, ήταν το «διάγγελμα» του Γ. Σουφλιά έξω από το Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έπειτα από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό θεώρησε σκόπιμο να απαντήσει στους επικριτές του και σε όσους τον κατηγορούν ότι παρέσυρε τον κ. Κ. Καραμανλή στις πρόωρες εκλογές. Η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία, αλλά αντιθέτως σηματοδοτεί την απόλυτη κυριαρχία του «Σαρακατσάνου» στο Μέγαρο Μαξίμου και τον καθοριστικό ρόλο που θα παίξει στην προεκλογική περίοδο.

Μετά το «διάγγελμα» του Πρωθυπουργού την Τετάρτη, με το οποίο ανακοίνωσε την προσφυγή στις κάλπες, η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη στη ΝΔ, την εβδομάδα που πέρασε, ήταν το «διάγγελμα» του Γ. Σουφλιά έξω από το Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έπειτα από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό θεώρησε σκόπιμο να απαντήσει στους επικριτές του και σε όσους τον κατηγορούν ότι παρέσυρε τον κ. Κ. Καραμανλή στις πρόωρες εκλογές. Η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία, αλλά αντιθέτως σηματοδοτεί την απόλυτη κυριαρχία του «Σαρακατσάνου» στο Μέγαρο Μαξίμου και τον καθοριστικό ρόλο που θα παίξει στην προεκλογική περίοδο. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ήταν αυτός που ανέλαβε το κόστος της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες πριν το αναλάβει ο Πρωθυπουργός με την προκήρυξή τους. Και για τον λόγο αυτόν δέχεται από την Τετάρτη καταιγιστικά εσωκομματικά πυρά, αλλά και πισώπλατα μαχαιρώματα που και ο ίδιος χρεώνει σε συναδέλφους του.

Το παρασκήνιο προκήρυξης των εκλογών απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι ο «Σαρακατσάνος» είναι το πρόσωπο που επηρεάζει περισσότερο από κάθε άλλον τον κ. Καραμανλή και εκείνος που γνωρίζει τα πάντα στην κυβέρνηση. Γνωρίζει κυρίως όλες τις κρίσιμες αποφάσεις προτού αυτές δημοσιοποιηθούν. Εποπτεύει και επισήμως από τον Ιανουάριο τον κύκλο των οικονομικών και παραγωγικών υπουργείων και όπως όλα δείχνουν θα είναι εκείνος που θα έχει τον βασικό λόγο για την προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος, εγκρίνοντας ή απορρίπτοντας τις προτάσεις και τις εισηγήσεις που θα πέφτουν στο τραπέζι.

Κάλπες ή χάος
Για τους καλά γνωρίζοντες στο Μέγαρο Μαξίμου, οι εκλογές κλείδωσαν πριν από δέκα ημέρες, όταν ο κ. Κ. Καραμανλής και ο κ. Γ. Σουφλιάς συναντήθηκαν στο διαμέρισμα του Πρωθυπουργού στον Λυκαβηττό και συμφώνησαν ότι με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί οι κάλπες είναι η μόνη λύση.

«Δεν θα μπορέσουμε να αντέξουμε μια πεντάμηνη προεκλογική περίοδο. Θα δημιουργηθεί χάος» είπε στον κ. Καραμανλή στη δίωρη εκείνη συνάντησή τους και ο Πρωθυπουργός αντιλήφθηκε πως δεν είχε άλλα περιθώρια ελιγμών. Σε αυτή τη συνάντηση διαπιστώθηκαν ταυτόχρονα τα αδιέξοδα που θα δημιουργούσε η απόπειρα ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού, ο οποίος εκείνη την ημέρα εγκαταλείφθηκε οριστικά.

Οι «άσπονδοι φίλοι» του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, που πολλαπλασιάστηκαν από τότε, ισχυρίζονται ότι σαμποτάρισε τον ανασχηματισμό επειδή δεν ήθελε να αποχωριστεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο ίδιος υποστηρίζει πως δεν συνέβη κάτι τέτοιο και ότι ο ίδιος ο κ. Καραμανλής ματαίωσε τις αλλαγές που προγραμμάτιζε μετά τις φωτιές στην Αττική γιατί θα έδινε την εντύπωση πως φορτώνει τις ευθύνες στον κ. Πρ. Παυλόπουλο. Με κυρίαρχο ρόλο
Το γενικό συμπέρασμα πάντως παραμένει το ίδιο. Ο κ. Καραμανλής εξακολουθεί να εμπιστεύεται τις απόψεις και τις συμβουλές του κ. Σουφλιά περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου στη ΝΔ και τον θεωρεί πολύτιμο σύμβουλό του. Και με το δεδομένο αυτό, θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει κυρίαρχο ρόλο και στη χάραξη της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος. Οι εκλογές αυτές έχουν μια ιδιομορφία για τη ΝΔ. Θα διεξαχθούν χωρίς την παρουσία του κ. Θ. Ρουσόπουλου που είχε την ευθύνη του γενικού συντονισμού στις νικηφόρες εκλογές του 2004 και του 2007, αλλά και με τον κομματικό μηχανισμό να αδυνατεί να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κ. Ευ.Αντώναρου , του κ. Μ.Δασκαλάκη και του κ. Ι. Ανδριανού ο κ. Καραμανλής αντιλαμβάνεται ότι τους λείπει ένα «επιτελικό μυαλό» και φαίνεται πως επιστρατεύει τον κ. Σουφλιά αναθέτοντάς του τη γενική εποπτεία.

Οπως όλα δείχνουν, ο κ. Σουφλιάς θα επιμεληθεί και πάλι το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, όπως επιμελήθηκε και το κυβερνητικό πρόγραμμα που σχεδίασε στις αρχές του 2004 και υποτίθεται πως εφαρμόζει ακόμη η ΝΔ. Υπό την έγκρισή του θα τεθούν τα τηλεοπτικά σποτ και οι αφίσες που έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται, αλλά και η γεωγραφική κάλυψη της προεκλογικής εκστρατείας του Πρωθυπουργού στις περιφέρειες που θεωρούνται νευραλγικές.

Δικές του εισηγήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, δική του πρόταση ήταν και να τοποθετηθούν στην επιτροπή εκλογών όλοι ανεξαιρέτως οι υπουργοί, αφενός για να μην μπορεί να παίξει κανείς προσωπικά παιχνίδια κατά τη διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων και αφετέρου για να παρακαμφθεί το Πολιτικό Συμβούλιο λόγω της αιρετικής σύνθεσής του.

Αντιθέτως ο κ. Σουφλιάς φαίνεται ότι διαφωνεί με την εισήγηση που έχει δεχθεί και μελετά ο Πρωθυπουργός για να προχωρήσει σε ένα γενναίο ξεκαθάρισμα των ψηφοδελτίων, αποκλείοντας όλους τους βουλευτές που με αλαζονική συμπεριφορά εξέθεσαν την παράταξη και της προκάλεσαν πολιτικό κόστος.

«Εφυγαν ήδη τρεις από μόνοι τους.Πόσους άλλους νομίζεις πως μπορείς να διώξεις;» του επισημαίνει προσθέτοντας ότι δεν είναι εύκολο να στερήσεις από έναν βουλευτή να διεκδικήσει την επανεκλογή του. Λέγεται μάλιστα πως ο κ. Σουφλιάς συναντήθηκε πρόσφατα με τον κ. Γ. Βουλγαράκη και διαπιστώνοντας ότι δεν συζητεί να αποσυρθεί, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και του πρότεινε να είναι κανονικά ξανά υποψήφιος. Τον μόνο αποκλεισμό που συζητεί ο «Σαρακατσάνος» είναι αυτός του κ. Αρ. Παυλίδη, επειδή αναγνωρίζει ότι η συμπεριφορά του έβλαψε τη ΝΔ αλλά και επειδή διαπιστώνει πως για την περίπτωση αυτή ο κ. Καραμανλής έχει λάβει την απόφασή του.

Το πρόβλημα για τον κ. Καραμανλή είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι εχθροί του κ. Σουφλιά στην κυβέρνηση. Οσοι βιάστηκαν να εκφράσουν δημοσίως την αντίθεσή τους στις πρόωρες εκλογές και βρέθηκαν στη συνέχεια με την πλάτη στο τοίχο, τώρα ξιφουλκούν κατά του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. «Εκείνος μας πήρε στον λαιμό του» διαδίδουν στο παρασκήνιο, επισημαίνοντας πως αν οι ίδιοι έκαναν λάθος που αντιτάχθηκαν στις εκλογές, το ίδιο λάθος έκανε και ο κ. Σουφλιάς που τις υπερασπίστηκε δημοσίως και άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι τις επέβαλε στον Πρωθυπουργό.

Θερμό επεισόδιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, θερμό επεισόδιο δημιουργήθηκε την Πέμπτη μεταξύ του κ. Σουφλιά και του Προέδρου της Βουλής κ. Δ. Σιούφα , επειδή δεν κατέστη δυνατόν να ψηφιστεί από τη Βουλή η τροπολογία για την απόσυρση των ΙΧ προτού διαλυθεί το Σώμα.

Οι κακές γλώσσες διαδίδουν ότι οι δυο τους ερίζουν και για τη θέση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, καθώς ο ένας είναι πρόεδρος της Εθνικής Αντιπροσωπείας, ενώ ο άλλος είναι ο αρχαιότερος πλέον βουλευτής της παράταξης.

Λέγεται επίσης πως είναι ηλεκτρισμένες οι σχέσεις του κ. Σουφλιά με τον υπουργό Μεταφορών κ. Ευρ. Στυλιανίδη επειδή δεν εγκρίνει ορισμένα έργα του ΟΣΕ για τα οποία έχει συναρμοδιότητα και κυρίως για τη νέα σιδηροδρομική χάραξη της Μακεδονίας και της Θράκης.

«Δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω και κυκλοφορεί πάντα με το ζωνάρι λυμένο για καβγά» του καταλογίζουν συνάδελφοί του, εκφράζοντας την απορία πώς και δεν επιτέθηκε στους κκ. Μ. Λιάπη και Σ. Τσιτουρίδη που τον ειρωνεύτηκαν για τις απόψεις που εξέφρασε. Πιθανώς δεν το έκανε γνωρίζοντας ότι στο τέλος ο ίδιος θα δικαιωθεί και οι απόψεις του θα επικρατήσουν.

Αλλά σε μια προεκλογική περίοδο που η ΝΔ εμφανίζει συμπτώματα διάλυσης, είναι σχεδόν βέβαιο πως οι πρωτοβουλίες του κ. Σουφλιά τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα γίνουν και πάλι αντικείμενο ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk