ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ Ο Γραμματέας που τα «λέει ωμά»

Είναι ο νέος Λαλιώτης του Κινήματος, είναι απλώς ο έμπιστος του προέδρου ή μήπως μια πονηρή αλεπού με υψηλές βλέψεις; Επισήμως ο κ. Γιάννης Ραγκούσης απέκτησε ένα επιπλέον αξίωμα στο ΠαΣοΚ, αναλαμβάνοντας επικεφαλής της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων για τις επερχόμενες εκλογές. Μέσα σε δύο χρόνια κέρδισε πόστα που άλλοι ζήλευαν επί τετραετίες- κυριολεκτικά εκτοξεύτηκε στην εσωκομματική ιεραρχία. Σίγουρα δεν ήταν απλή υπόθεση να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά δεν είναι μόνον αυτό.

Είναι ο νέος Λαλιώτης του Κινήματος, είναι απλώς ο έμπιστος του προέδρου ή μήπως μια πονηρή αλεπού με υψηλές βλέψεις; Επισήμως ο κ. Γιάννης Ραγκούσης απέκτησε ένα επιπλέον αξίωμα στο ΠαΣοΚ, αναλαμβάνοντας επικεφαλής της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων για τις επερχόμενες εκλογές. Μέσα σε δύο χρόνια κέρδισε πόστα που άλλοι ζήλευαν επί τετραετίες- κυριολεκτικά εκτοξεύτηκε στην εσωκομματική ιεραρχία. Σίγουρα δεν ήταν απλή υπόθεση να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Οσοι δούλεψαν μαζί του μιλούν για αποτελεσματικό εργάτη. Μια καλή φήμη τον συνοδεύει από τα χρόνια της δημαρχίας στην Πάρο, εν τούτοις κάποιοι βουλευτές τον βλέπουν καχύποπτα. Οχι μόνο επειδή ανήλθε ταχέως στα αξιώματα και απέκτησε προνομιακή θέση στον κομματικό μηχανισμό, αλλά κυρίως διότι- λένε- παρακάμπτει και αγνοεί επιτελικούς συντρόφους. Δεν πράττει, όμως, το ίδιο με τους απλούς ψηφοφόρους. Ο κ. Ραγκούσης δεν κάνει παρέα με κανέναν από το ΠαΣoΚ. Φεύγει από το γραφείο του στις 10 το βράδυ, πηγαίνει σε ένα άδειο σπίτι και ξεραίνεται στον ύπνο. Τη φαμελιά την άφησε πίσω, στην Πάρο. Τους έχει φάει το πέρα- δώθε για να βλέπονται τα Σαββατοκύριακα, εξ ου και τα τρία παιδιά του δεν καλοβλέπουν την ανάμειξη με την πολιτική. Ο ίδιος νιώθει τύψεις, διότι ως γιος ναυτικού ξέρει τη σημασία της πατρικής απουσίας. Τα δύο χρόνια που ζει στην Αθήνα πάντως δεν έχει βγει ούτε μία φορά σε εστιατόριο με κομματικά στελέχη. Σε εκείνους οι οποίοι τον ρωτούν αν ξημερώνεται με τον πρόεδρο, κουβεντιάζοντας χαρίεντες, απαντά: «Δεν είμαστε κολλητοί» . Κοινωνικά συναντά μόνο τους φίλους του από το Δημοτικό Σχολείο του Χολαργού, όπου μεγάλωσε. Από τα επτά αγόρια της παιδικής παρέας κανένας άλλος δεν έχει μπλέξει με την πολιτική.

Οι άγνωστοι του ρετιρέ
Θα ήταν εσφαλμένη η εντύπωση ότι ο κ. Ραγκούσης είναι μονόχνωτος. Απλώς στα ρετιρέ της παράταξης δεν βρήκε γνωστούς από τη γενιά του. Οι συμφοιτητές του σνόμπαραν τις πολιτικές οργανώσεις και δη το ΠαΣοΚ. Είναι μόλις 44 ετών και τα άτομα της ηλικίας του θεωρούσαν ντεμοντέ τις νεολαίες. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 ο κ. Ραγκούσης ήταν μέλος της ΕΦΕΕ, ιδιότητα ζηλευτή για τα seventies αλλά εντελώς αδιάφορη κοινωνικά και πολιτικά στα χρόνια που ο ίδιος σπούδαζε Οικονομικά στο Αριστοτέλειο. Δεν δυσκολεύτηκε να διακριθεί ανάμεσα στους λίγους και να ηγηθεί στον χώρο του. Μετά πήγε στο Σάσεξ για μεταπτυχιακά, χάθηκε από τα κυκλώματα. Κάπως ξαναέπιασε το νήμα αναλαμβάνοντας σύμβουλος του κ. Χρ. Παπουτσή, όταν εκείνος ήταν επίτροπος στις Βρυξέλλες. Χωρίς να είναι εντελώς έξω, ο κ. Ραγκούσης δεν ήταν ποτέ μέσα στα πράγματα.

Οταν τον Αύγουστο του 2007 έπεσε ως κομήτης στα κεντρικά του ΠαΣοΚ, ο κ. Ραγκούσης βρήκε μπροστά του διαμορφωμένα παρεάκια. Πώς να τρυπώσει ανάμεσα σε εκείνους που έφαγαν ψωμί κι αλάτι στο Πολυτεχνείο, πώς να κερδίσει την παλαιά φρουρά η οποία έμαθε από την τηλεόραση ποιος αναλαμβάνει εκπρόσωπος Τύπου; Η αλήθεια είναι ότι δεν γνώριζε καλά καλά ούτε τον άνθρωπό του, εκείνον που τον εγκατέστησε στα σεπαρέ της Χαριλάου Τρικούπη. Διασταυρώθηκε πρώτη φορά με τον κ. Παπανδρέου στην Πάρο το Πάσχα του 2005 και ταίριαξαν από το κοινό ενδιαφέρον για κάθε τι πράσινο: πράσινη οικονομία, πράσινη ενέργεια, πράσινη ανάπτυξη. Η φιλία έδεσε ηλεκτρονικά, με ανταλλαγή e-mail. Ο δήμαρχος έστελνε ιδέες και προτάσεις χωρίς να ζητεί ανταλλάγματα. Για το καλό του τόπου, για το καλό του κόμματος. Βέβαια με αυτή την υπεράνω στάση βγήκε κερδισμένος. Την ίδια τακτική ακολουθεί και τώρα. Δεν ζητεί τίποτε για το εαυτό του, αλλά φαίνεται ότι η μοίρα τού επιστρέφει την καλή του πρόθεση. Χω ρίς να πιέσει, χωρίς να διεκδικήσει, του έλαχε ξανά η θέση στο Επικρατείας. Πού να τρέχει τώρα, τελευταία στιγμή, για σταυρούς… Επαφές και επενδύσεις
Ως επιτελάρχης των εκλογών, ο κ. Ραγκούσης θα εξαργυρώσει τις επικοινωνιακές επενδύσεις της διετίας. Είναι ένας από τους λίγους που έχουν προσωπικές επαφές σε όλη την επικράτεια. Δηλαδή διαλέγει νομό στον χάρτη, σηκώνει το τηλέφωνο και αρχίζει τα «έλα Νίκο μου,γεια σου Κώστα μου». Εχει μηχανισμό προσωπικών επαφών παντού, κάτι που βολεύει το κόμμα οργανωτικά και τον ίδιο πιθανώς να τον ωφελήσει μελλοντικά. Αυτό που προσπάθησε και πέτυχε ο κ. Ραγκούσης είναι μια παλαιομοδίτικη, φιλική σχέση με τους τοπικούς άρχοντες και κυρίως με εκείνους οι οποίοι κουρδίζουν καταστάσεις. Αφιερώνει χρόνο στα αφανή μέλη του κόμματος. Οταν λοιπόν ταξιδεύει σε κάποια επαρχιακή πόλη για ομιλία, βάζει στόχο τη χειραψία με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Σε κάποια συνεστίαση έκανε τον γύρο των τραπεζιών, καταφέρνοντας να πλησιάσει 1.500 άτομα. Οι εμφανίσεις του στην τηλεόραση είναι μετρημένες: Για να μην τον σιχαθεί ο κόσμος από την υπερπροβολή. Αποδέχεται μία στις δέκα από τις προσκλήσεις για συνεντεύξεις. Δεν ήλθε ακόμη η ώρα για περισσότερες. Οταν ο κ. Ραγκούσης ζητούσε ψήφο από τους συντοπίτες του, δεν τα πήγε καθόλου άσχημα. Κέρδισε έναν παραδοσιακά «γαλάζιο» δήμο το 2002 για να σαρώσει με 70% το 2006. Για να μην τα πολυλογούμε, είναι «επικοινωνιακός». Καθώς δεν έχει κάνει κάποια θεαματική γκάφα, ορισμένοι συνάδελφοί του βλέπουν στο πρόσωπό του τον πρωταγωνιστή της μεθεπόμενης ημέρας. Λένε ότι οι χαμηλοί τόνοι φέρνουν μέγιστο αποτέλεσμα και έχει όλον τον χρόνο μπροστά του. Στις μικρές προσωπικές του νίκες συγκαταλέγει τις αναμετρήσεις με τον κ. Ελ.Ζαγορίτη, την υποστήριξη του κ. Παπακωνσταντίνου για το Βατοπαίδι, τη διάσωση του «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», την επιστολή προς Χριστοφοράκο. Αυτές βέβαια είναι νίκες σε επικοινωνιακό επίπεδο. Στο μείζον, σε ό,τι δηλαδή αφορά τη διακυβέρνηση, είμεθα σε κατάσταση αναμονής. Αυτό που του καταλογίζουν κάποια στελέχη είναι ότι δεν τα έχει κάνει κοινωνούς των διεργασιών. Ενώ δηλαδή μπορούν να καταθέτουν προτάσεις και να στέλνουν ιδέες, δεν έχουν ιδέα για το πρόγραμμα, όπως αυτό θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ. Κάποιος που ξινίζει από τον αποκλεισμό, λέει: «Τι φοβάται,μην καρπωθούν άλλοι τις προτάσεις ή μήπως θα τις εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία;». Η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε έκανε κάποια διορθωτική παρέμβαση στο έργο της κυβέρνησης ώστε να γίνει μια γόνιμη συζήτηση. Επέλεξε σταθερή και έντονη ρήξη.

Κρίσιμες ώρες
Στην περίπτωση που εκλεγεί το ΠαΣοΚ, ο κ. Ραγκούσης θα ήθελε να συμβάλει από μια συγκεκριμένη θέση. Την έχει μάλλον στο μυαλό του αλλά δεν το λέει, εν πρώτοις επειδή δεν έχει ερωτηθεί. Επιπλέον δεν θεωρεί ότι οι εκλογές κερδήθηκαν. Οι ώρες είναι κρίσιμες, έλεγε προχθές. Εξηγούσε ότι δεν πρόκειται για αντιλήψεις περί «γρουσουζιάς» αλλά «τα πράγματα μπορεί να γυρίσουν ανάποδα». Η χαρακτηριστική φράση των ημερών ήταν «πρέπει να ματώσουμε ως την τελευταία ημέρα». Για το μέλλον του πάντως εστιάζει τη συζήτηση σε όσα απεύχεται, όχι σε αυτά που ελπίζει. Δεν θέλει να έχει το πολιτικό τέλος του κ. Θ. Ρουσόπουλου , που έζησε την πτώση μετά την πτήση. Δεν θέλει να φύγει όπως ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, που τον πέταξαν ως αποτυχημένο. Οποια κι αν είναι η εξέλιξή του, λέει πως θα εμμείνει στην ειλικρίνεια και στις καθαρές σχέσεις. Αυτές τον ανέδειξαν. Τα εύσημα της παρουσίας του στην πολιτική ζωή, ο λόγος για τον οποίον ανέβηκε τόσο γρήγορα την κλίμακα, συμπυκνώνεται σε μια φράση που απηύθυνε ο κ. Παπανδρέου στον κ. Στ. Τζουμάκα: «Ο Γιάννης μού τα λέει όλα και μου τα λέει ωμά».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk