74η ΔΕΘ – ΤΖΑΝΕΤΟΣ ΚΑΡΑΜΙΧΑΣ «Μειώνεται συνεχώς το αγροτικό εισόδημα»

To 2008 το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 14%, ενώ το 2009 σε δωδεκάμηνη βάση (Ιούλιος 2008 – Ιούνιος 2009) η μείωση τρέχει με 5%, δηλώνει προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος της κορυφαίας αγροτοσυνεταιριστικής οργάνωσης, της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτος Καραμίχας, ο οποίος συναντήθηκε τις παραμονές των εγκαινίων της ΔΕΘ τόσο με τον πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή όσο και με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Καραμίχας απάντησε ως εξής στις ερωτήσεις που του τέθηκαν:…

74η ΔΕΘ – ΤΖΑΝΕΤΟΣ ΚΑΡΑΜΙΧΑΣ «Μειώνεται συνεχώς το αγροτικό εισόδημα» | tovima.gr

To 2008 το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 14%, ενώ το 2009 σε δωδεκάμηνη βάση (Ιούλιος 2008 – Ιούνιος 2009) η μείωση τρέχει με 5%, δηλώνει προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος της κορυφαίας αγροτοσυνεταιριστικής οργάνωσης, της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτος Καραμίχας, ο οποίος συναντήθηκε τις παραμονές των εγκαινίων της ΔΕΘ τόσο με τον πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή όσο και με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Καραμίχας απάντησε ως εξής στις ερωτήσεις που του τέθηκαν:

– Κύριε πρόεδρε, ποια είναι σήμερα η κατάσταση στην αγροτική οικονομία;

«Η αγροτική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε εξαιρετικά δεινή θέση, με όλους τους οικονομικούς δείκτες σε αρνητική πορεία. Στο εισόδημα, στην απασχόληση, στις επενδύσεις, στο εμπορικό ισοζύγιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε, σύμφωνα με τους δείκτες της ΕΣΥΕ, κατά 14%, ενώ το 2009 σε δωδεκάμηνη σύγκριση (Ιούλιος 2008- Ιούνιος 2009) η μείωση τρέχει ήδη με ρυθμό της τάξεως του 5% περίπου. Η αξία της αγροτικής παραγωγής, που, ας σημειωθεί, μειώνεται συνεχώς από το 2003 και έπειτα, ήδη βρίσκεται κάτω του 3% και αξίζει να υπενθυμίσω ότι στο διάστημα της πενταετίας 2004-2008 χάσαμε, σε απόλυτο μέγεθος, 1,5 δισ. ευρώ από την ακαθάριστη αξία της αγροτικής παραγωγής, που προφανώς αντικαταστάθηκε με εισαγόμενα προϊόντα. Ετσι, διευρύνθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, με αποτέλεσμα να ξοδεύουμε σήμερα περίπου 3 δισ. ευρώ για εισαγόμενα διατροφικά προϊόντα. Επενδύσεις, δυστυχώς, δεν γίνονται, ενώ το τομεακό αγροτικό πρόγραμμα 2007-2013, ύστερα από 22 μήνες από την έγκρισή του, βρίσκεται ακόμη στην αφετηρία του, με ελάχιστες πληρωμές (6%) που αναφέρονται σε νομικές δεσμεύσεις και ανειλημμένες υποχρεώσεις της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, αλλά και με δραστικές περικοπές της δημόσιας δαπάνης για επενδύσεις τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων».

-Ποια είναι τα αίτια της μείωσης του αγροτικού εισοδήματος και τι συμβαίνει σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ;

«Η μεγάλη μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά το 2008 συνδέεται άμεσα με την κατάρρευση των εμπορικών τιμών σε μια σειρά κρίσιμων αγροτικών προϊόντων, όπως τα σιτηρά, το βαμβάκι, το ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα σταφύλια, το αγελαδινό γάλα, με πτώση που κυμαίνεται από 20% ως 40%. Κυρίως όμως οφείλεται στην εκτίναξη του κόστους παραγωγής, η οποία ωστόσο είναι σωρευτική τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα 2004-2008 το κόστος παραγωγής αυξάνεται με υπερδιπλάσιο ρυθμό (34%) εκείνου των τιμών παραγωγού (15%). Διαφορετική, δυστυχώς, είναι η εξέλιξη του αγροτικού εισοδήματος στις άλλες χώρες της ΕΕ. Η μείωση ήταν το 2008 πολύ μικρότερη στην ΕΕ-27, αλλά η σύγκριση στο διάστημα των τελευταίων ετών είναι αποκαλυπτική των διαφορών. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εurostat, στο διάστημα της πενταετίας 2004-2008 το αγροτικό εισόδημα, σε αποπληθωρισμένες τιμές, με βάση τον χρησιμοποιούμενο δείκτη (Δείκτης Α) αυξήθηκε κατά 9%, ενώ στη χώρα μας μειώθηκε κατά περίπου 17%».

-Τι πρέπει να γίνει για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και του αγροτικού τομέα γενικότερα; «Δεν είναι δυνατόν να πορευθούμε στο μέλλον βασίζοντας τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος αποκλειστικά στις άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ. Οφείλουμε, πρώτ΄ απ΄ όλα, για να στηρίξουμε το αγροτικό εισόδημα, να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο εθνικών πολιτικών που να συμπληρώνει την Κοινή Αγροτική Πολιτική με νομικά συμβατό και μη αμφισβητήσιμο τρόπο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και τέτοιες πολιτικές μπορεί να είναι: α) Η αύξηση των συντελεστών επιστροφής του ΦΠΑ, γεγονός που επιτρέπει η 6η Κοινοτική Οδηγία και που παρέχει την ευχέρεια στα κράτη-μέλη αναπροσαρμογής ανά ομάδες προϊόντων, β) Η αύξηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, ως ποσοστό επί της τιμολογημένης παραγωγής, που αποτελεί την πλέον απλή, δίκαιη και αντικειμενική μέθοδο, γ) Η αξιοποίηση του Κανονισμού για τις κρατικές ενισχύσεις των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεών τους (de minimis), δ) Η αξιοποίηση του άρθρου 68 του νέου Κανονισμού 73/2009, που επιτρέπει πολιτικές και μέτρα αντιστάθμισης μειονεκτημάτων σε ευαίσθητους τομείς, ε) Η αποσαφήνιση του ρόλου του ΕΛΓΑ, σε ένα νέο και ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, ως αμιγώς ασφαλιστικού φορέα κάλυψης των ζημιών της αγροτικής παραγωγής, αποκλείοντας από κάθε υπουργό τη δυνατότητα λήψης “κατ΄ εξαίρεση” αποφάσεων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk