74η ΔΕΘ – Σε ελεύθερη πτώση οι εξαγωγές

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα στη διάρκεια του 2009, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και γενικότερα στην ελληνική οικονομία. Το γεγονός βεβαίως ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου εμφανίζει σημαντική μείωση οφείλεται στην αντίστοιχη κατάρρευση των εισαγωγών. Από την άλλη πλευρά, η μείωση των εισαγωγών και εξαγωγών επιβεβαιώνει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις και η αγορά συνολικότερα.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα στη διάρκεια του 2009, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και γενικότερα στην ελληνική οικονομία. Το γεγονός βεβαίως ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου εμφανίζει σημαντική μείωση οφείλεται στην αντίστοιχη κατάρρευση των εισαγωγών. Από την άλλη πλευρά, η μείωση των εισαγωγών και εξαγωγών επιβεβαιώνει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις και η αγορά συνολικότερα. Η οικονομική κρίση έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα στην οικονομία. Επ΄ αυτού, όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), η κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, είναι ανάγκη να υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα περιλαμβάνει «νέες μεθόδους προώθησης των εξαγωγών, νέα καινοτόμα και επώνυμα προϊόντα, στήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ισχυροποίηση των προϊόντων μας στις αγορές των παραδοσιακών μας εταίρων και συντονισμένη εξόρμηση σε νέες αγορές».

Σύμφωνα πάντως με την ως τώρα πορεία των εξαγωγών, με βάση τα στοιχεία του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του ΠΣΕ στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, Ιανουαρίου- Ιουλίου, εμφανίστηκε μείωση της τάξεως του 18,4%, ενώ μόνο τον Ιούνιο η μείωση ανήλθε στο 22,4%. Η κακή πορεία όμως της εξαγωγικής δραστηριότητας άρχισε από τους πρώτους μήνες του 2009 αφού στο διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου 2009 η αξία της μειώθηκε κατά 17,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 και διαμορφώθηκε σε 3.323,4 εκατ. ευρώ από 4.009,3 εκατ. ευρώ. Αν μάλιστα η αξία των εξαγωγών υπολογισθεί στο υποτιμημένο σε σχέση με το ευρώ αμερικανικό νόμισμα η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη, ανέρχεται στο 28%. Ακολούθησε ένας επίσης κακός Απρίλιος, στη διάρκεια του οποίου η μείωση ανήλθε στο 20% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Ετσι το πρώτο τετράμηνο του έτους τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 17,6% και 30,5% αντιστοίχως, σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του περασμένου έτους και η αξία τους υποχώρησε σε 4.508 εκατ. ευρώ από 5.472,4 εκατ. ευρώ και σε 14.085,5 εκατ. ευρώ έναντι 20.255 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.

Τονίζεται χαρακτηριστικά ότι η διεθνής χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση φαίνεται να επηρεάζει όλες τις χώρες του κόσμου και φυσικά και την Ελλάδα. Μία από τις συνέπειες της κρίσης αυτής είναι και η μειωμένη οικονομική δραστηριότητα που έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των εισαγωγών παγκοσμίως, γεγονός που επιδρά δυσμενώς και στις ελληνικές εξαγωγές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μειωμένη (20,9%) αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανία, τον παραδοσιακά σημαντικότερο πελάτη της Ελλάδος, με αποτέλεσμα να εκτοπιστεί από την πρώτη θέση που κατείχε κατά τη διάρκεια όλης της μεταπολεμικής περιόδου στη δεύτερη και τη θέση της να καταλάβει η Ιταλία.

Οπως επισημαίνει ο ΠΣΕ σε σχετικό του υπόμνημα προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου εν όψει της ΔΕΘ είναι ανάγκη να αναδειχθεί ένα νέο όραμα και να συνδιαμορφωθεί η εξωστρέφεια με τους συλλογικούς φορείς και με δεδομένη πλέον τη συναίνεση των παραγωγικών φορέων και των κοινωνικών εταίρων πρέπει να συνδυαστεί ο επιτελικός ρόλος της κυβέρνησης με τη δράση των συλλογικών φορέων εκπροσώπησης των εξαγωγέων, με αναβάθμιση του ρόλου του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών. Επίσης είναι αναγκαία η συγκρότηση μιας συνολικής στρατηγικής της χώρας για την ενισχυμένη παρουσία της στις αγορές παραδοσιακών εταίρων της χώρας, στη ΝΑ Ευρώπη και στη λεκάνη της Μεσογείου. Καθώς και η στήριξη από την κυβέρνηση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων, όπως το ΕΣΠΑ και ο Αναπτυξιακός Νόμος, σε επίπεδο επιχειρήσεων, αλλά και συλλογικών φορέων εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Μάλιστα στόχος αυτών των προγραμμάτων και των δράσεων θα πρέπει να είναι η ενίσχυση επενδύσεων σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, σε τεχνολογίες και κλάδους αιχμής, με γνώμονα την παραγωγή και εμπορία στις διεθνείς αγορές καινοτόμων, επώνυμων ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών. Ο ΠΣΕ θεωρεί πως «η εκπλήρωση του οράματος για μια πιο εξωστρεφή οικονομία θα αποτελέσει μέγιστη υπηρεσία προς τη χώρα και μακρόπνοο έργο», καθώς και ότι η «επόμενη μέρα» της κρίσης «μπορεί και πρέπει να ανοίξει έναν νέο κύκλο δυναμικής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, που θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμα βιώσιμη ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία στη χώρα».

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk