74η ΔΕΘ – Σε αδράνεια η αγορά ακινήτων

Αδράνεια επικρατεί στην αγορά ακινήτων τους τελευταίους μήνες, παρά τα μικρά σημάδια ανάκαμψης που φάνηκαν μετά τα τέλη Απριλίου 2009, όταν έγιναν γνωστές οι προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του ποσοστού της έκπτωσης από τον φόρο των τόκων των στεγαστικών δανείων από 20% στο 40% και τη δυνατότητα χρηματοδότησης του συνόλου της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Σύμφωνα με παράγοντες που δραστηριοποιούνται στον πιο νευραλγικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, οι τιμές μπορεί να μην έχουν σημειώσει εντυπωσιακή μείωση, όμως οι αγοραπωλησίες έχουν μειωθεί αισθητά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αδράνεια επικρατεί στην αγορά ακινήτων τους τελευταίους μήνες, παρά τα μικρά σημάδια ανάκαμψης που φάνηκαν μετά τα τέλη Απριλίου 2009, όταν έγιναν γνωστές οι προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του ποσοστού της έκπτωσης από τον φόρο των τόκων των στεγαστικών δανείων από 20% στο 40% και τη δυνατότητα χρηματοδότησης του συνόλου της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Σύμφωνα με παράγοντες που δραστηριοποιούνται στον πιο νευραλγικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, οι τιμές μπορεί να μην έχουν σημειώσει εντυπωσιακή μείωση, όμως οι αγοραπωλησίες έχουν μειωθεί αισθητά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Πάντως μεταξύ των αρχικά προσφερόμενων τιμών και αυτών που αναγράφονται στα συμβόλαια διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις και αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι πωλητές πλέον βάζουν αρκετό «νερό στο κρασί τους» προκειμένου να μην τους μείνουν αδιάθετα τα χιλιάδες νεόδμητα διαμερίσματα. Αυτό σημαίνει ότι ευκαιρίες υπάρχουν και τα λεγόμενα «καλά» ακίνητα, δηλαδή εκείνα που βρίσκονται κοντά σε σταθμούς μετρό, έχουν πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και σε περιοχές όπου δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο και γι΄ αυτά τα ακίνητα οι τιμές πώλησης σε σύγκριση με πριν από έναν χρόνο παρουσιάζουν μικρή διόρθωση.

Αρνητικό παράγοντα για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων αποτελεί η μείωση του ρυθμού χορήγησης των στεγαστικών δανείων, που οφείλεται εν πολλοίς στη διστακτικότητα των ενδιαφερόμενων αγοραστών, αλλά και στη σφιχτή πολιτική που ακολουθούν πλέον τα πιστωτικά ιδρύματα μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης ώστε να μην αυξηθούν οι επισφάλειες. Ωστόσο τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η εικόνα αυτή θα αλλάξει το επόμενο διάστημα, καθώς έχουν πλέον στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία εκείνα για να περιορίσουν τους κινδύνους από τη χορήγηση δανείων και η επιλογή των πελατών γίνεται πλέον με πολύ πιο αποδοτικά κριτήρια σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Οπως αναφέρει στο «Βήμα» διευθυντικό στέλεχος μεγάλης εμπορικής τράπεζας, ο μέσος ημερήσιος αριθμών αιτήσεων νέων στεγαστικών δανείων έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τους πρώτους μήνες του έτους, αλλά ακόμη υπολείπεται σημαντικά έναντι των αρχικών στόχων που έχουν τεθεί. Σημαντικοί παράγοντες στην άνοδο του ρυθμού χορήγησης των στεγαστικών δανείων είναι, μεταξύ άλλων, η σοβαρή αποκλιμάκωση των επιτοκίων (ένα μέσο επιτόκιο για ένα νέο στεγαστικό δάνειο είναι της τάξεως του 3,5%), καθώς και η διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης ότι δεν θα δούμε περαιτέρω σημαντική μείωση των τιμών πώλησης. Παράλληλα, οι νομοθετικές ρυθμίσεις βάσει των οποίων αυξήθηκε το ποσοστό της έκπτωσης από τον φόρο των τόκων των στεγαστικών δανείων από το 20% στο 40% καθώς και η επέκταση του συγκεκριμένου κινήτρου όχι μόνο στην πρώτη κατοικία αλλά σε όλες τις κατηγορίες κατοικιών οδηγούν σε αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος των πολιτών. Επιπλέον η επέκταση του ποσοστού χρηματοδότησης ως και στο 100% της εμπορικής αξίας του ακινήτου αξιοποιώντας το αντίστοιχο μέτρο εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου αναμένεται να βοηθήσει περαιτέρω τη ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια. Με βάση τα στοιχεία των τραπεζών, σήμερα, το 80% των δανειοληπτών επιλέγει κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με το διατραπεζικό επιτόκιο Εuribor και μόλις το 20% επιλέγει σταθερό επιτόκιο.

Από την άλλη, μεσίτες, κατασκευαστές αλλά και τραπεζικά στελέχη προβλέπουν ότι η ανάκαμψη της αγοράς θα ξεκινήσει ουσιαστικά από το επόμενο έτος, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που εκτιμούν ότι ως το 2012 η κτηματαγορά θα συνεχίσει να αναζητεί σημείο ισορροπίας. Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές δείχνουν σαφή προτίμηση στα παλαιά ακίνητα που βρίσκονται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) εμβαδού από 70 ως 100 τετραγωνικά μέτρα. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο του Real Εstate, «ο βασικότερος λόγος για τον οποίο τα μεταχειρισμένα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγοραστικού ενδιαφέροντος είναι ότι αποτελούν μια προσιτή-ελκυστική λύση, ιδιαίτερα σε περιόδους μη οικονομικής ευμάρειας.Οι τιμές για τους επόμενους μήνες αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια περίπου επίπεδα,εκτός και αν προκύψουν νέα δεδομένα για την κτηματαγορά και γενικότερα για την οικονομία, ενώ αυξημένη ζήτηση αναμένεται να εκδηλωθεί το επόμενο διάστημα σε περιοχές όπου, μεταξύ άλλων, πραγματοποιούνται έργα υποδομής και παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη ».

Επαγγελματικά ακίνητα
Στάσιμη εκτιμά ένας στους δύο επαγγελματίες του κλάδου της κτηματαγοράς ότι θα παραμείνει η αγορά ακινήτων για επαγγελματική χρήση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας συγκυρίας του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οσον αφορά τώρα τη σχέση προσφοράς και ζήτησης στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων, επτά στους δέκα εξειδικευμένους στην ελληνική κτηματαγορά δηλώνουν ότι «υπάρχει πλεόνασμα προσφοράς» των επαγγελματικών ακινήτων. Επιχειρώντας κάποια προσέγγιση της κατάστασης των μη ενοικιασμένων επαγγελματικών χώρων, διαπιστώνεται σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο της έρευνας, καθηγητή του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας κ. Επ. Πανά, ότι το 24,4% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ποσοστό των μη ενοικιασμένων επαγγελματικών χώρων είναι περίπου το ίδιο στο δεύτερο εξάμηνο του 2009 σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων σχετικά με το πώς αναμένουν να διαμορφωθούν οι πωλήσεις των ακινήτων για επαγγελματική χρήση το δεύτερο εξάμηνο του 2009. Το 34,1% των ερωτηθέντων προβλέπει ότι οι πωλήσεις θα παραμείνουν οι ίδιες με αυτές του πρώτου εξαμήνου του 2009.

Σε ποσοστό 26,8% οι ειδικοί της κτηματαγοράς προβλέπουν ότι οι πωλήσεις των ακινήτων για επαγγελματική χρήση θα είναι χαμηλότερες το επόμενο εξάμηνο. Μικρή αύξηση παρατηρείται στο ποσοστό εκείνων των ειδικών που προσδοκά αύξηση των πωλήσεων των ακινήτων για επαγγελματική χρήση στην Ελλάδα, από 7,3% που ήταν την προηγούμενη συγκυρία σε 22% στην παρούσα συγκυρία. Μεγάλη αύξηση παρατηρείται στο ποσοστό των ειδικών της κτηματαγοράς που προσδοκά ότι θα παραμείνουν σταθερές οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων στην κτηματαγορά. Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση του ποσοστού- από 4,9% που ήταν στην προηγούμενη συγκυρία σε 9,8% στην παρούσα- που προβλέπει ότι θα υπάρξει σχετική αύξηση των τιμών των επαγγελματικών ακινήτων. Αντίθετα, μειώθηκε σημαντικά το ποσοστό των ερωτηθέντων που εκτιμά σχετική μείωση των τιμών των επαγγελματικών ακινήτων, από 63,4% σε 46,3%. Το 48,8% των ερωτηθέντων- δηλαδή σχεδόν οι μισοί- εκτιμά ότι η ζήτηση επαγγελματικών χώρων σήμερα σε σχέση με τους επόμενους έξι μήνες θα είναι σχεδόν η ίδια, ποσοστό μεγαλύτερο (31,7%) σε σχέση με το αντίστοιχο της προηγούμενης συγκυρίας. Επίσης, παρατηρείται μείωση στο ποσοστό των ερωτηθέντων- από 46,3% που ήταν στην προηγούμενη συγκυρία σε 24,4% στην παρούσα- που αναμένει χαμηλότερη ζήτηση των επαγγελματικών χώρων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk