74η ΔΕΘ – Μάχες για τα ευρυζωνικά δίκτυα και τις τηλεπικοινωνίες

Η σύγκλιση της τεχνολογίας στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, στην πληροφορική και στα μέσα ενημέρωσης είναι ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα της σύγχρονης αγοράς και θα αποτελέσει το κρίσιμο στοίχημα για τις τηλεπικοινωνίες στη χώρα για το τέλος του 2009 και για τις αρχές του 2010. Οπως σημειώνουν οι ειδικοί, η τάση για προσφορά ολοκληρωμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, οι οποίες συνδυάζουν σταθερή και κινητή τηλεφωνία, παροχή υπηρεσιών Ιnternet και Μedia, αναμένεται να οδηγήσει τις μικρές εταιρείες τηλεπικοινωνιών στο στόχαστρο των μεγάλων ομίλων, καθώς και σε εξαγορές από τηλεπικοινωνιακούς ομίλους εταιρειών που παρέχουν συμπληρωματικές υπηρεσίες.

Η σύγκλιση της τεχνολογίας στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, στην πληροφορική και στα μέσα ενημέρωσης είναι ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα της σύγχρονης αγοράς και θα αποτελέσει το κρίσιμο στοίχημα για τις τηλεπικοινωνίες στη χώρα για το τέλος του 2009 και για τις αρχές του 2010.

Οπως σημειώνουν οι ειδικοί, η τάση για προσφορά ολοκληρωμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, οι οποίες συνδυάζουν σταθερή και κινητή τηλεφωνία, παροχή υπηρεσιών Ιnternet και Μedia, αναμένεται να οδηγήσει τις μικρές εταιρείες τηλεπικοινωνιών στο στόχαστρο των μεγάλων ομίλων, καθώς και σε εξαγορές από τηλεπικοινωνιακούς ομίλους εταιρειών που παρέχουν συμπληρωματικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τις μελέτες στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας, αναμένεται συγκέντρωση μεταξύ των αρκετών, για το μέγεθος της αγοράς, μικρών εταιρειών οι οποίες δεν παρουσιάζουν σημαντική κερδοφορία. Από την άλλη πλευρά, στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας δεν αναμένεται περαιτέρω συγκέντρωση εξαιτίας του μικρού αριθμού εταιρειών και της ώριμης ελληνικής αγοράς, ενώ συνεχίζεται η πρωτοκαθεδρία της Cosmote.

Αναμένονται όμως σημαντικές εξελίξεις προς δύο βασικές κατευθύνσεις: Ο ένας από τους τομείς αυτούς είναι η σύγκλιση τηλεόρασης και Διαδικτύου, δηλαδή ουσιαστικά η παροχή και τηλεοπτικού περιεχομένου μέσα από το «καλώδιο» του ευρυζωνικού Ιnternet. Ο δεύτερος τομέας δεν αναμένεται να επέλθει γρήγορα, αλλά σταδιακά. Πρόκειται για το μεγαλεπήβολο σχέδιο να φθάσει οπτική ίνα σε 2 εκατομμύρια νοικοκυριά ως το τέλος του 2013.

Η μεταφορά του ανταγωνισμού των εναλλακτικών παρόχων υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και Διαδικτύου- συμπεριλαμβανομένου και του ΟΤΕ σε νέα μέτωπα, όπως αυτό της ιντερνετικής τηλεόρασης (ΙΡΤV)- είναι μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη συγκεκριμένη αγορά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σε επιχειρηματικό επίπεδο, από την άλλη πλευρά, παρατηρείται μια τάση «μαζέματος» της αγοράς. Παράλληλα η μεγάλη μάχη θα δοθεί στις οπτικές ίνες και στα ευρυζωνικά δίκτυα μεταξύ κατασκευαστικών, τηλεπικοινωνιακών εταιρειών και παρόχων περιεχομένου υπηρεσιών για το κατ΄ αρχήν «φιλέτο» των 2 δισ. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός του φιλόδοξου σχεδίου για τη σύνδεση 2 εκατομμυρίων νοικοκυριών με οπτική ίνα σε 54 πόλεις της Ελλάδας και σε συνολικά 186 δήμους της χώρας. Το σχέδιο νόμου που έχει δώσει στη δημοσιότητα προς διαβούλευση ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης μελετάται ήδη από τους ενδιαφερομένους και αναμένεται να προκαλέσει έντονο ανταγωνισμό, καθώς αν προχωρήσει το εγχείρημα σε βάθος μιας επταετίας θα δημιουργήσει ένα νέο ηλεκτρονικό τοπίο στο οποίο εκατοντάδες επιχειρήσεις και δήμοι θα θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση. Αν πετύχει το σχέδιο, θα αποκτήσει την ίδια ακριβώς αξία που είχε ο εξηλεκτρισμός τον 20ό αιώνα.

Το κράτος θα καταβάλει χρηματοδοτική συμβολή 350 ευρώ ανά νοικοκυριό ή επιχείρηση για τη διάθεση οπτικής ίνας. Κανένα νέο κτίριο δεν θα αδειοδοτείται αν δεν συμπεριλαμβάνει μελέτη οριζόντιας και κάθετης καλωδίωσης για οπτική ίνα, κάτι το οποίο αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία.

Το συγκεκριμένο έργο θα πραγματοποιηθεί μέσω της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Οι εταιρείες (κατασκευαστικές, λογισμικού, περιεχομένου) που θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς θα συστήσουν «Εταιρεία Ειδικού Σκοπού», στην οποία κανένας εκ των μετόχων δεν θα διαθέτει ποσοστό άνω του 49%.

Στο κοινοπρακτικό σχήμα μπορούν να συμμετάσχουν και ΔΕΚΟ, όπως η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ, ο ΟΣΕ και η ΔΕΠΑ, παρέχοντας το υπάρχον δίκτυό τους για να περάσει η οπτική ίνα.

Θα δημιουργηθούν ως και τρεις εταιρείες ειδικού σκοπού, οι οποίες θα συγκροτηθούν για να αναλάβουν η καθεμία ένα από τα τρία κομμάτια του έργου, και η διάρκεια σύμπραξης θα ανέρχεται σε 30 έτη. Κάθε πάροχος δικτυακών ή ηλεκτρονικών υπηρεσιών θα καταβάλλει μηνιαίο μίσθωμα για τη χρήση της ίνας στον φορέα διαχείρισης, που θα ονομάζεται ΕΦΟΔΙΑ. Η διαγωνιστική διαδικασία θα έχει ξεκινήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010. Ο χρόνος υλοποίησης του έργου σε πρώτη φάση είναι τα επτά χρόνια.

Τα οφέλη από την απόκτηση μιας σύνδεσης οπτικών ινών δεν περιορίζονται στο γρήγορο Ιnternet, το οποίο θα είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές ταχύτερο από σήμερα, αλλά επεκτείνεται στην παροχή υπηρεσιών περιεχομένου (καλωδιακή τηλεόραση, εικόνα υψηλής ευκρίνειας- high definition, τηλεδιάσκεψη κτλ.).

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία ενός δικτύου ανοιχτής πρόσβασης (open access) σε όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών και ψηφιακών υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι κάθε εταιρεία θα μπορεί να δεσμεύει τις γραμμές που επιθυμεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους καταναλωτές.

Οι χρήστες θα πληρώνουν έναν λογαριασμό στον πάροχο που έχουν επιλέξει, ενώ αν αποφασίσουν να αλλάξουν εταιρεία θα μπορούν να το κάνουν, όπως και σήμερα.

Με τις οπτικές ίνες δεν θα αυξηθεί θεαματικά μόνο η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, θα μειωθεί το κόστος και θα βελτιωθούν η ποιότητα και η αξιοπιστία σε σχέση με τις υπάρχουσες υποδομές.

Κάθε πολίτης, όπου κι αν κατοικεί, είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στην ελληνική περιφέρεια, θα έχει τις ίδιες δυνατότητες σύνδεσης. Θα αναπτυχθούν νέες εφαρμογές τηλεπικοινωνιών, ψηφιακή τηλεόραση, γρήγορο Ιnternet, που θα αλλάξουν πλήρως την καθημερινότητα του έλληνα πολίτη.

Με την τηλεργασία θα αποτραπεί η αστυφιλία και θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας νέες δυνάμεις από την ελληνική περιφέρεια, καθώς και άτομα με αναπηρία.

Επίσης το ηλεκτρονικό εμπόριο θα συμβάλει στην ανάπτυξη αλλά και στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται θα είναι πολλές: τηλεφωνία πάνω στο Ιnternet, online ραδιόφωνο, τηλεόραση από Ιnternet, βίντεο υψηλής ευκρίνειας, τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, χρήση πολλαπλών υπηρεσιών. Με το νέο σύστημα οι ταχύτητες του Διαδικτύου θα φθάσουν τα 100 Μbps.

Το σχέδιο προβλέπει ακόμη ότι απλοποιούνται οι διαδικασίες διέλευσης τηλεπικοινωνιακών καλωδίων σε όλη την επικράτεια και δεν επιβάλλονται τέλη με το σχέδιο νόμου που δόθηκε προς διαβούλευση. Η εγκατάσταση της υποδομής
Η εγκατάσταση υποδομής σε δημόσια και κοινόχρηστα ακίνητα προϋποθέτει άδεια εγκατάστασης η οποία χορηγείται από αρμόδια δημόσια αρχή (ΕΦΟΔΙΑ) που θα δημιουργηθεί για τον έλεγχο του εγχειρήματος εγκατάστασης των οπτικών ινών.

Η άδεια εγκατάστασης υποδομής θα επιτρέπει στον δημόσιο αυτόν φορέα να εγκαθιστά υποδομή σε εθνικές, δημοτικές και κοινόχρηστες οδούς ανεξάρτητα από τον φορέα στον οποίο κατά περίπτωση έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευσή τους, σε πλατείες, πεζοδρόμια, ερείσματα και γενικά σε δημόσια και κοινόχρηστα ακίνητα, αλλά και στο υπέδαφος όλων των παραπάνω ακινήτων, καθώς και να χρησιμοποιεί την υποδομή σε διαρκή ή πρόσκαιρη βάση.

Για την εγκατάσταση και χρήση υποδομής δεν επιβάλλονται τέλη χρήσης ή κατάληψης οδών, πεζοδρομίων, πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων ή τέλη χορήγησης ή/και χρήσης δικαιωμάτων διέλευσης ή οποιαδήποτε άλλα τέλη, εισφορές ή χρηματικές επιβαρύνσεις.

Πέραν της άδειας εγκατάστασης υποδομής, δεν απαιτείται η έκδοση άλλης άδειας από οποιαδήποτε δημόσια αρχή ή από οποιονδήποτε άλλο φορέα. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις κυρίως από τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι προσδοκούν σε οικονομικά οφέλη από τη διέλευση των καλωδίων οπτικών ινών. Τέλος δίνεται η δυνατότητα συνεγκατάστασης σε υφιστάμενες υποδομές άλλων δικτύων και διευκολύνεται η εγκατάσταση υποδομής σε ιδιωτικά ακίνητα, καθώς ορίζεται ότι συνιστά δουλεία σε βάρος αστικών ή αγροτικών ακινήτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk