74η ΔΕΘ – Δυσμενέστατο το κλίμα για την ελληνική οικονομία

Κλίμα που θυμίζει το 1981 επικρατεί στην οικονομία, τηρουμένων των αναλογιών (πολιτικών και κοινωνικών). Οι πάντες περιμένουν αλλαγές. Η δημοσιονομική κατάσταση (πολύ υψηλό δημόσιο έλλειμμα σε συνδυασμό με το τεράστιο δημόσιο χρέος), το «ξεχαρβάλωμα» της αγοράς και κυρίως η απουσία προοπτικής ανάκαμψης θυμίζουν τις παραμονές των εκλογών του 1981, όταν όλοι ανέμεναν βαθιές τομές στην οικονομία και στήριξη των χαμηλοτέρων εισοδημάτων για να αποφευχθούν οι κοινωνικές συγκρούσεις.

Κλίμα που θυμίζει το 1981 επικρατεί στην οικονομία, τηρουμένων των αναλογιών (πολιτικών και κοινωνικών). Οι πάντες περιμένουν αλλαγές. Η δημοσιονομική κατάσταση (πολύ υψηλό δημόσιο έλλειμμα σε συνδυασμό με το τεράστιο δημόσιο χρέος), το «ξεχαρβάλωμα» της αγοράς και κυρίως η απουσία προοπτικής ανάκαμψης θυμίζουν τις παραμονές των εκλογών του 1981, όταν όλοι ανέμεναν βαθιές τομές στην οικονομία και στήριξη των χαμηλοτέρων εισοδημάτων για να αποφευχθούν οι κοινωνικές συγκρούσεις.

Αλλά ακόμη χειρότερο για την πορεία της οικονομίας είναι ότι αναμένεται και τους επόμενους μήνες η διολίσθηση των περισσοτέρων δεικτών, αν δεν ληφθούν ριζικά μέτρα. Τούτο προκαλεί νέες αβεβαιότητες και ανασφάλειες στην αγορά, η οποία βιώνει σε καθημερινή βάση την έλλειψη ρευστότητας (και την απουσία προοπτικής ανάκαμψης). Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τον περασμένο Ιούλιο οι ακάλυπτες επιταγές έφθασαν το «εξωπραγματικό» ποσό των δύο (2) δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι ολόκληρο το έτος (2008) οι ακάλυπτες επιταγές ήταν 1,3 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν υψηλότερα απ΄ ό,τι σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, ενώ όλα τα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έχουν καθυστερήσει να εφαρμοσθούν.

Η οικονομία είναι φανερό πια σε όλους ότι έχει ανάγκη ενός προγράμματος μεσομακροπρόθεσμου και με κανόνες του παιχνιδιού στα εισοδηματικά, στα φορολογικά και στα δημοσιονομικά. Τα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης των τελευταίων ετών αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ούτε προγράμματα, ούτε σταθερότητας, ούτε ανάπτυξης, ενώ οι κρατικοί προϋπολογισμοί δεν τηρήθηκαν. Ιδιαίτερα ο κρατικός προϋπολογισμός 2009 «έπεσε έξω» από τους πρώτους μήνες, ενώ υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να καταρτισθεί προϋπολογισμός για το 2010. Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση απέτυχε ακόμη και να διαχειρισθεί επιτυχώς το χρήμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ 2009). Οι πόροι του ήταν ευθύς εξαρχής ανεπαρκείς (8,8 δισ. ευρώ) και οι χαμηλότεροι των τελευταίων ετών, την ίδια ώρα που οι δημόσιες επενδύσεις έπρεπε να παίξουν τον ρόλο της «ατμομηχανής». Αλλά υπάρχει και χειρότερο. Δεν χρησιμοποιούνται οι πόροι του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013). Το ΕΣΠΑ προβλέπει ότι μπορούν να απορροφηθούν από κοινοτικά κονδύλια πόροι συνολικού ύψους περίπου 23 δισ. ευρώ. Ωστόσο από το 2007, έτος έναρξης εφαρμογής του ΕΣΠΑ, είναι ζήτημα αν έχει απορροφηθεί το 1 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να δώσει στη δημοσιότητα τα δυσμενή στοιχεία σχετικά με το ΕΣΠΑ, δεν παρέχει κανένα στοιχείο.

Τα όποια μέτρα ελήφθησαν- με μεγάλη καθυστέρηση- ως τώρα ήταν «πυροσβεστικά» και αποσπασματικά και απλώς μετέθεσαν τα προβλήματα για αργότερα. Ετσι, όχι μόνον οι επόμενοι μήνες ως τη λήξη του 2009 θα είναι επίπονοι, αλλά και ολόκληρη η επόμενη τριετία. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν διαθέτουν επαρκές εισόδημα για να κρατήσουν τον τζίρο των καταστημάτων σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή δεν έχουν περιορισθεί. Οι φοροφυγάδες βρίσκουν ολοένα νέες μεθόδους για να επιτελούν τα αδικήματα και οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί μοιάζουν να «τρέχουν πίσω τους».

Η κατάσταση και οι προοπτικές
Η ελληνική οικονομία, μέσα σε ένα δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον, δεν έχει να δείξει κανένα θετικό στοιχείο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία:

* Ο τουρισμός δεν άντεξε όπως «προέβλεπαν» οι αρμόδιοι υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς. Το α΄ εξάμηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα τα τουριστικά έσοδα μειώθηκαν κατά 14,9%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Τούτο σημαίνει ότι η απώλεια εσόδων φθάνει τα δύο (2) δισ. ευρώ. Οι επαΐοντες υποστηρίζουν ότι όταν «κλείσει» η τουριστική περίοδος θα διαπιστωθεί ότι οι απώλειες τουριστικού συναλλάγματος θα είναι «πρωτόγνωρες» για τα τελευταία χρόνια. Ετσι, ο τουριστικός κλάδος στερείται της υψηλής κερδοφορίας που μπορεί να οδηγήσει σε επενδύσεις. Ο κλάδος αυτός θα αναγκασθεί να στραφεί σε νέο δανεισμό και μάλιστα με υψηλά επιτόκια και πάντως υψηλότερα από αυτά που θα ισχύσουν για τους ανταγωνιστές τους στα άλλα κράτημέλη της ΕΕ.

* Η οικοδομική δραστηριότητα στο διάστημα Ιανουαρίου- Μαΐου 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2008 παρουσίασε μείωση 15,8% στη χορήγηση αδειών. Αυτό σημαίνει ότι η οικοδομική δραστηριότητα, η οποία συμβάλλει σε ικανό επίπεδο στην ανάπτυξη, θα μειωθεί και τους επόμενους μήνες, με τις αυτονόητες δυσμενείς συνέπειες στην απασχόληση πολλών επαγγελματικών κατηγοριών που εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από την οικοδομική δραστηριότητα.

* Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε (για έναν ακόμη μήνα) τον Ιούνιο του 2009 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2008 κατά 11,4%, ενώ οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία μειώθηκαν κατά 36%, που σημαίνει κυρίως περαιτέρω μείωση κερδοφορίας και ζημιές, απολύσεις εργαζομένων, μείωση παραγωγής, μείωση επενδύσεων κτλ. Η βιομηχανία περιήλθε σε έναν φαύλο κύκλο, από τον οποίο πολύ δύσκολα θα εξέλθει αν δεν προχωρήσουν συνεργασίες, συγχωνεύσεις και εξαγορές.

* Οι εξαγωγές υπέστησαν σοβαρό πλήγμα το α Δ εξάμηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2008. Μειώθηκαν κατά 18,4% και, όπως είναι φυσικό, οι εξαγωγείς μειώνουν τις παραγγελίες τους στη μεταποίηση.

* Η ανεργία βρίσκεται σε διψήφιο νούμερο, παρά τις «φιλότιμες προσπάθειες» που καταβάλλονται από διάφορους δημόσιους οργανισμούς για να την εμφανίσουν χαμηλότερη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Εurostat (Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ) έχει να εμφανίσει στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα από τον Απρίλιο του 2009, διότι τα θεωρεί αναξιόπιστα και έτσι δεν τα συμπεριλαμβάνει στα μηνιαία Δελτία Τύπου για την ανεργία και την απασχόληση. Οι προοπτικές μείωσης της ανεργίας δεν είναι ορατές, δεδομένου ότι (όπως προαναφέρθηκε) η βιομηχανική παραγωγή και οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν, η οικοδομική δραστηριότητα βαίνει καθοδικά, οι εξαγωγές μειώνονται, οι τουριστικές δραστηριότητες υπολείπονται των προβλέψεων κ.ο.κ.

Ταυτόχρονα όμως η απαραίτητη «πνοή» στην οικονομία μέσω της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, των Συμπράξεων του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), της αναγκαίας αύξησης των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων δεν έχει δοθεί, ενώ η πολυδιαφημιζόμενη «επανίδρυση του κράτους» που σταματούσε το «αλισβερίσι», την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή δεν έγινε. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι καθολικό το αίτημα για αλλαγές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk