ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος (στο σκίτσο) ήταν μεταξύ αυτών που όχι απλώς προέτρεπαν τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή να μην προχωρήσει σε εκλογές τώρα, αλλά έλεγαν δημοσίως ότι όσοι τον συμβούλευαν προς την επιλογή της πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης το έκαναν με ιδιοτελή κίνητρα. Αυτά πριν από λίγες ημέρες… Προχθές αιφνιδίως, αφού κάλεσε τους δημοσιογράφους, και φυσικά τις τηλεοπτικές κάμερες, έσπευσε να δηλώσει:…

ΚΥΒΙΣΤΗΣΗ…
Πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος (στο σκίτσο) ήταν μεταξύ αυτών που όχι απλώς προέτρεπαν τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή να μην προχωρήσει σε εκλογές τώρα, αλλά έλεγαν δημοσίως ότι όσοι τον συμβούλευαν προς την επιλογή της πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης το έκαναν με ιδιοτελή κίνητρα. *** 
Αυτά πριν από λίγες ημέρες… Προχθές αιφνιδίως, αφού κάλεσε τους δημοσιογράφους, και φυσικά τις τηλεοπτικές κάμερες, έσπευσε να δηλώσει:

«Είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα δεν αντέχειμια προεκλογική περίοδο μέχρι τον Φεβρουάριο. Το συμφέρον του τόπου επιβάλλει ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου, έτσι ώστε μια κυβέρνηση, με ανανεωμένη τη λαϊκή εντολή, να δράσει άμεσα και αποφασιστικά».

***


Η πολιτική στάση του ανδρός είναι παροιμιώδης ή άλλως κυβίστηση (κοινώς κωλοτούμπα, σύμφωνα με το Λεξικό Μπαμπινιώτη, Β Δ έκδοση, σελ. 979)…

…ΚΑΙ ΒΕΛΗ
Πάντως ο κ. Βλάχος δεν ξέχασε να κάνει- έστω έμμεσα- και το δηλητηριώδες κομπλιμέντο του για τον συνυποψήφιό του στην Περιφέρεια Αττικής, πρώην υφυπουργό κ. Π. Δούκα. Δοθείσης λοιπόν της ευκαιρίας- ευκαιρία ήταν ερώτηση για το αν όσοι έχουν κατηγορηθεί για εμπλοκή σε φαινόμενα διαφθοράς θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας- είπε: «Η απόφαση του Κώστα Καραμανλή για πρόωρες εκλογές για μένα σημαίνει αποφασιστικότητα και ξεκαθάρισμα του τοπίου. Πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθούν απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα».

*** 
Ακατανόητη η αγωνία του να «μαζέψει όλο το χαρτί» της κλυδωνιζόμενης παράταξης στην Περιφέρεια Αττικής.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
Το πιο σημαντικό πρόβλημα που προσπαθεί να επιλύσει η διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) είναι το ξεκαθάρισμα με τις άδειες προκειμένου να προχωρήσουν τα υλοποιήσιμα έργα. Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος πρόεδρος της ΡΑΕ κ. ΣίμοςΣιμόπουλος έχει κατατάξει τις άδειες που παρουσιάζουν καθυστέρηση σε τρεις κατηγορίες:

***


Πρώτη, όσων η καθυστέρηση συνδέεται με την έλλειψη υποδομής σε έργα για τη μεταφορά της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και που αφορούν επενδύσεις στην Εύβοια, στη Θράκη και στην Πελοπόννησο, δεύτερη, όσες καθυστερούν λόγω δικαστικής ή διοικητικής εμπλοκής και στις οποίες δεν μπορεί να παρέμβει, και, τρίτη, όσες καθυστερούν χωρίς προφανή λόγο και εξυπηρετούν (με το… αζημίωτο φυσικά) το παρεμπόριο που έχει αναπτυχθεί.

*** 
Για την τελευταία αυτή κατηγορία, ο πρόεδρος της ΡΑΕ έχει δώσει εντολή στους υπηρεσιακούς να καλέσουν όλους τους επενδυτές για να διαπιστώσουν αν πράγματι προτίθενται να προχωρήσουν στις επενδύσεις, διαφορετικά να γίνει ανάκληση άδειας. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και παράλληλα με την επιτάχυνση του ρυθμού αξιολόγησης και έκδοσης νέων αδειών να περιορίσει το φαινόμενο της «εμπορίας αδειών».

*** 
Βεβαίως η ΡΑΕ είναι ανεξάρτητη αρχή και η λειτουργία της δεν πρέπει να επηρεάζεται από κυβερνητικές αλλαγές, αλλά… θα προλάβει; Ή μήπως είναι πλέον αργά;

ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ
Τη στιγμή που η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια πέφτει κατά μέσο όρο 9,6% στην Ευρώπη και όλα τα ευρωπαϊκά καταστήματα αφορολογήτων ειδών έχουν σημαντική μείωση κερδών, τα ελληνικά ΚΑΕ εμφανίζουν αυξημένα κέρδη προ φόρων κατά 16,9% και αυξημένα κέρδη μετά φόρων κατά 7,7%.

*** 
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας κ. Γ. Βελέντζα το «μυστικό» βρίσκεται στην καλή σχέση με τους εργαζομένους, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες της αγοράς και «βάζουν πλάτη», και στη μείωση του διοικητικού και λειτουργικού κόστους. Υπάρχουν βέβαια και μερικά άλλα «μικρά μυστικά» που σχετίζονται με τις πωλήσεις και τα οποία δεν αποκαλύπτει ο κ. Βελέντζας, αλλά αυτό είναι στο πλαίσιο του ανταγωνισμού.

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk