ΑΝΑΛΥΣΗ

Το κουρελόχαρτο

Η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών με την επίκληση «εθνικού θέματος εξαιρετικής σημασίας», όπως ορίζει το άρθρο 41 του Συντάγματος, δεν αποτελεί πρωτοτυπία, καθώς οι περισσότερες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν από το 1977 και μετά υπήρξαν πρόωρες με τη δικαιολογία ενός συνήθως ανύπαρκτου εθνικού θέματος, απλώς για να τηρηθεί το γράμμα του Συντάγματος. Η πρακτική όμως αυτή, αντί να προστατεύει το Σύνταγμα, το ευτελίζει εντελώς. Ειδικότερα εφέτος η επίκληση της οικονομικής κρίσης για τις πρόωρες εκλογές αποτελεί σαφή παραβίασή του, εφόσον το περιώνυμο άρθρο 41 αποκλείει τη διάλυση της νέας Βουλής για το ίδιο θέμα.

Η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών με την επίκληση «εθνικού θέματος εξαιρετικής σημασίας», όπως ορίζει το άρθρο 41 του Συντάγματος, δεν αποτελεί πρωτοτυπία, καθώς οι περισσότερες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν από το 1977 και μετά υπήρξαν πρόωρες με τη δικαιολογία ενός συνήθως ανύπαρκτου εθνικού θέματος, απλώς για να τηρηθεί το γράμμα του Συντάγματος. Η πρακτική όμως αυτή, αντί να προστατεύει το Σύνταγμα, το ευτελίζει εντελώς. Ειδικότερα εφέτος η επίκληση της οικονομικής κρίσης για τις πρόωρες εκλογές αποτελεί σαφή παραβίασή του, εφόσον το περιώνυμο άρθρο 41 αποκλείει τη διάλυση της νέας Βουλής για το ίδιο θέμα. Ως γνωστόν, και το 2007 ο κ. Καραμανλής είχε ζητήσει πρόωρες εκλογές για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Ετσι, πέραν όλων των άλλων, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέστησε τον Θεμελιώδη Νόμο της χώρας ένα απλό κουρελόχαρτο, ενώ υπονομεύει και την έννοια του «εθνικού θέματος», τη στιγμή που τα πραγματικά εθνικά θέματα (Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Σκοπιανό) αναζητούν πάντοτε τη λύση τους.

Ως προς την ουσία τώρα, τίθεται το ερώτημα αν πραγματικά μπορεί να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση σε μια χώρα (η οποία βυθίζεται στην ύφεση, τη στιγμή που οι εταίροι της στην Ευρωπαϊκή Ενωση κάνουν τα πρώτα βήματα της εξόδου από την κρίση) με την προσφυγή σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Ας μην ξεχνούμε ότι τον Ιούνιο έγιναν οι ευρωεκλογές, τώρα οι βουλευτικές εκλογές και, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος (που είναι και το πιθανότερο, λόγω του ισχύοντος εκλογικού νόμου), θα υπάρξουν και νέες εκλογές τον Δεκέμβριο, αφού προηγηθεί η χρονοβόρα διαδικασία των εντολών στα υπόλοιπα κόμματα και ο πιθανός σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρόεδρο ενός από τα ανώτατα δικαστήρια. Θα βρεθεί δηλαδή η χώρα ακυβέρνητη για περίπου ένα εξάμηνο, τη στιγμή ακριβώς που απαιτείται ισχυρή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων που δημιούργησε η πενταετία της Νέας Δημοκρατίας.

Και όλα αυτά ενώ η διπλωματική ισχύς της χώρας έχει τραγικά υποβαθμιστεί, καθώς η Ελλάδα αδυνατεί λόγω των εσωτερικών προβλημάτων της να παίξει κάποιον διεθνή ρόλο ή να στηρίξει επαρκώς τις θέσεις της. Το δυσάρεστο (αν όχι και επικίνδυνο) μάλιστα είναι ότι την κατάσταση αυτή έχουν αντιληφθεί και οι γείτονές μας. Δεν είναι τυχαίο που οι Τούρκοι αλωνίζουν στο Αιγαίο με τις συνεχείς προκλήσεις τους, θυμίζοντας την εποχή της αδύναμης κυβέρνησης Ανδρουτσόπουλου το 1974, όταν έφεραν στο προσκήνιο όλες τις μονομερείς διεκδικήσεις τους. Και να σκεφθεί κανείς ότι στο Ελσίνκι (το οποίο ανέτρεψε η κυβέρνηση της ΝΔ) η Ελλάδα είχε πετύχει να θέσει υπό περιορισμό τις διεκδικήσεις αυτές, οι οποίες επανέρχονται δριμύτερες σήμερα, καθώς η Τουρκία αισθάνεται ιδιαίτερα ισχυρή παίζοντας τον ρόλο της περιφερειακής υπερδύναμης. Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Αρμενία και η μεσολάβηση μεταξύ Ιράκ και Συρίας προκάλεσαν τα θετικά σχόλια του διεθνούς Τύπου, ενώ είναι δύσκολο να βρει κανείς δυο καλές κουβέντες για την Ελλάδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk