ΑΙΧΜΕΣ

Τι οικονομία θα παραδώσεις…

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή τις δύσκολες ημέρες που προηγήθηκαν της ανακοίνωσης της απόφασής του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Παρ΄ ότι, όπως είναι φυσικό, δεν άνοιξε σε κανέναν τα χαρτιά του, η διάθεση και η στάση του στις συναντήσεις που γίνονται κάθε χρόνο εν όψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης έχουν τη σημασία τους. Στη συζήτηση με τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ ήταν σκεπτικός, λιγομίλητος και περιορίστηκε να τους πει να μην περιμένουν τίποτε, γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα.

Τι οικονομία θα παραδώσεις… | tovima.gr

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή τις δύσκολες ημέρες που προηγήθηκαν της ανακοίνωσης της απόφασής του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Παρ΄ ότι, όπως είναι φυσικό, δεν άνοιξε σε κανέναν τα χαρτιά του, η διάθεση και η στάση του στις συναντήσεις που γίνονται κάθε χρόνο εν όψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης έχουν τη σημασία τους.

Στη συζήτηση με τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ ήταν σκεπτικός, λιγομίλητος και περιορίστηκε να τους πει να μην περιμένουν τίποτε, γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα. Στο ραντεβού με τους εκπροσώπους των ξενοδόχων και των επιχειρηματιών του τουρισμού έδειχνε απόμακρος, αλλά συμφώνησε στην ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων.

Και στην τελευταία συνάντηση με τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων, δηλαδή των επιχειρηματιών της παραγωγής και της αγοράς που ζουν την οικονομική κρίση πιο έντονα από τους άλλους, ήταν χαλαρός, φιλικός, έδειχνε ανακουφισμένος – προφανώς γιατί είχε λάβει τις αποφάσεις του- και μίλησε για τις δυσκολίες που υπάρχουν στην οικονομία, τις δύσκολες αποφάσεις που απαιτούνται.

Ολα αυτά έχουν τη σημασία τους, καθώς είναι προφανές ότι η χώρα που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας δεν νοσεί στον ιδιωτικό τομέα, υποφέρει από το Δημόσιο το οποίο απορροφά τεράστιους πόρους από την οικονομία. Ισα ίσα για να λειτουργεί παρέχοντας τις χειρότερες υπηρεσίες σε όλους τους τομείς, από την Υγεία, την Παιδεία ως την προστασία των δασών και της περιουσίας πολιτών και επιχειρήσεων.

Εκεί έχασε το στοίχημα η κυβέρνηση Καραμανλή, όταν από τις παραμονές των εκλογών του 2004 ως και χθες χάιδευε τα αφτιά των δημοσίων υπαλλήλων και των περί το Δημόσιο συγκροτημένων συμφερόντων. Και δανειζόταν για να συντηρεί τις στρατιές των δημοσίων υπαλλήλων… Ισως γιατί αυτή ήταν η εκλογική πελατεία της Νέας Δημοκρατίας, όπως παλαιότερα του ΠαΣοΚ.

Εκεί χρεοκόπησε η κυβέρνηση, στην αδυναμία να αλλάξει τη δημόσια διοίκηση, να εκσυγχρονίσει τις δομές της, με αποτέλεσμα να οδηγήσει και την οικονομία στη σημερινή δραματική κατάσταση. Και στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να στοχεύουν όλα τα μέτρα της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές. Να περιορίσει τον δημόσιο τομέα και να εμφυτεύσει στις δομές του τους όρους εργασίας και ασφάλισης που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι σ΄ αυτή την εκλογική αναμέτρηση ετέθησαν τα διλήμματα για την οικονομία αλλά και το πολιτικό σύστημα. Και αυτά θα μπορούσαν και πάλι να συνοψισθούν σε λίγες λέξεις:

«Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»…

ztsolis@dolnet.gr

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk