ΓΝΩΜΗ

Οι ευρωπαϊκές προτάσεις για την κρίση

Καθώς πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής του G20 στο Πίτσμπουργκ, όπου σύμφωνα με πολλούς αναλυτές θα κριθεί η τύχη του πιθανού σχεδίου ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, σε παράλληλη εξέλιξη βρίσκεται ένα άλλο γεγονός: πρόκειται για τις γερμανογαλλικές σχέσεις. Η προσοχή είναι λοιπόν στραμμένη στην προετοιμασία της επικείμενης συνόδου από τις δύο αυτές χώρες. Πράγματι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, ο Νικολά Σαρκοζί και η…

Καθώς πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής του G20 στο Πίτσμπουργκ, όπου σύμφωνα με πολλούς αναλυτές θα κριθεί η τύχη του πιθανού σχεδίου ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, σε παράλληλη εξέλιξη βρίσκεται ένα άλλο γεγονός: πρόκειται για τις γερμανογαλλικές σχέσεις. Η προσοχή είναι λοιπόν στραμμένη στην προετοιμασία της επικείμενης συνόδου από τις δύο αυτές χώρες. Πράγματι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, ο Νικολά Σαρκοζί και η Ανγκελα Μέρκελ αντιστοίχως, ήταν αυτοί που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να προετοιμάσουν τον νέο γύρο συνομιλιών των ισχυρότερων χωρών του πλανήτη, στον οποίο θεωρούν ότι θα πρέπει να έχει ήδη διαμορφωθεί μια κοινή θέση όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αμφότεροι πιστεύουν ότι το G20 πρέπει να αναλάβει δράση κατά της ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς του χρηματοπιστωτικού τομέα και ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί μια ενιαία πολιτική (προφανώς αφού επιβεβαιωθεί η παραμονή της κυρίας Μέρκελ στην εξουσία μετά τις γερμανικές εκλογές στο τέλος του μήνα) με στόχο τον περιορισμό των μπόνους των χρηματιστών.

Το σκηνικό μοιάζει κατάλληλο διότι τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη τα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα αισθάνονται ότι η περίοδος της ρύθμισης έχει τερματιστεί. Αφού επανέφεραν τα περιθώρια κέρδους στα προηγούμε να επίπεδα, χάρη στις γενναίες οικονομικές ενισχύσεις που έλαβαν, οι τράπεζες απέφυγαν να χορηγήσουν νέες πιστώσεις και δείχνουν ότι είναι αποφασισμένες να ξαναρχίσουν από εκεί που βρίσκονταν στην προ της κρίσης εποχή ανταγωνιζόμενες και πάλι για το ποια θα λανσάρει τα πιο ευρηματικά, σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Η Γαλλία και η Γερμανία δεν θέλουν να συνηγορήσουν στην επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση της ανάληψης κινδύνων και της απουσίας κανόνων. Σε αυτή την κατεύθυνση επιθυμούν να «συμπαρασύρουν» ολόκληρη την Ευρώπη για να καταφέρουν στη συνέχεια να πείσουν και τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας των 20.

Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε και η ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν στον προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον Σουηδό Φρέντερικ Ράινφελντ. «Οι συμπολίτες μας είναι ιδιαίτερα σοκαρισμένοι από την επιστροφή στις καταδικαστέες πρακτικές του παρελθόντος,την ώρα που τα χρήματα των φορολογουμένων χρησιμοποιήθηκαν στο ζενίθ της κρίσης για την ενίσχυση του χρηματοοικονομικού τομέα» αναφέρουν οι υπογράφοντες την επιστολή. Στη συνέχεια επισημαίνουν ότι θα πρέπει να συζητηθεί ο περιορισμός των ποικίλων αμοιβών που λαμβάνουν τα στελέχη των τραπεζών. Η συγκεκριμένη πρόταση έτυχε θερμής υποστήριξης από τη συντριπτική πλειονότητα των 27 χωρών της Ενωσης, των οποίων οι υπουργοί Οικονομικών συνήλθαν σε σύσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα.

Η σουηδική προεδρία τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι Ευρωπαίοι «θέλουννα κάνουν επίδειξη πυγμής» ώστε να επέλθει συμφωνία εντός του G20 ως προς τον εναρμονισμό των απαιτούμενων ρυθμίσεων προκειμένου να αποφευχθούν οι ακρότητες των κερδοσκόπων που μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού. Οπως είπαμε, με τη θέση αυτή συντάχθηκαν σχεδόν όλοι, πλην ενός. Η Βρετανία κράτησε τις επιφυλάξεις της ενώ εκπροσωπήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών. Ωστόσο- ω του θαύματος- ο Γκόρντον Μπράουν υπέγραψε και αυτός την επιστολή παρά τις έντονες αντιδράσεις του Σίτι που αντιτίθεται σε κάθε πρωτοβουλία επιβολής ρυθμίσεων. Η στάση του βρετανού πρωθυπουργού εγγυάται την αποδοχή των γαλλογερμανικών προτάσεων εντός της Ευρώπης αλλά και μια πιο ευνοϊκή υποδοχή από μέρους των ΗΠΑ. Βέβαια, όπως θα επισημάνουν πιθανόν οι πιο σκεπτικιστές, για να επιτευχθεί η συμφωνία του Μπράουν χρειάστηκε να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις από μέρους των Γάλλων και των Γερμανών. Οι τελευταίοι επιθυμούσαν τον προσδιορισμό ανώτατου ορίου στα μπόνους των χρηματιστών, ενώ στο κείμενο γίνεται λόγος απλώς για την ανάγκη «περιορισμού» αυτών των αποδοχών. Αυτό, βέβαια, δεν εμποδίζει σε τίποτε να συζητηθεί στη Σύνοδο του Πίτσμπουργκ το ζήτημα της αύξησης των επιπέδων κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών με απώτερο στόχο τη συρρίκνωση της κερδοφορίας των κερδοσκόπων.

Το επόμενοβήμα θα είναι η απάντηση των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές προτάσεις. Είναι πρόδηλο ότι στην Αμερική τα λόμπι της Γουόλ Στριτ έχουν σηκώσει κεφάλι ξανά ενώ την ίδια στιγμή ορισμένοι εντός της κυβέρνησης Ομπάμα ανησυχούν για την έλλειψη λήψης επιπλέον μέτρων που θα διασφαλίζουν την ανάκαμψη των τραπεζών. Το πιθανότερο σενάριο είναι να δούμε τον αμερικανό πρόεδρο να επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ των δύο άκρων. Ας μην ξεχνάμε ότι ο τελευταίος δεν έχει απόλυτη ελευθερία κινήσεων καθώς τα λόμπι του χρηματοοικονομικού κλάδου έχουν ισχυρή παρουσία στο αμερικανικό Κογκρέσο. Η λογική λοιπόν λέει ότι θα στηριχθεί στις διεκδικήσεις των Ευρωπαίων ώστε να λάβει μια θέση που θα συμβαδίζει με το πνεύμα της επιστολής του Σαρκοζί, της Μέρκελ και του Μπράουν.

Σε αυτή την περίπτωση το γαλλογερμανικό δίδυμο θα έχει επαναλάβει τον άθλο της 1ης Συνόδου των «20» στο Λονδίνο όπου στηρίχθηκε ομόφωνα η πρόταση για τη θέσπιση κανόνων, χωρίς ωστόσο αυτές οι προθέσεις να μετουσιωθούν σε πράξεις. Το βέβαιο είναι ότι όταν το δίδυμο των ηγετών Γαλλίας και Γερμανίας δεν συντονίζεται, τότε ολόκληρη η Ενωση μοιάζει να υπολειτουργεί ιδιαιτέρως όταν απαιτείται να δράσει σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό το γνωρίζουν και οι δύο ηγέτες η συνεργασία των οποίων δεν βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο. Ας περιμένουμε συνεπώς την ετυμηγορία των γερμανών ψηφοφόρων για να δούμε αν η Ανγκελα Μέρκελ θα δώσει και πάλι πνοή στον γαλλογερμανικό άξονα.

Ο κ. Ζαν-Μαρί Κολομπανί είναι ένας από τους εγκυρότερους ευρωπαίους δημοσιογράφους, πρώην διευθυντής της εφημερίδας «Le Μonde». Το τακτικό, ανά Κυριακή, άρθρο του είναι γραμμένο αποκλειστικά για «Το Βήμα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk