Γιατί «νέα νωπή εντολή»;

Τον Σεπτέμβριο του 2007, όταν καιγόταν η μισή Πελοπόννησος, ο κ. Καραμανλής προσέφυγε στις κάλπες για να έχει «νωπή λαϊκή εντολή» με πρόσχημα την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2008… Τώρα, που κάηκε η μισή Αττική («μαύρη» σύμπτωση), ζητεί και πάλι «νωπή λαϊκή εντολή» για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης και «να δημιουργήσει γερές βάσεις στην Οικονομία, που θα διασφαλίσουν μακροχρόνια πρόοδο για τον τόπο μας». Με το «εγωκεντρικό» διάγγελμα της περασμένης Τετάρτης προσδιόρισε τις τρεις μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία.

Τον Σεπτέμβριο του 2007, όταν καιγόταν η μισή Πελοπόννησος, ο κ. Καραμανλής προσέφυγε στις κάλπες για να έχει «νωπή λαϊκή εντολή» με πρόσχημα την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2008… Τώρα, που κάηκε η μισή Αττική («μαύρη» σύμπτωση), ζητεί και πάλι «νωπή λαϊκή εντολή» για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης και «να δημιουργήσει γερές βάσεις στην Οικονομία, που θα διασφαλίσουν μακροχρόνια πρόοδο για τον τόπο μας».

Με το «εγωκεντρικό» διάγγελμα της περασμένης Τετάρτης προσδιόρισε τις τρεις μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία.

Πρώτον- κατά τη δική του διατύπωσητα επόμενα δύο χρόνια να επιβληθεί ο αυστηρότερος δυνατός έλεγχος στις δημόσιες δαπάνες και να επιτευχθεί η μεγαλύτερη αποδοτικότητά τους. Στο νοικοκύρεμα του κράτους πρέπει να είμαστε άτεγκτοι. Δεν χωρούν εδώ μισά βήματα και συμβιβασμοί. Δεύτερον, ήρθε η ώρα να υπάρξει- και κυριολεκτώ- πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής. Οσες ομάδες και αν ενοχληθούν. Η εκτεταμένη φοροδιαφυγή αποτελεί εστία κοινωνικής αδικίας… Οποιαδήποτε ανοχή στο φαινόμενο αυτό είναι πλέον αδιανόητη.

Τρίτον, τα θεμέλια μιας οικονομίας κτίζονται μόνο με έναν τρόπο: με διαρθρωτικές αλλαγές που δημιουργούν νέες δομές και λειτουργούν ευεργετικά σε μακροχρόνια βάση, διασφαλίζοντας την οικονομική ανάπτυξη. Αυτές οι τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν. Βεβαίως οι αλλαγές αυτές θα θίξουν προνόμια. Θα προκαλέσουν αντιδράσεις συμφερόντων. Δεν μπορεί, όμως, να γίνει ούτε ένα βήμα πίσω.

Πολύ ωραία ακούγονται όλα αυτά. Ουδείς μπορεί να διαφωνήσει. Εύλογη, όμως, και η απορία: γιατί δεν προχωρεί ο κ. Καραμανλής στην υλοποίησή τους; Μέσα σε δύο χρόνια «μπαγιάτεψε» η «νωπή λαϊκή εντολή» του Σεπτεμβρίου 2007; Ο ίδιος, στο διάγγελμά του, τονίζει: «Οι πολίτες μάς ψήφισαν με την εντολή να υπηρετούμε την πατρίδα, παίρνοντας τις σωστές αποφάσεις, όσο δύσκολες κι αν μοιάζουν».

Δεν υπάρχει- δικαιολογείται- το «κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον» για να προχωρήσει διότι «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επανειλημμένα δηλώσει πως θα προκαλέσει εκλογές μέσα σε λίγους μήνες, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας». Το επικοινωνιακό αυτό επιχείρημα μπορεί να το επικαλείται για την απόφασή του να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές στις 4 Οκτωβρίου, την 35η επέτειο της ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας από τον θείο του Κωνσταντίνο Καραμανλή. Δεν απαντά, όμως, στο βασικό ερώτημα, γιατί όλα αυτά δεν έγιναν στα πεντέμισι χρόνια της «νέας διακυβέρνησης». Οι τρεις αυτές προκλήσεις δεν προέκυψαν μετά τη διεθνή οικονομική κρίση. Ηταν βασικοί στόχοι των προεκλογικών προγραμμάτων της ΝΔ στις εκλογές του 2004 και του 2007. Η περίφημη «επανίδρυση του κράτους», η πάταξη της φοροδιαφυγής και οι μεταρρυθμίσεις ήταν οι τρεις καραμέλες με τις οποίες επιχειρούσε η ΝΔ να «γλυκάνει» τους ψηφοφόρους, κατά διαστήματα και σε δύσκολες στιγμές.

Τα πρώτα τριάμισι χρόνια η ΝΔ ήταν πανίσχυρη, με 165 βουλευτές και το ΠαΣοΚ σε κρίση εξαιτίας της εκλογικής αποτυχίας και της αναδιοργάνωσής του από τη νέα ηγεσία. Και η Ιστορία διδάσκει ότι τα πρώτα χρόνια μιας νέας κυβέρνησης είναι τα πιο αποφασιστικά και τα πιο δημιουργικά. Είναι τα χρόνια για «τις σωστές αποφάσεις, όσο δύσκολες κι αν μοιάζουν». Είναι η πρόσφορη περίοδος για αποφάσεις που «θίγουν προνόμια» και «προκαλούν αντιδράσεις συμφερόντων».

Στα χρόνια της «νέας διακυβέρνησης» η πορεία ήταν αντίθετη προς τις διακηρύξεις της περασμένης Τετάρτης. Η διόγκωση και η κομματικοποίηση διέλυσαν το κράτος. Η φοροδιαφυγή ανεξέλεγκτη. Και οι περίφημες μεταρρυθμίσεις επικεντρώθηκαν στην εκποίηση δημόσιων οργανισμών- ΟΤΕ, λιμάνια και άλλα.

Το πρόβλημα για τον κ. Καραμανλή δεν είναι να παρουσιάσει στη ΔΕΘ «αναλυτικά» – όπως προανήγγειλε- τις τρεις προτεραιότητες, αλλά να εξηγήσει γιατί όσα δεν έκανε σε πεντέμισι χρόνια θα τα κάνει με την τρίτη «νωπή λαϊκή εντολή».

gromaios@otenet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk