BHMAτοδότηs

Βουλευτής για μία ημέρα. Πρόκειται φυσικά για τον βουλευτή Αργολίδος κ. Δ. Κρανιά, ο οποίος πήρε τη θέση του παραιτηθέντος (την περασμένη Δευτέρα) κ. Ι. Μανώλη . Ο κ. Κρανιάς ορκίστηκε την Τρίτη, αλλά την επομένη προκηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές. Αν μάλιστα δεν υπήρχε αντίστοιχο ιστορικό προηγούμενο, θα είχε εγγράψει μια σημαντική αρνητική πρωτιά. Είχε προηγηθεί ωστόσο, το 1993, ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. ΔημοσθένηςΜητακίδης , γιος του βουλευτή του Ελληνικού Συναγερμού και της ΕΡΕ Αθανάσιου Μητακίδη, ο οποίος ορκίστηκε βουλευτής στις 8 Σεπτεμβρίου 1993 στη θέση του παραιτηθέντος κ.

Βουλευτής για μία ημέρα. Πρόκειται φυσικά για τον βουλευτή Αργολίδος κ. Δ. Κρανιά, ο οποίος πήρε τη θέση του παραιτηθέντος (την περασμένη Δευτέρα) κ. Ι. Μανώλη . Ο κ. Κρανιάς ορκίστηκε την Τρίτη, αλλά την επομένη προκηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές. Αν μάλιστα δεν υπήρχε αντίστοιχο ιστορικό προηγούμενο, θα είχε εγγράψει μια σημαντική αρνητική πρωτιά. Είχε προηγηθεί ωστόσο, το 1993, ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. ΔημοσθένηςΜητακίδης , γιος του βουλευτή του Ελληνικού Συναγερμού και της ΕΡΕ Αθανάσιου Μητακίδη, ο οποίος ορκίστηκε βουλευτής στις 8 Σεπτεμβρίου 1993 στη θέση του παραιτηθέντος κ. Ν. Κλείτου, αλλά αυθημερόν έγινε γνωστή η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή κ. Γ. Συμπιλίδη η οποία έκρινε και την τύχη της κυβέρνησης του κ. Κ. Μητσοτάκη που απώλεσε τη δεδηλωμένη. Ετσι η Βουλή διαλύθηκε, προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές για τις 10 Οκτωβρίου 1993, επανήλθε το ΠαΣοΚ στην εξουσία και ο ατυχής Σερραίος δεν επανεξελέγη. Παρόμοια τύχη είχε και ο βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ κ. Δ. Κωστόπουλος , ο οποίος ορκίστηκε την ίδια ημέρα αντικαθιστώντας τον παραιτηθέντα κ. Β. Μαντζώρη . Πάντως ο κ. Κρανιάς, αν και ίσα που είδε την αίθουσα της Ολομέλειας (αυτό θα πει γκαντεμιά…), θα προλάβει να λάβει την πρώτη και μοναδική βουλευτική αποζημίωση, καθώς οι εθνικοί μας αντιπρόσωποι θα πληρωθούν κανονικά ως την 4η Οκτωβρίου. Απεναντίας ο παραιτηθείς κ. Μανώλης έχει βρει τον μπελά του, καθώς οι υπηρεσίες της Βουλής τού ζητούν να επιστρέψει τα χρήματα που έλαβε προκαταβολικά για τον μήνα Σεπτέμβριο.

***


Η πικρία του απερχόμενου Προέδρου της Βουλής κ. Δ. Σιούφα ήταν φανερή. Οχι μόνο γιατί οι απόψεις του περί μη πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεν εισακούστηκαν από τον Πρωθυπουργό, αλλά και διότι απεδείχθη ο Πρόεδρος με την πιο σύντομη θητεία καθώς συμπλήρωσε στο αξίωμα αυτό μόλις δύο χρόνια (η προκάτοχός του κυρία Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα παρέμεινε επί τριετία). Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Σώματος την περασμένη Πέμπτη παρενέβη για να ευχαριστήσει εκ βάθους καρδίας τους αρχηγούς των κομμάτων, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, τους πρώην προέδρους της Βουλής για «τις σοφές συμβουλές» τους, τους αντιπροέδρους, αλλά και τους υπουργούς και υφυπουργούς, τους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου και πολλούς άλλους, μεταξύ των οποίων τον στενό κομματικό συνεργάτη του και γενικό γραμματέα της Βουλής κ. Ν. Στεφάνου . Μεταξύ των θεμάτων που έμειναν εκκρεμή ήταν και οι κρίσεις για τους επικεφαλής δύο γενικών διευθύνσεων της Βουλής, στο πλαίσιο της πρόσφατης αλλαγής του Κανονισμού της, αλλά με «βέτο» του κραταιού- αν και πρώην προέδρου – κ. Απ. Κακλαμάνη, δεν πέρασαν. Παρά ταύτα υπήρξε έντονη συγκίνηση και ειπώθηκαν τα καλύτερα λόγια για το (έστω και ανολοκλήρωτο) έργο που αφήνει πίσω του ο κ. Σιούφας.

***


Συγκίνηση μαθαίνω υπήρξε και κατά την τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου εκτός της αποχώρησης του κ. Σιούφα αίσθηση προκάλεσε και η ανακοίνωση του εκ των αντιπροέδρων του Σώματος και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ι. Δραγασάκη, ο οποίος έκανε γνωστό ότι δεν θα είναι υποψήφιος σε εκλόγιμη θέση στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Οι παρευρισκόμενοι μάλιστα προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, αλλά ματαίως- ο κ. Δραγασάκης έχει λάβει εδώ και καιρό τις οριστικές αποφάσεις του. Μετά μάλιστα απ΄ όσα λαμβάνουν χώρα στο κόμμα του μάλλον… τρέχοντας θέλει να φύγει ο άνθρωπος. Κάποιες φήμες δεν αποκλείουν να καταλάβει την τελευταία τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τού ΣΥΡΙΖΑ.

***


Δεν γνωρίζω πώς τα πάει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής με τις προλήψεις, αλλά οφείλω να σημειώσω κάποιες ημερομηνίες με νόημα. Η 4η Οκτωβρίου, την οποία επέλεξε ως ημέρα διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών, συμπίπτει με την ημέρα της ανακοίνωσης της ίδρυσης της παράταξής του από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή . Οσον αφορά τις εισηγήσεις για την 18η Οκτωβρίου, ούτε κατά διάνοια, καθώς θα συνέπιπτε με την… αποφράδα για τη ΝΔ ημέρα της θριαμβευτικής εκλογικής νίκης του ΠαΣοΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981. Το παράδοξο στην ιστορία αυτή είναι ότι την ημέρα που ο θείος του σημερινού Πρωθυπουργού έδινε στη δημοσιότητα την Ιδρυτική Διακήρυξη της ΝΔ πριν από 35 χρόνια, το κόμμα του θα βρίσκεται μάλλον αντιμέτωπο με το φάσμα της ήττας και του εσωκομματικού χάους.

***


Στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ, μία ημέρα προτού ανακοινωθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, η ατμόσφαιρα ήταν σαφώς προεκλογική. Τον τόνο έδωσε ο εξ Ηλείας ορμώμενος κ. Ι. Κουτσούκος , ο οποίος γύρισε ξαφνικά προς τον κ. Γ. Παπανδρέου και του είπε: «Πρόεδρε, προτείνω να είσαι υποψήφιος στην Ηλεία. Είναι σημαδιακό. Συνδυάζει την πράσινη ανάπτυξη, τους πυρόπληκτους και την ανάπτυξη της περιοχής». Ο κ. Παπανδρέου χαμογέλασε και του είπε το γνωστό που λέει όταν θέλει να αποφύγει κάτι ή κάποιον: «Ενδιαφέρον, θα το δούμε».

***


Στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη πάντοτε άρεσε η Νέα Υόρκη. Και δεν έχανε ποτέ ευκαιρία να την απολαμβάνει επί αρκετές ημέρες, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κάθε Σεπτέμβριο. Το ίδιο θα συνέβαινε και εφέτος καθώς η υπουργός Εξωτερικών είχε προγραμματίσει σειρά ραντεβού τόσο στο «Μεγάλο Μήλο» όσο και στην Ουάσιγκτον για να δει την κυρία Χίλαρι Κλίντον, τον κ. Μάθιου Νίμιτς και τον κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Η συστράτευση όμως για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου δεν επιτρέπει στην Ντόρα να λείψει για πολύ. Θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για λιγότερο από 24 ώρες, απλώς και μόνο για να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση στις 28 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Αθήνα και στο… πλευρό του Καραμανλή.

***


«Θέλω να σου αναθέσω μια αποστολή» είπε ευθέως στον γνωστό καλλιτεχνικό ατζέντη κ. Ηλ. Ψινάκη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, όταν τον συνάντησε την Πέμπτη το βράδυ σε γνωστό νεοδημοκρατικό στέκι στην πλατεία Κολωνακίου. Η αποστολή ήταν: «Θέλω το κόμμα της παραλίας, τους νέους που είναι εκτός πολιτικής, αυτούς που πάνε στα μπουζούκια και στις καφετέριες να τους μαζέψεις όλους στην πολιτική». Ο κ. Ψινάκης αντιλαμβανόμενος το μέγεθος της αποστολής που του ανετέθη, έκανε δύο-τρεις διευκρινιστικές ερωτήσεις και επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Ορισμένοι μάλιστα άφηναν να διαρρέει ότι του έγινε πρόταση να είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών. Η αίσθηση του καθήκοντος και της ευθύνης που απορρέει από αυτό το ενδεχόμενο κατέκλυσε κυριολεκτικώς τον κ. Ψινάκη, ο οποίος την επομένη ημέρα ευρισκόμενος εν πλω σε σκάφος στις θάλασσες της Μυκόνου απαντούσε στερεότυπα σε όποιον τον ρωτούσε τηλεφωνικώς για τη συνάντησή του με τον κ. Καρατζαφέρη: «Εδωσα όρκο στον πρόεδρο να μην αποκαλύψω τι είπαμε». Συγκλονιστικές στιγμές…

Δεν ήταν όμως μόνον ο κ. Ψινάκης που βρέθηκε στο «στόχαστρο» του κ. Καρατζαφέρη. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ προσέγγισε και τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του Ηρακλή και του Ολυμπιακού κ. Γ. Ανατολάκη, αναθέτοντάς του παράλληλη αποστολή: «Να μου μαζέψεις τους χούλιγκαν, που είναι απολιτίκ, και να τους φέρεις στην πολιτική» του είπε και για να γίνει ακόμη πιο πειστικός του εξήγησε: «Οποιος είναι έξω από την πολιτική είναι βάρος της δημοκρατίας» . Του αποκάλυψε δε ότι αναζητεί και κάποιον από τον Παναθηναϊκό για να τον συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο ώστε «να υπάρξει ισορροπία ». Δεν ξέρω αν τελικώς η πολιτική θα κερδίσει τους προαναφερθέντες κυρίους, αυτό όμως που διαβλέπω με πικρία είναι ότι η αοιδός κυρία Εφη Σαρρή, υποψηφία με τον ΛΑΟΣ στις εκλογές του 2007, μάλλον μένει εκτός πολιτικής (και εκτός κόμματος), όπως τουλάχιστον διαρρέεται από το περιβάλλον του κ. Καρατζαφέρη. Κρίμα! Ελπίζω στην όποια απόφαση να μην επηρέασε το γνωστό της άσμα «Αφρικανέ, Αφρικανέ, έλα να κάνουμε κονέ».

***


Στέγη στη London School of Εconomics (LSΕ) θα βρει τους παγωμένους μήνες του χειμώνα ο κ. Ι. Παπαντωνίου. Θα διδάξει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές θέματα ευρωπαϊκής οικονομίας, άμυνας και ασφάλειας. Αν και βαθιά μέσα του δεν θα έλεγε όχι σε μια επιστροφή στα «πράσινα» ψηφοδέλτια, ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας κοιτάζει πλέον στο μέλλον. Και παράλληλα δεν λησμονεί τη δραστηριότητά του μέσω του Κέντρου Ευρωπαϊκής Προοδευτικής Πολιτικής. Προγραμματίζει μάλιστα για τις 13 Σεπτεμβρίου στην Παλαιά Βουλή συνάντηση με θέμα τα 10 χρόνια από την εισαγωγή του ευρώ, σε συνεργασία με τη Γαλλική Δημοκρατία και την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας κ. Λοράν Φαμπιούς, ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας κ. Χανς Αϊχελ και, φυσικά, ο Γιάννος.

▅ Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίσσονταν στη Βουλή λίγες ώρες προτού ο Πρωθυπουργός προκηρύξει τις πρόωρες εκλογές. Η ατυχέστατη και εκτός τόπου και χρόνου, όπως απεδείχθη, πρωτοβουλία του κ. Αν. Καραμάριου μετά του κ. Ηλ. Φωτιάδη, της κυρίας Παρθένας Φουντουκίδου και άλλων «γαλάζιων» βουλευτών – οι οποίοι την… έκαναν στην πορεία με ελαφρά πηδηματάκια- να επιχειρήσουν να παρέμβουν με επιστολή τους στον κ. Καραμανλή ώστε να μην προχωρήσει σε εκλογές, απέβη όχι απλώς άκαρπη, αλλά κινδύνεψαν να τους πάρουν με τις πέτρες από το Μέγαρο Μαξίμου. Το μεγαλύτερο δράμα, ωστόσο, βίωσε ο βουλευτής Ημαθίας κ. Φωτιάδης , ο οποίος έψαχνε εναγωνίως κάποιον για να βάλει στοίχημα ότι ο κ. Καραμανλής δεν θα πάει σε εκλογές, αλλά δεν έβρισκε κανέναν. Μάλιστα για να δελεάσει τους συνομιλητές του έλεγε ότι βάζει στοίχημα ένα κοντέινερ κρασιά! Αλλά ούτε έτσι έπεισε κανέναν ο… τυχεράκιας!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk