ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το Χόλιγουντ πρέπει να προσαρμοστεί στους ισλαμικούς κανόνες

Oταν η Πάρις Χίλτον ταξίδεψε πέρυσι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στο Ντουμπάι, προκειμένου να κάνει συνεντεύξεις με φίλες της για την τηλεοπτική σειρά του ΜΤV «Μy new ΒFF», οι παραγωγοί της εκπομπής είχαν πρόσβαση σε στούντιο τελευταίας τεχνολογίας, καθώς και μια σειρά από διευκολύνσεις εκ μέρους της κυβέρνησης ώστε να φέρουν λίγο αέρα από το χολιγουντιανό γκλάμουρ στη Μέση Ανατολή. Το πρόβλημα που ανέκυψε όμως ήταν αυτό της εναρμόνισης πολλών σημείων του περιεχομένου της σειράς με τους ισλαμικούς κανόνες της περιοχής.

Το Χόλιγουντ πρέπει να προσαρμοστεί  στους ισλαμικούς κανόνες | tovima.gr

Oταν η Πάρις Χίλτον ταξίδεψε πέρυσι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στο Ντουμπάι, προκειμένου να κάνει συνεντεύξεις με φίλες της για την τηλεοπτική σειρά του ΜΤV «Μy new ΒFF», οι παραγωγοί της εκπομπής είχαν πρόσβαση σε στούντιο τελευταίας τεχνολογίας, καθώς και μια σειρά από διευκολύνσεις εκ μέρους της κυβέρνησης ώστε να φέρουν λίγο αέρα από το χολιγουντιανό γκλάμουρ στη Μέση Ανατολή.

Το πρόβλημα που ανέκυψε όμως ήταν αυτό της εναρμόνισης πολλών σημείων του περιεχομένου της σειράς με τους ισλαμικούς κανόνες της περιοχής. Στα γυρίσματα λοιπόν που έγιναν εκεί δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε ίχνος αθυροστομίας, κατανάλωσης οινοπνευματωδών ή αναπαράστασης «τρυφερών» στιγμιοτύπων. Σοβαρό πρόβλημα όμως αντιμετώπισαν και οι παραγωγοί στα εξωτερικά γυρίσματα σε ένα «πάρκο νερού». Οι διαγωνιζόμενες θα έπρεπε να εμφανιστούν με μαγιό, τα οποία όμως θα ήταν σχεδιασμένα έτσι ώστε να μην αντιβαίνουν προς τους θρησκευτικούς κανόνες.

Το Ντουμπάι, το ανταγωνιστικό εμιράτο Αμπου Ντάμπι αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις του Κόλπου αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια στην προσπάθειά τους να «ανοίξουν» την οικονομία τους μέσω δημιουργικότητας στη διασκέδαση, έτσι ώστε να γίνουν πρωτεύουσες του θεάματος, κάτι δηλαδή σαν Χόλιγουντ. Το σημαντικότερο από αυτά τα εμπόδια είναι ότι λειτουργούν κάτω από τον ισλαμικό νόμο.

Το Χόλιγουντ όμως, όχι. Ως τώρα τα πλούσια πετρελαιοπαραγωγά κράτη έχουν αποδειχθεί αρκετά πρόθυμα να χρηματοδοτήσουν αφειδώς πλούσιες παραγωγές του τομέα των Μέσων και να χτίσουν εγκαταστάσεις για παραγωγή ταινιών. Ωστόσο οι προσπάθειες αυτές προσκρούουν στις παραδοσιακές αξίες και στη λογοκρισία.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα το Ντουμπάι απέρριψε την αίτηση των παραγωγών του σίκουελ της ταινίας «Sex and the city», οι οποίοι ήθελαν να γυρίσουν σκηνές από τη νέα ταινία στην περιοχή. Η κυβέρνηση επικαλέστηκε λόγους ηθικής για την απόφασή της αυτή. Σημειώνεται ότι πριν από δύο χρόνια παρόμοια απόφαση είχε σταματήσει και τα γυρίσματα της ταινίας «Βody of Lies», ενός θρίλερ με θέμα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Για τους λόγους αυτούς, όπως αναφέρουν πολλοί ειδήμονες, τα περισσότερα από τα πανάκριβα και άρτια εξοπλισμένα στούντιο της περιοχής παραμένουν άδεια.

Οι επενδύσεις που έχουν γίνει στην περιοχή είναι αρκετά μεγάλες. Η Ιmagenation, θυγατρική της κυβερνητικά ελεγχόμενης Αbu Dhabi Μedia, επένδυσε 250 εκατ. δολάρια για τη συνεργασία της με την Ρarticipant Μedia και άλλα τόσα για τη συνεργασία με τη Ηyde Ρark Εntertainment. Η πιο ακριβή όμως μεικτή επιχείρηση είναι αυτή με τη Warner Βrothers, η επένδυση της οποίας ανήλθε σε 1 δισ. δολάρια, αλλά παρήγαγε μόνο μία κινηματογραφική ταινία.

Οι εγκαταστάσεις της Studio City χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή 26 ταινιών. Πρόκειται για παραγωγές, κυρίως, τοπικές και του «Μπόλιγουντ». Τα μόνα δυτικά φιλμ που έχουν γυριστεί σε ένα μέρος τους στην περιοχή είναι τα «Syriana» και «Τhe Κingdom». Και όπως καταλήγουν οι αναλυτές, ακόμη και αν λυθούν τα οικονομικά και λογιστικά προβλήματα, η λογοκρισία θα παραμείνει και μάλλον θα αποτελεί το πιο ισχυρό εμπόδιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk