ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ

Πιθανή πολιτική αστάθεια ανησυχεί τους επενδυτές

Oι πρόωρες εκλογές αιφνιδίασαν αρνητικά τους επενδυτές και ιδιαίτερα τους ξένους, οι οποίοι εκδήλωσαν τη δυσφορία τους με επιθετικές πωλήσεις την Πέμπτη που συνεχίστηκαν στον κλάδο των τραπεζών και την Παρασκευή, παρά την ανάκαμψη της αγοράς. Ο κίνδυνος να εισέλθει η χώρα σε παρατεταμένη περίοδο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας είναι το στοιχείο που ενέτεινε τις ανησυχίες των ξένων αναλυτών, δεδομένου ότι, ακόμη και αν το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα δώσει αυτοδυναμία στη νέα κυβέρνηση, δεν απομακρύνεται ο κίνδυνος νέων εκλογών τον Μάρτιο με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Oι πρόωρες εκλογές αιφνιδίασαν αρνητικά τους επενδυτές και ιδιαίτερα τους ξένους, οι οποίοι εκδήλωσαν τη δυσφορία τους με επιθετικές πωλήσεις την Πέμπτη που συνεχίστηκαν στον κλάδο των τραπεζών και την Παρασκευή, παρά την ανάκαμψη της αγοράς.

Ο κίνδυνος να εισέλθει η χώρα σε παρατεταμένη περίοδο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας είναι το στοιχείο που ενέτεινε τις ανησυχίες των ξένων αναλυτών, δεδομένου ότι, ακόμη και αν το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα δώσει αυτοδυναμία στη νέα κυβέρνηση, δεν απομακρύνεται ο κίνδυνος νέων εκλογών τον Μάρτιο με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Γνωρίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας άπτεται του δημοσίου χρήματος, οι ξένοι επενδυτές προεξόφλησαν το πάγωμα μεγάλων έργων, αλλά και την αναστολή σημαντικών για την εξυγίανση της οικονομίας αποφάσεων.

Μια αγορά που επηρεάζεται άμεσα από τις πολιτικές εξελίξεις μοιάζει με «τοπίο στην ομί χλη» για τους επενδυτές, οι οποίοι προτιμούν να απέχουν κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα και για όσο αυτό διαρκέσει.

Για την εγχώρια αγορά αυτό σημαίνει ότι οι εσωτερικές εξελίξεις αποκτούν καταλυτικό ρόλο και η συνάρτησή της με την πορεία των διεθνών γίνεται πιο χαλαρή. Στον βαθμό μάλιστα που την τελευταία εβδομάδα ήταν εμφανής η διάθεση διόρθωσης των διεθνών δεικτών, οι ευκαιρίες να επωφεληθεί η εγχώρια αγορά από τυχόν διεθνή ανάκαμψη φαίνεται ότι λιγοστεύουν. Σε συνθήκες αβεβαιότητας οι επενδυτές παρακολουθούν τους τεχνικούς δείκτες, η πορεία των οποίων προδικάζει την επόμενη κίνηση. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Εμπορικής, από τα τρία ορατά σενάρια (αισιόδοξο, συντηρητικό, απαισιόδοξο) επικρατέστερο είναι το δεύτερο. Σε αυτό προβλέπεται να υπάρξει μια σύντομη σταθεροποίηση ύστερα από το πρώτο βίαιο πτωτικό κύμα για να ακολουθήσει μια περίοδος διολίσθησης με χαμηλότερους όγκους συναλλαγών που ενδεχομένως να οδηγήσει τον γενικό δείκτη στη στήριξη των 2.270

μονάδων, όπου ίσως αποτελέσει την αφετηρία ενός νέου ανοδικού κύματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk