ΑΤΖΕΝΤΑ

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

Οχι στον περιορισμό των hedge funds, λέει ο δήμαρχος του Λονδίνου «Τα σχέδια που απεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση για τη “ρύθμιση” των hedge funds απειλούν τον ρόλο του Λονδίνου ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου» δήλωσε στο ΒΒC ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον (φωτογραφία). Και πρόσθεσε ότι «δεν είναι αβάσιμες οι υποψίες ότι υπουργοί στο Παρίσι και στο Βερολίνο προωθούν τις εν λόγω ρυθμίσεις για να πλήξουν το Λονδίνο»! Είναι αλήθεια ότι στο Σίτι εδρεύει το 80% των ευρωπαϊκών hedge funds.

Οχι στον περιορισμό των hedge funds, λέει ο δήμαρχος του Λονδίνου «Τα σχέδια που απεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση για τη “ρύθμιση” των hedge funds απειλούν τον ρόλο του Λονδίνου ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου» δήλωσε στο ΒΒC ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον (φωτογραφία). Και πρόσθεσε ότι «δεν είναι αβάσιμες οι υποψίες ότι υπουργοί στο Παρίσι και στο Βερολίνο προωθούν τις εν λόγω ρυθμίσεις για να πλήξουν το Λονδίνο»! Είναι αλήθεια ότι στο Σίτι εδρεύει το 80% των ευρωπαϊκών hedge funds. Αλλά επίσης είναι αλήθεια ότι και ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν συνυπέγραψε τελικά την Πέμπτη το γαλλο-γερμανικό μανιφέστο προς το G20 για ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Είναι αλήθεια ότι, για να το κάνει, απαίτησε από τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ ορισμένες κρίσιμες υποχωρήσεις από το αρχικό τους σχέδιο, ιδιαίτερα για τα μπόνους των τραπεζικών. Ετσι, στην τελική έκδοση της επιστολής Μπράουν- Σαρκοζί- Μέρκελ προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ανάγκη το επερχόμενο G20 να υιοθετήσει μέτρα ρύθμισης των αγορών, έχει αφαιρεθεί οποιαδήποτε ατομική ποσόστωση στα μπόνους των τρέιντερ. Αναφέρεται απλώς η ανάγκη «να εξεταστούν τα μέσα περιορισμού των κυμαινόμενων απολαβών στις τράπεζες ανάλογα είτε με τις συνολικές απολαβές τους είτε με τα έσοδα ή/και τα κέρδη των τραπεζών». Το οποίο για πολλούς επικριτές ερμηνεύεται ως «άδειασμα» κάθε ουσίας από την επιστολή που φιλοδοξεί να τα ρυθμίσει. Τουλάχιστον στο θέμα των μπόνους. Γιατί, στο ζήτημα του εκβιασμού των μεγάλων τραπεζών για να διασώζονται από το δημόσιο χρήμα, η επιστολή προτείνει να εξεταστεί «πώς μπορούν να διαλύονται οι οργανισμοί αυτοί, αν χρειαστεί, χωρίς να διαλύεται το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Η ανάκαμψη αρχίζει, λέει ο ΟΟΣΑ Μια «πιο πρώιμη» ανάκαμψη, από το 3ο τρίμηνο του 2009, δηλαδή ήδη από τώρα, διαβλέπει ο ΟΟΣΑ, με βάση την «ενθαρρυντική» κατάσταση της «οικονομικής επικαιρότητας στους τελευταίους μήνες».

Αιτία: η βελτίωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, η σταθεροποίησης της αγοράς ακινήτων, η πορεία των αποθεμάτων, η οικονομική δραστηριότητα στις αναδυόμενες οικονομίες (κυρίως Κίνα). Ωστόσο, οι ρυθμοί της ανάκαμψης θα παραμείνουν πολύ «μέτριοι για κάποιο διάστημα ακόμα» γιατί «οι μεγάλες υπερβάλλουσες παραγωγικές ικανότητες,η χαμηλή αποδοτικότητα, το υψηλό επίπεδο της ανεργίας και η αύξησή της, η ασφυξία των εισοδημάτων της εργασίας και οι συνεχιζόμενες προσαρμογές στις αγορές ακινήτων θα συνεχίσουν να πλήττουν κάθε αύξηση της ιδιωτικής ζήτησης».

Η ευρωπαϊκή ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται, έστω και πιο αργά Στα 22 εκατομμύρια έφτασαν οι άνεργοι στην ΕΕ τον Ιούλιο, εκ των οποίων πάνω από 15 εκατομμύρια στην ευρωζώνη, συνεχίζοντας την πορεία καταστροφής θέσεων εργασίας που ξεκίνησε από τις αρχές του 2008. Μόνο από τον Ιούνιο προστέθηκαν 225.000

άνεργοι στην Ευρώπη (167.000

στην ευρωζώνη), ενώ στην τελευταία χρονιά προστέθηκαν πάνω από 5,1 εκατομμύρια στην ΕΕ και 3,26 εκατομμύρια στην ευρωζώνη. Η αύξηση της ανεργίας ήταν γενική σε όλες τις χώρες χωρίς εξαίρεση.

Πάντως ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας έχει αρχίσει να κάμπτεται, από το ανώτατο σημείο του τον Μάρτιο, όταν στην ΕΕ είχαν προστεθεί 626.000 άνεργοι.

Ευρωπαϊκή εξοικονόμηση ενέργειας από τους γλόμπους Ξεκίνησε στην ΕΕ η εφαρμογή του τριετούς προγράμματος αντικατάστασης των ενεργοβόρων λαμπτήρων πυρακτώσεως. Ηδη απαγορεύτηκαν η κατασκευή και η εισαγωγή στις 27 χώρεςμέλη λαμπτήρων ισχύος 100 Watt και άνω. Και ως τον Σεπτέμβριο του 2012 οι «παλαιές λάμπες θα αποτελούν πλέον παρελθόν στην Ευρώπη», όπως σημειώνει η Κομισιόν.

Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά μπορούν να εξοικονομήσουν ετησίως κατά μέσον όρο 50 ευρώ έκαστο αν αντικαταστήσουν τις παλαιές λάμπες με νέες φθορισμού, αλογόνου ή LΕD.

Το όφελος για την ευρωπαϊκή οικονομία υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ ετησίως.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk