ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναζητείται νέο μοντέλο ανάπτυξης

Πριν από δύο χρόνια ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής προκήρυξε πρόωρες εκλογές για την κατάρτιση ενός αξιόπιστου, αναπτυξιακού προϋπολογισμού για το 2008. Εναν χρόνο αργότερα ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Αλογοσκούφης, διαπιστώνοντας καθυστερημένα τις αδυναμίες εκτέλεσης του προϋπολογισμού, προχωρούσε στη λήψη εισπρακτικών μέτρων για να κλείσει τις τρύπες, παρ΄ ότι η διεθνής οικονομική κρίση που είχε ξεσπάσει εν τω μεταξύ άγγιζε την ελληνική οικονομία. Ο κ. Αλοφοσκούφης ευελπιστούσε ότι οι δυνάμεις της αγοράς θα μπορούσαν να τακτοποιήσουν αναίμακτα την αναστάτωση που επέφεραν στην παγκόσμια οικονομία οι υπερβολές των τραπεζιτών και των traders.

Πριν από δύο χρόνια ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής προκήρυξε πρόωρες εκλογές για την κατάρτιση ενός αξιόπιστου, αναπτυξιακού προϋπολογισμού για το 2008. Εναν χρόνο αργότερα ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Αλογοσκούφης, διαπιστώνοντας καθυστερημένα τις αδυναμίες εκτέλεσης του προϋπολογισμού, προχωρούσε στη λήψη εισπρακτικών μέτρων για να κλείσει τις τρύπες, παρ΄ ότι η διεθνής οικονομική κρίση που είχε ξεσπάσει εν τω μεταξύ άγγιζε την ελληνική οικονομία. Ο κ. Αλοφοσκούφης ευελπιστούσε ότι οι δυνάμεις της αγοράς θα μπορούσαν να τακτοποιήσουν αναίμακτα την αναστάτωση που επέφεραν στην παγκόσμια οικονομία οι υπερβολές των τραπεζιτών και των traders. Διαψεύστηκε όμως με την κατάρρευση της Lehman Βrothers, την κατρακύλα των αγορών και την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. Σήμερα ο κ. Καραμανλής όχι μόνο έχει εγκαταλείψει τα φιλόδοξα σχέδια για αναπτυξιακούς προϋπολογισμούς, αλλά ζητεί και πάλι νωπή λαϊκή εντολή ώστε να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για να βγει η χώρα από το τέλμα στο οποίο κατρακύλησε από τις λανθασμένες επιλογές των κυβερνήσεών του.

Ο δρόμος επιστροφής της χώρας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς χαρακτηρίζεται από πολλούς «ανηφορικός και δύσβατος». Οπως επεσήμανε στον Πρωθυπουργό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος κατά τη συνάντησή τους, την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα έχει αναθεωρήσει τις αρχικές προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τώρα εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία το 2009 θα συρρικνωθεί κατά περίπου 0,5%, ενώ το 2010 θα υποχωρήσει περαιτέρω εξαιτίας του περιορισμού της ιδιωτικής κατανάλωσης και της ζήτησης, πράγμα που σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία θα εισέλθει το επόμενο τρίμηνο και επισήμως σε ύφεση. Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί τώρα και το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο μέχρι πρότινος προέβλεπε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οπως σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, ο ρυθμός αύξησης των τραπεζικών χορηγήσεων, στις οποίες στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο η ανάπτυξη των περασμένων ετών, θα υποχωρήσει περαιτέρω, τόσο εξαιτίας της περιορισμένης ζήτησης, αφού νοικοκυριά και επιχειρήσεις προσπαθούν να μειώσουν τον δανεισμό τους, όσο και εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα διεθνώς. Συγκεκριμένα η πιστωτική επέκταση έχει υποχωρήσει στο 7% και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 5% στο τέλος του έτους. Η εικόνα είναι χειρότερη στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου τον Ιούλιο μειώθηκε το υπόλοιπο των δανείων σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Ως εκ τούτου ο κ. Προβόπουλος θεωρεί ότι η χώρα χρειάζεται νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα έχει στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη απαιτείται πολυετής σχεδιασμός ανασύνταξης και ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας που θα αγγίζει τον πυρήνα των διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας.

Η ελληνική οικονομία έχει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο μεγάλα αγκάθια, το συνεχώς διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα και το καλπάζον δημόσιο χρέος. Κατά τα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας οι μηχανισμοί του κράτους αποδυναμώθηκαν, με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική υστέρηση στα έσοδα, η οποία έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις με την κρίση, και οι δαπάνες να έχουν διογκωθεί. Παρά την περίφημη απογραφή του κ. Αλογοσκούφη και το δημοσιονομικό συμμάζεμα, το έλλειμμα έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αναθεωρήσει τις αρχικές προβλέψεις της για έλλειμμα 3,7% το 2009 και τώρα εκτιμά πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι πολύ υψηλότερο και θα κυμανθεί περί το 6,5%-7% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με άλλους υπολογισμούς, το έλλειμμα είναι πολύ υψηλότερο και διαμορφώνεται ακόμη και σε διψήφιο ποσοστό.

Η δημοσιονομική εξυγίανση θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Και τούτο διότι θα είναι μια επώδυνη διαδικασία που θα περιλαμβάνει νέους φόρους και αύξηση αρκετών από τους υφισταμένους, αφού τα περιθώρια περιορισμού των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού είναι μικρά. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θεωρείται από πολλούς μεγάλος κίνδυνος για την οικονομία, καθώς η διεύρυνσή του περιορίζει τη δυνατότητα αναθέρμανσης της οικονομίας μέσω επενδύσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk