»πρόσωπο»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ «Θα παραμείνω στη θέση μου»

Την περασμένη εβδομάδα στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι πληροφορίες για συνολική αλλαγή του πρωινού προγράμματος του ΑΝΤ1. Ανάμεσα στις προτάσεις που ακούστηκαν ήταν να μετακομίσει ο Γιώργος Παπαδάκης με το «Καλημέρα Ελλάδα» από τη ζώνη 07.00- 10.00 στη ζώνη 10.00- 13.00. Η έντονη φημολογία αλλά και οι πληροφορίες για συναντήσεις του δημοσιογράφου με τα διευθυντικά στελέχη του σταθμού ανέτρεψαν τα μέχρι στιγμής δεδομένα που ήθελαν την Ευγενία Μανωλίδου να αναλαμβάνει τον «Πρωινό καφέ».

Την περασμένη εβδομάδα στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι πληροφορίες για συνολική αλλαγή του πρωινού προγράμματος του ΑΝΤ1. Ανάμεσα στις προτάσεις που ακούστηκαν ήταν να μετακομίσει ο Γιώργος Παπαδάκης με το «Καλημέρα Ελλάδα» από τη ζώνη 07.00-

10.00 στη ζώνη 10.00- 13.00. Η έντονη φημολογία αλλά και οι πληροφορίες για συναντήσεις του δημοσιογράφου με τα διευθυντικά στελέχη του σταθμού ανέτρεψαν τα μέχρι στιγμής δεδομένα που ήθελαν την Ευγενία Μανωλίδου να αναλαμβάνει τον «Πρωινό καφέ». Με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις στο κανάλι του Αμαρουσίου, ο Γιώργος Παπαδάκης μιλάει στο «Βήμα», επισημαίνει ότι ουδέποτε συναντήθηκε ή έκανε συζητήσεις με στελέχη του ΑΝΤ1 και υποστηρίζει ότι ο ίδιος παραμένει στην πρωινή ζώνη, χωρίς ωστόσο να αποκλείει ότι στους δύσκολους καιρούς που πλήττουν και τη δημοσιογραφία αν χρειαστεί θα βάλει νερό στο κρασί του αν του το ζητήσουν. – Σας ζητήθηκε από τον ΑΝΤ1 να μεταφερθείτε στη ζώνη 10.00- 13.00; Ισχύει;

«Κι εγώ το έμαθα αυτό και πρέπει να σας πω ότι αιφνιδιάστηκα όσο κι εσείς. Το άκουσα να κυκλοφορεί αλλά επισήμως δεν μου έγινε ποτέ αυτή η πρόταση. Νομίζω ότι αυτό που δημιουργήθηκε ήταν πολύ κακό για το τίποτα. Δεν πρέπει να πέρασε από το μυαλό κάποιων να γίνει αυτή η αλλαγή ούτε κι εγώ ήμουν έτοιμος να το σκεφτώ και να το συζητήσω. Ας πούμε ότι επρόκειτο για μια μη γενόμενη φάση, όπως θα έλεγαν στο βόλεϊ».

– Δηλαδή δεν συναντηθήκατε την περασμένη Τετάρτη με τους υπευθύνους του ΑΝΤ1 να το συζητήσετε;

«Οχι. Εγώ δεν συναντήθηκα με κανέναν».

– Υποστηρίζετε λοιπόν ότι το κανάλι ουδέποτε σας πρότεινε να αλλάξετε την ώρα προβολής και το περιεχόμενο της εκπομπής σας;

«Οχι, ποτέ. Η εκπομπή παραμένει σταθερή 7.00- 10.00 το πρωί».

– Τι στόχους έχετε βάλει για τη φετινή σεζόν;

«Πάνω απ΄ όλα να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας σε ένα περίεργο τηλεοπτικό τοπίο όπου πολλές φορές κυριαρχούν η ανθρωποφαγία και η προβολή του “εγώ” και της εικόνας και όχι των γεγονότων. Θα κάνουμε τη δουλειά μας και θα μείνουμε σε αυτή με βασικό γνώμονα ότι “η τηλεόραση είναι η δουλειά μας, η ζωή είναι αλλού”».

– Εχετε εντοπίσει τα λάθη που κάνατε την περασμένη σεζόν;

«Ημουν υπερβολικός σε κάποιες αντιδράσεις μου γιατί δεν άντεξα κάποια κριτική που τη θεώρησα άδικη. Φοβερό λάθος και τουλάχιστον είχα το θάρρος να το πω».

– Ως προς το περιεχόμενο της εκπομπής;

«Βεβαίως. Οταν κάνεις τέσσερις ώρες ζωντανό πρόγραμμα στην αρχή της ημέρας αν θεωρούσες ότι δεν κάνεις λάθη θα ήσουν κουτός. Το θέμα είναι να είσαι ειλικρινής και να προσπαθείς να τα διορθώσεις».

– Εντάξατε δηλαδή πράγματα που δεν θα έπρεπε;

«Το τοπίο είναι ξεκαθαρισμένο. Δεν κάνουμε εκπτώσεις σε αυτό το θέμα. Κάποιες αντιδράσεις και η υπερβολή είναι που κάνουν κακό. Οπως και ο αιφνιδιασμός από τα γεγονότα και η ανάγκη να κάνεις καλύτερα τη δουλειά σου από κάποιον άλλο».

– Ο ανταγωνισμός σάς παρασύρει; «Θέλω να είμαι ειλικρινής. Λιγότερο όσο περνούν τα χρόνια. Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που μπήκα σε αυτή τη ζώνη. Εχω την εμπειρία και την ωριμότητα ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας να μην κάνω πολλά λάθη». – Η τηλεθέαση πόσο σημαντική είναι;

«Με ενδιαφέρει βέβαια! Οποιος λέει το αντίθετο είναι ψεύτης. Και βέβαια κάθε πρωί βλέπω τα νούμερα τηλεθέασης για να δω τι είναι αυτό που ικανοποιεί τον κόσμο, χωρίς όμως πάντα να κάνω εκπτώσεις. Προσπαθώ να κάνω όσο το δυνατόν λιγότερες εκπτώσεις. Το θέμα είναι να μην κάνεις τέτοιες εκπτώσεις που να μην αναγνωρίζεις τον εαυτό σου».

– Είναι εμφανής η τάση- και στο κανάλι σας- οι ενημερωτικές εκπομπές της πρωινής ζώνης να εντάσσουν στοιχεία lifestyle στη δομή τους.Εσείς θα παρουσιάζατε ένα τέτοιο μοντέλο εκπομπής;

«Οχι. Κατηγορηματικά όχι». – Γιατί; «Δεν θα μπορούσα να το κάνω σωστά. Δεν θεωρώ ότι αυτό είναι κακό. Είναι ένα κομμάτι της δουλειάς μας. Υπάρχουν όμως κάποιοι που μπορούν να την κάνουν και κάποιοι που δεν μπορούν. Εγώ λοιπόν δεν μπορώ. Είναι απλό. Ακόμη και αν η τηλεόραση είχε μόνο τέτοιου είδους ενημέρωση τότε εγώ δεν θα είχα δουλειά σε μια τέτοια τηλεόραση. Δεν θεωρώ ότι αυτό που κάνω εγώ είναι σοβαρό και αυτό που κάνουν οι άλλοι δεν είναι. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει πράγματα που δεν μπορεί να τα υποστηρίξει, δεν μπορεί να τα υπογράψει. Δεν δηλώνω σοβαρός δημοσιογράφος. Ενα μαγκαζίνο κάνω, μια καθημερινή ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή. Ξέρω τι κάνω, πατάω στα πόδια μου».

– Φέτος από την εκπομπή θα απουσιάζει η Μάγδα Παπαγιάννη ενώ ακούστηκε ότι παρ΄ ολίγον να μην είναι και ο Στρατής Λιαρέλλης.Σας δυσαρέστησε αυτή η εξέλιξη;

«Με τον Στρατή δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα γιατί είναι άλλη η σχέση του με τον σταθμό. Μειώθηκε η διάρκεια της εκπομπής σε τρεις ώρες από τέσσερις, μειώθηκε το μπάτζετ και οι παρουσιαστές. Επειδή δυστυχώς τελείωνε το συμβόλαιο της Μάγδας, δεν ανανεώθηκε. Διαμαρτυρήθηκα, αλλά σε καιρούς χαλεπούς για όλα τα κανάλια τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Δεν είναι οι εποχές που θα μπορούσες να κάνεις τα πάντα για μια τόσο καλή φίλη και αξιόλογη επαγγελματία όπως η Μάγδα. Για μένα είναι πολύ μεγάλη απώλεια».

– Ο «Πρωινός καφές» στο κανάλι σας αλλάζει ριζικά.Πώς το σχολιάζετε;

«Αυτό άκουσα κι εγώ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το να γίνει μια φρέσκια νέα προσπάθεια; Νομίζω θα ήταν μια πρόταση τηλεοπτική. Κάτι διαφορετικό. Βαρέθηκα να βλέπω τα ίδια και τα ίδια πράγματα. Λείπουν οι ιδέες από την ελληνική τηλεόραση. Ολοι κάνουν τα ίδια και τα ίδια, ακόμη και οι τίτλοι των εκπομπών μοιάζουν».

– Εχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να αποχωρήσετε;

«Αν κερδίσω το λαχείο, ναι. Διαφορετικά θα περιμένω τη σύνταξή μου». – Για να ολοκληρώσουμε τη συζήτησή μας, επιστρέφω στο αρχικό μας θέμα και σας ρωτώ: θα δεχόσασταν να μετακομίσετε σε άλλη τηλεοπτική ζώνη;

«Είναι δύσκολο να αλλάξω ζώνη εκτός αν μου την αλλάξουν υποχρεωτικά. Ως το 2011 συμβατικά έχω υπογράψει για αυτή τη ζώνη. Ομως τα πάντα μπορεί να αλλάξουν σε αυτή τη ζωή. Για μένα είναι δύσκολο πια. Εγώ μπορεί βέβαια να είμαι δεμένος και να έλθει κάποιος να με λύσει, να μου πει τέλος. Ε, δεν θα σηκώσω την παντιέρα της επανάστασης, ούτε είναι για μένα μονόδρομος η τηλεόραση. Υπάρχουν πολύ σημαντικά πράγματα στη ζωή».

Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk