Τέλος στα σενάρια διαδοχής

«Δεν παραιτούμαι» διαμηνύει ο Κ.Καραμανλής και προειδοποιεί για τα ψηφοδέλτια

«Όχι, δεν παραιτούμαι» σε περίπτωση ήττας τόνισε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής, τονίζοντας πάντως ότι «η μάχη των εκλογών κερδίζεται». Για τα ψηφοδέλτια δήλωσε ότι «η ώρα της τελικής κρίσης είναι σε λίγες μέρες». Παράλληλα, απέκλεισε συνεργασίες με ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, ξεκαθάρισε ότι «τον Κ.Παπούλια θα τον ψηφίσουμε» και δήλωσε πρόθυμος για τηλεοπτική αναμέτρηση με τον Γ.Παπανδρέου.

«Όχι, δεν παραιτούμαι, όσο αισθάνομαι χρήσιμος για τον τόπο θα είμαι στην πρώτη γραμμή» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για το ενδεχόμενο ήττας του κόμματός του στις εκλογές, τονίζοντας πάντως ότι «τίποτα δεν είναι προεξοφλημένο, η μάχη των εκλογών κερδίζεται και θα τα δώσω όλα, όσο ποτέ μέχρι τώρα».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στο ξεκαθάρισμα του το εσωκομματικού τοπίου και τη συμμετοχή, ή μη, στα ψηφοδέλτια όσων ενεπλάκησαν σε σκανδαλώδεις υποθέσεις, και ιδιαίτερα τους λεγόμενους «Βατοπεδινούς», ο κ. Καραμανλής επανέλαβε πως όλοι κρίνονται από τη συνολική τους στάση και ότι η ώρα αυτής της κρίσης πλησιάζει.

«Έκανα λάθος στην εκτίμηση της υπόθεσης» επανέλαβε ο Κ.Καραμανλής για την υπόθεση Βατοπεδίου και συμπλήρωσε: «Η ώρα της τελικής αξιολόγησης και κρίσης είναι σε λίγες μέρες. Τα κριτήρια για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων είναι συγκεκριμένα και αφορούν στο σύνολο της συμπεριφοράς. Περιμένετε λίγες ημέρες».

«Ήταν λάθος μου» απάντησε εξάλλου ο κ. Καραμανλής για το γεγονός ότι στην προηγούμενη ΔΕΘ δικαιολόγησε την άποψη πως «ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό». Ερωτηθείς εάν έκανε στη διάρκεια των 5,5 ετών λάθη σε επιλογές προσώπων ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι μόνο η εμπειρία μπορεί να αποδείξει την ορθότητα των επιλογών.

Σε ό,τι αφορά στη διαφθορά είπε ότι αυτή δεν προέκυψε τα τελευταία χρόνια αλλά είναι φαινόμενο της κοινωνίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έστειλε όλες τις υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Ειδικά σε ό,τι αφορά την υπόθεση Siemens εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι «η ΝΔ δεν έχει σχέση με τη Siemens».

Πέραν της αυτοκριτικής, ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι αναπόφευκτο από κάθε εκλογική αναμέτρηση να προκύπτουν νέα πρόσωπα και αποκάλυψε ότι σκέφτεται την αξιοποίηση προσώπων εκτός πολιτικής, τεχνοκρατών, σε ενδεχόμενη νέα κυβέρνηση.

«Καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές» ήταν η απάντηση στο ερώτημα για τον κ. Μιχάλη Λιάπη και τον χαρακτηρισμό «ιστορικό λάθος» και «ατόπημα για την παράταξη» της επιλογής των πρόωρων εκλογών. Επανέλαβε εξάλλου ότι κριτήριο για την απόφασή του να ζητήσει νωπή λαϊκή εντολή ήταν αποκλειτικά το εθνικό συμφέρον.

Ο πρωθυπουργός ήταν εξάλλου ξεκάθαρος ότι «τουλάχιστον η στάση των υπουργών» ήταν εσφαλμένη όταν τάσσονταν υπέρ ή κατά των εκλογών πριν ανακοινώσει ο ίδιος τις προθέσεις του.

«Ναι, έτσι απλά» ήταν εξάλλου η χαρακτηριστική απάντηση του πρωθυπουργού στο ερώτημα εάν πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. «Ξέρω ότι είναι δύσκολο και ότι κάποιοι στη ΝΔ έχουν παράπονα, αλλά έχουμε το σωστό μήνυμα και πολιτική και αυτό θα επιχειρήσω να επικοινωνήσω το επόμενο διάστημα».

Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ακόμη ότι «τον Κάρολο Παπούλια θα τον ψηφίσουμε». Στο μέτρο όμως που ο κ. Κάρολος Παπούλιας δεν έχει εκφράσει ακόμα τις προθέσεις του, ο πρωθυπουργός είπε ότι αν προταθεί άλλο πρόσωπο το Μάρτιο, τότε «θέλει εξέταση και ανάλυση». «Δεσμεύομαι μόνο ότι η ΝΔ θα ψηφίσει τον Κ.Παπούλια» συμπλήρωσε.

Επίσης, ο πρωθυπουργός δήλωσε πρόθυμος να εξεταστεί ενδεχομένως στην επόμενη Βουλή το ευρύτερο ζήτημα ρόλου και αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Η συγκεκριμένη πρόταση έχει λογική βάση, αλλά θα προέκυπταν δυσκολίες, λόγω της αρχής της δεδηλωμένης» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν υπάρχει η αντικειμενική συνθήκη για συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ για το ΛΑΟΣ είπε ότι είναι ένα κόμμα με ακραία ιδεολογία και με τα άκρα δεν πρόκειται να υπάρχει καμία συνεργασία.

Τέλος ο Κ.Καραμανλής δήλωσε πρόθυμος, εκτός από το καθιερωμένο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, να υπάρξει ένα τηλεοπτικό τετ-α-τετ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk