Ο μεγάλος συμβιβασμός του Ομπάμα για το ΕΣΥ

Βαρυσήμαντη ομιλία με στόχο να δώσει νέα ώθηση στη μεταρρύθμιση για τη δημιουργία εθνικού συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ αναμένεται να εκφωνήσει ο Μπαράκ Ομπάμα την ερχόμενη Τετάρτη σε έκτακτη σύνοδο του Κογκρέσου. Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι η ρητορική δεινότητα του προέδρου θα διασώσει τα σχέδιά τους, τα οποία έχουν συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις, όχι μόνο από τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά και από πολλούς μέσα στο ίδιο το κόμμα. Το υψηλό κόστος τού 1 τρισ. δολαρίων για την επόμενη δεκαετία είναι το μεγαλύτερο από τα εμπόδια που αντιμετωπίζει.

Βαρυσήμαντη ομιλία με στόχο να δώσει νέα ώθηση στη μεταρρύθμιση για τη δημιουργία εθνικού συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ αναμένεται να εκφωνήσει ο Μπαράκ Ομπάμα την ερχόμενη Τετάρτη σε έκτακτη σύνοδο του Κογκρέσου. Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι η ρητορική δεινότητα του προέδρου θα διασώσει τα σχέδιά τους, τα οποία έχουν συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις, όχι μόνο από τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά και από πολλούς μέσα στο ίδιο το κόμμα. Το υψηλό κόστος τού 1 τρισ. δολαρίων για την επόμενη δεκαετία είναι το μεγαλύτερο από τα εμπόδια που αντιμετωπίζει.

Κορυφαίοι σύμβουλοι στον Λευκό Οίκο έχουν κοπιάσει επί ημέρες προκειμένου να ετοιμάσουν την ομιλία του προέδρου, με την ελπίδα ότι η ευγλωττία και η πειθώ του από το βήμα του Κογκρέσου θα πείσει τους πολιτικούς και την κοινή γνώμη για την ανάγκη δημιουργίας εθνικού συστήματος Υγείας και στις ΗΠΑ, στην οποία 46 εκατ. Αμερικανοί παραμένουν ανασφάλιστοι.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα παρουσιάσει τις προτάσεις του στη διάρκεια μιας ομιλίας η οποία θα καλυφθεί ζωντανά από την τηλεόραση στη ζώνη της υψηλότερης τηλεθέασης.

Ενώ οι άνθρωποι του προέδρου ελπίζουν ότι μπορεί να επιτύχει έναν ρητορικό θρίαμβο, σαν αυτούς που παρακολούθησε το έθνος στις πιο κρίσιμες στιγμές της προεκλογικής του εκστρατείας πέρυσι, ο αντίκτυπος της ομιλίας του θα εξαρτηθεί επίσης από το τι θα επιλέξει να πει ή να μην πει για πιθανές συμβιβαστικές λύσεις, οι οποίες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εγκριθεί το πακέτο για την Υγεία.

Οι ενδείξεις είναι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξετάζει την αναθεώρηση της αρχικής εκδοχής του φιλόδοξου οράματός του για την ασφαλιστική κάλυψη όλων των αμερικανών πολιτών. Την Τετάρτη όλοι περιμένουν να δουν αν θα παρουσιάσει ένα πιο μετριοπαθές σχέδιο, προκειμένου να εξασφαλίσει τον συμβιβασμό και τη συναίνεση. Το σημείο-«κλειδί» στο οποίο φαίνεται να υποχωρεί η κυβέρνηση είναι αυτό του φορέα παροχής της υγειονομικής περίθαλψης: μάλλον θα συνεχίσουν να την παρέχουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και δεν θα υπάρχει παράλληλη δημόσια περίθαλψη, όπως προβλεπόταν αρχικώς.

Το φλέγον ζήτημα έφερε στην επιφάνεια και μεγάλες διαφορές μεταξύ των στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος. Η θεωρούμενη ως αριστερή πτέρυγα του κόμματος εκφράζει τη λύπη και την οργή της για τη διαφαινόμενη υποχώρηση Ομπάμα. Αντιθέτως, οι συντηρητικοί Δημοκρατικοί (μαζί με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) ισχυρίζονται ότι η δημόσια υγειονομική περίθαλψη δεν υπήρξε ποτέ ρεαλιστική επιλογή. Πολιτικοί και πολίτες περιμένουν να ακούσουν αν το νομοσχέδιο που θα προτείνει η κυβέρνηση θα προβλέπει όντως τη δημιουργία ενός δημοσίου ασφαλιστικού οργανισμού, ο οποίος θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, χωρίς δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος.

Η δημιουργία ενός ΕΣΥ στις ΗΠΑ προκαλεί αλλεργία στους Συντηρητικούς, ενώ οι πιο προοδευτικοί το θεωρούν ακρογωνιαίο λίθο της αλλαγής που υποσχέθηκε προεκλογικώς ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ολα δείχνουν ότι ως και 80 Δημοκρατικοί, μέλη του Κογκρέσου, θα αποσύρουν τη στήριξή τους προς τη μεταρρύθμιση του προέδρου, εάν η καθολική και δημόσια ασφαλιστική κάλυψη δεν αποτελεί μέρος της.

Και μόνο το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε να απευθυνθεί προς τα μέλη του Κογκρέσου στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης, είναι η μεγαλύτερη ένδειξη για την κακή εξέλιξη των πραγμάτων όσον αφορά τη συναίνεση, από την έναρξη της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, την περασμένη άνοιξη.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση για το CΒS, μόλις ένας στους πέντε Αμερικανούς λέει ότι η μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας θα τον βοηθήσει προσωπικά. Το 31% απαντάει ότι θα τους έβλαπτε και το 46% ότι δεν θα είχε καμιά επίπτωση στη ζωή τους.

Πόσο κοστίζει η περίθαλψη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εκτός από την ασφαλιστική κάλυψη όλων των Αμερικανών οι οποίοι δεν τη διαθέτουν, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα επιδιώκει και τη μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο ανέρχεται σε 1 τρισ. δολάρια, με παράλληλη βελτίωση της ποιότητάς της.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε να ασφαλιστούν όλοι οι Αμερικανοί αντί εισφοράς η οποία εκτιμάται σε περίπου 3.000 δολάρια για τον καθέναν. Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις, πλην των πολύ μικρών, θα ήταν υποχρεωμένες να παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη στους εργαζομένους τους. Σε περίπτωση που δεν θα το έκαναν, θα αντιμετώπιζαν φορολογικές κυρώσεις. Η βασική ιδέα είναι ότι η δημιουργία ενός δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα αναγκάσει τις ιδιωτικές εταιρείες να μειώσουν το κόστος για τους ασφαλισμένους τους.Φιλοδοξία ήταν να προβλέπεται διά νόμου να απαγορεύεται στις ιδιωτικές ασφαλιστικές να αρνούνται την κάλυψη σε ανθρώπους με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. Επιπλέον η κυβέρνηση Ομπάμα θα επιθυμούσε να επεκτείνει περαιτέρω το υφιστάμενο πρόγραμμα ασφάλισης Μedicaid για τους πολύ φτωχούς Αμερικανούς.

Ολοι συμφωνούν ότι δεν θα είναι εύκολο να μειωθεί το κόστος της εφαρμογής του προγράμματος σε λιγότερο από 1 τρισ. δολάρια για τα επόμενα 10 χρόνια. Η αρχική πρόβλεψη περιελάμβανε την επιβολή ενός νέου, πρόσθετου φόρου για τους πολύ πλούσιους Αμερικανούς, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα.

Τα 5+1 αγκάθια της μεταρρύθμισης
1 Η προσπάθεια εφαρμογής της αμέσως μετά την έγκριση του πακέτου σταθεροποίησης της οικονομίας, ύψους 787 δισ. δολαρίων. Ο φόβος για τεράστια «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό εξαπλώνεται στην κοινή γνώμη.

2 Η ανησυχία των ήδη ασφαλισμένων Αμερικανών ότι οι αλλαγές που προτείνονται από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα θα πλήξουν το επίπεδο της περίθαλψης που ήδη λαμβάνουν, την ώρα που περίπου 46 εκατομμύρια συμπατριώτες τους δεν έχουν καμία υγειονομική περίθαλψη.

3 Η απόφαση του προέδρου Ομπάμα να μείνει, ως τώρα, μακριά από τις διαπραγματεύσεις στο Καπιτώλιο, προφανώς ενθυμούμενος την κακή κατάληξη που είχε ανάλογη προσπάθεια του Μπιλ Κλίντον να εξηγήσει στο Κογκρέσο τι σκόπευε να κάνει. 4 Η αντίδραση συντηρητικών οργανώσεων με ονόματα όπως «Συντηρητικοί για τα Δικαιώματα των Ασθενών» που με τηλεοπτικές διαφημίσεις εκφράζουν την αντίθεσή τους στη μεταρρύθμιση και καλούν τον κόσμο να διοργανώνει διαμαρτυρίες έξω από τα δημαρχεία.

5 Η επιτυχία αυτών των οργανώσεων. Ακροδεξιοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί και διαφημιστικά μηνύματα στην τηλεόραση διέσπειραν φήμες για την αποκαλούμενη «Ομπαμαπερίθαλψη» («Οbamacare», σε παράφραση του «Ηealthcare»). Μια από αυτές ήταν ότι «γιατροί θανάτου του ΕΣΥ» θα αποφασίζουν πότε θα πρέπει να αφεθεί να πεθάνει κάποιος ηλικιωμένος ασθενής.

6 Το βρετανικό ΕΣΥ. Οσοι είναι αντίθετοι στη δημιουργία και ενός αμερικανικού ΕΣΥ θεωρούν το βρετανικό ως το κακό πρότυπο ενός δημόσιου, ακριβού και μάλλον αποτυχημένου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk