Αφγανιστάν όπως Βιετνάμ

ΚΑΜΠΟΥΛ Το πολύνεκρο χτύπημα του ΝΑΤΟ κατά των Ταλιμπάν, χθες στο Αφγανιστάν, με θύματα δεκάδες αμάχους και παιδιά, είναι η τελευταία απόδειξη ότι οι ΗΠΑ έχουν βυθιστεί σε τέλμα διεξάγοντας επί οκτώ χρόνια έναν πόλεμο που ίσως δεν μπορέσουν να κερδίσουν ποτέ, όπως ήταν αυτός στο Βιετνάμ. Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν πολλοί αμερικανοί αναλυτές, καθώς η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ έχει στραφεί σε ποσοστό άνω του 50% κατά της στρατιωτικής περιπέτειας στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν έχουν σηκώσει κεφάλι και οι ενισχύσεις τις οποίες έστειλε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αυξάνουν τον αριθμό των Αμερικανών που πολεμούν και σκοτώνονται εκεί.

Αφγανιστάν όπως Βιετνάμ | tovima.gr

ΚΑΜΠΟΥΛ Το πολύνεκρο χτύπημα του ΝΑΤΟ κατά των Ταλιμπάν, χθες στο Αφγανιστάν, με θύματα δεκάδες αμάχους και παιδιά, είναι η τελευταία απόδειξη ότι οι ΗΠΑ έχουν βυθιστεί σε τέλμα διεξάγοντας επί οκτώ χρόνια έναν πόλεμο που ίσως δεν μπορέσουν να κερδίσουν ποτέ, όπως ήταν αυτός στο Βιετνάμ.

Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν πολλοί αμερικανοί αναλυτές, καθώς η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ έχει στραφεί σε ποσοστό άνω του 50% κατά της στρατιωτικής περιπέτειας στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν έχουν σηκώσει κεφάλι και οι ενισχύσεις τις οποίες έστειλε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αυξάνουν τον αριθμό των Αμερικανών που πολεμούν και σκοτώνονται εκεί.

Αμαχοι ήταν οι μισοί από τους 90 νεκρούς κατά την αεροπορική επιδρομή στην επαρχία Κουντούζ του Βορείου Αφγανιστάν, την οποία πραγματοποίησαν οι νατοϊκές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη σε βυτιοφόρα.

Σύμφωνα με τις αφγανικές Αρχές, ο βομβαρδισμός είχε στόχο Ταλιμπάν που προσπαθούσαν να κλέψουν καύσιμα. Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν έκλεψαν ένα βυτιοφόρο στον δρόμο προς το Ανγκορμπάγκ. «Το βυτιοφόρο κόλλησε στη λάσπη, κοντά στο ποτάμι. Μαζί με τους Ταλιμπάν ήταν και κάτοικοι της περιοχής, όταν σημειώθηκε η νατοϊκή επιδρομή, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 60 να χάσουν τη ζωή τους» είπε.

Φαίνεται ότι γύρω από το όχημα είχαν συγκεντρωθεί 200-250 χωρικοί για να πάρουν καύσιμα χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο, ακόμη και μαγειρικά σκεύη.

Οσοι από αυτούς δεν σκοτώθηκαν επί τόπου, μεταφέρθηκαν με σοβαρά εγκαύματα στο νοσοκομείο του Κουντούζ.

«Ο αδελφός μου έπαθε σοβαρά εγκαύματα από τον βομβαρδισμό. Δεν ξέρω αν είναι ζωντανός ή νεκρός» είπε κλαίγοντας ο χωρικός Γκιουλάμ Γιάχια, ένας από τους δεκάδες συγγενείς των θυμάτων που συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο.

«Πάνω σε κάθε δεξαμενή βρίσκονταν 10 ως 15 Ταλιμπάν και γύρω από αυτούς υπήρχαν άμαχοι που σκοτώθηκαν ακαριαία από την έκρηξη» ανέφεραν οι μάρτυρες.

Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε αεροπορική επιδρομή στην επαρχία Κουντούζ, λέγοντας ότι σκοτώθηκαν 55 Ταλιμπάν και ότι ανάμεσα στους νεκρούς πιθανώς να βρίσκονται και άμαχοι.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δεσμεύθηκε για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τον βομβαρδισμό.

«Ο αφγανικός λαός πρέπει να μάθει ότι είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στην προστασία του και ότι θα ερευνήσουμε πλήρως και άμεσα αυτό το περιστατικό» είπε από την έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Λίγο νωρίτερα ο ΟΗΕ και η Βρετανία είχαν ζητήσει την άμεση διεξαγωγή έρευνας για τον φονικό βομβαρδισμό ώστε να μην υπονομευθεί ακόμη περισσότερο η εμπιστοσύνη του πληθυσμού στη διεθνή παρουσία. Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ομπάμα, που είχε θέσει ως πρώτη προτεραιότητά του στην εξωτερική πολιτική τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν, βλέπει τώρα τον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν να χάνεται παρά το γεγονός ότι απέστειλε, λίγο μετά την εκλογή του, άλλες 21.000

αμερικανούς στρατιώτες.

Ο χθεσινός βομβαρδισμός έγινε λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη σοκαριστικών φωτογραφιών ντροπής στις οποίες πρωταγωνιστούν ιδιωτικοί φρουροί της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Καμπούλ, οι οποίοι επιδίδονται σε όργια με αλκοόλ και πόρνες- τεράστια προσβολή για τα μουσουλμανικά ήθη. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ζητεί επίμονα ενισχύσεις και στενότερη συνεργασία της Συμμαχίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Θεωρεί ότι η έλλειψη συνεργασίας θέτει σε κίνδυνο τα στρατεύματα στο έδαφος.

Στο παρασκήνιο διπλωμάτες και στρατηγικοί αναλυτές εκφράζουν όλο και περισσότερο ανοιχτά την οργή τους για την έλλειψη συμφωνιών στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο κ. Ράσμουσεν, που συναντήθηκε την περασμένη Πέμπτη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, επανέλαβε την έκκλησή του για αύξηση του αριθμού των αφγανών στρατιωτών στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας και για αύξηση του αριθμού των ξένων εκπαιδευτών.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk