Πρωινό Ιnternet χωρίς γάλα και ζάχαρη

Η «καλημέρα», στην εποχή του Ιnternet στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, μοιάζει να έχει χάσει τη μυρωδιά καφέ, τοστ, μπέικον και τηγανητών αβγών και δεν περιλαμβάνει πολλή- οικογενειακήκουβέντα. Αυτή η ευχάριστη ρουτίνα του πρωινού, που επέτρεπε στα μέλη της οικογένειας να επικοινωνούν και να περνούν λίγο χρόνο μαζί πρoτού ξεκινήσουν την ημέρα τους, μοιάζει να έχει αντικατασταθεί από μια άλλη, πιο μοναχική και τεχνολογικά «προηγμένη». Ολοένα περισσότεροι Αμερικανοί …

Η «καλημέρα», στην εποχή του Ιnternet στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, μοιάζει να έχει χάσει τη μυρωδιά καφέ, τοστ, μπέικον και τηγανητών αβγών και δεν περιλαμβάνει πολλή- οικογενειακήκουβέντα. Αυτή η ευχάριστη ρουτίνα του πρωινού, που επέτρεπε στα μέλη της οικογένειας να επικοινωνούν και να περνούν λίγο χρόνο μαζί πρoτού ξεκινήσουν την ημέρα τους, μοιάζει να έχει αντικατασταθεί από μια άλλη, πιο μοναχική και τεχνολογικά «προηγμένη». Ολοένα περισσότεροι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, μόλις ανοίξουν τα μάτια τους, τρέχουν στον υπολογιστή τους για να ελέγξουν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο και να ανανεώσουν τον λογαριασμό τους στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Τwitter, ενώ παράλληλα σπεύδουν να στείλουν και τα πρώτα μηνύματα της ημέρας από το κινητό τους τηλέφωνο- και συχνά προτού καν βουρτσίσουν τα δόντια τους.

«Αντίο» φαίνεται να λένε πολλοί στις οικογενειακές συνήθειες που χαρακτήριζαν ως τώρα το πρωινό γεύμα. Οπως επισημαίνει η καθηγήτρια της Γλωσσολογίας του Αmerican University Ναόμι Μπάρον, η οποία έχει ασχοληθεί με την εισβολή της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή, « η πρώτη κίνηση της ημέρας έχει αλλάξει με δραματικό τρόπο. Μια εποχή, το πρώτο βήμα ήταν να πάμε στο μπάνιο και το δεύτερο οδηγούσε στην πόρτα, για να μαζέψουμε την εφημερίδα. Τώραοφείλω να παραδεχτώ ότι το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να κοιτάξω την ηλεκτρονική μου αλληλογραφία ».

Η καταλυτική εισβολή της τεχνολογίας στις καθημερινές συνήθειες φαίνεται ξεκάθαρα στο παράδειγμα της οικογένειας Γκιουντ από το Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πατέρας Καρλ ξυπνά τις καθημερινές στις 6 π.μ. και σπεύδει στον υπολογιστή του για να ελέγξει αν έχει δεχτεί κάποιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τη δουλειά του, ενώ οι γιοι Κόουλ και Ερικ ξεκινάνε την ημέρα τους με μηνύματα στο κινητό τους τηλέφωνο, βιντεοπαιχνίδια και Facebook. Η νέα ρουτίνα έγινε γρήγορα πηγή διαμάχης στην οικογένεια, καθώς η μητέρα Ντόρσι παραπονιέται ότι η τεχνολογία περικόπτει τον χρόνο που περνά η οικογένεια συλλογικά. Τελικά όμως κατέληξε κι εκείνη να υποκύψει στα νέα δεδομένα, τρέχοντας στο λάπτοπ της μετά το πρωινό.

« Πράγματα που θεωρούσα απαράδεκτα πριν από μερικά χρόνια, τώρα αποτελούν κοινοτυπία στο σπίτι μας. Οπως το να ξεκινάμε το πρωινό μας και οι τέσσερις μπροστά σε τέσσερις υπολογιστές, μέσα σε τέσσερα διαφορετικά δωμάτια » λέει. Ο κ. Γκιουντ παραδέχεται ότι οι γιοι του δεν χρησιμοποιούν πλέον το παραδοσιακό ξυπνητήρι για να είναι εγκαίρως έτοιμοι για το σχολείο, αλλά ότι τους ξυπνά ο ίδιος στέλνοντάς τους μηνύματα στο κινητό. « Χρησιμοποιούμε τα μηνύματα ως ενδοεπικοινωνία ακόμη κι όταν βρισκόμαστε όλοι μέσα στο σπίτι » δηλώνει. Εξαιτίας της κατάστασης, οι Γκιουντ άρχισαν να συζητούν το ενδεχόμενο αποχής από κινητά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές τα Σαββατοκύριακα, ώστε να αναπληρώνουν τον χαμένο οικογενειακό χρόνο των εργάσιμων ημερών. Εκεί που θα νόμιζε κάποιος ότι με την εξάρτηση από την τεχνολογία τα οικογενειακά πρωινά θα γίνονταν λιγότερο φρενήρη, αρκεί να κοιτάξει πλέον προσεκτικά για να δει ότι οι πρωινές έριδες έχουν απλώς μετατεθεί. Μέσα στη βιασύνη να ξεκινήσουν γονείς και παιδιά την ημέρα τους, εκείνοι που τσακώνονταν για τη χρήση του ντους ή για να διαβάσουν πρώτοι την εφημερίδα τώρα διεκδικούν τον έναν και μοναδικό υπολογιστή του σπιτιού ή απλώς το δικαίωμα να σερφάρουν ανενόχλητοι στο Ιnternet, συχνά παραμελώντας τα πρωινά τους καθήκοντα ή καθυστερώντας να φύγουν από το σπίτι.

Οι εταιρείες παροχής δικτύου των ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι η διαδικτυακή «κίνηση» ξεκινά πλέον στις 6 π.μ., ακόμη νωρίτερα απ΄ ό,τι παλαιότερα, ενώ ελαττώνεται ανάμεσα στα μεσάνυχτα και στο ξημέρωμα. Σε ό,τι αφορά τα μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου, μόνο για τον Ιούλιο παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 50% σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο, για το χρονικό διάστημα 7-10 π.μ. Οσο για το πρωινό γεύμα, ένα στα τέσσερα παιδιά το παραλείπει συστηματικά και αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που συνεχίζουν να συμβάλλουν στη μεγάλη αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk